Alledaagse moleculen. Boekevenement met Ben Feringa, Anouk Lubbe, Jim Jansen en Robbert Dijkgraaf

Nobelprijswinnaar Ben Feringa schreef samen met zijn collega Anouk Lubbe het boek Alledaagse moleculen. Op 15 september 2022 wordt dit boek ten doop gehouden in Nemo te Amsterdam. Uitgeverij Noordboek nodigt u van harte om het evenement bij te wonen (maar wees er snel bij om van een plek verzekerd te zijn). Jim Jansen, hoofdredacteur van New Scientist, zal de beide auteurs interviewen. Daarna neemt minister Dijkgraaf het eerste exemplaar in ontvangst.

Alledaagse Moleculen Ben FeringaMoleculen vind je letterlijk overal. Ze vormen alles om ons heen en zelf bestaan we ook uit deze superkleine bouwstenen. In hun boek bespreken Nobelprijswinnaar Ben Feringa en collega-chemicus Anouk Lubbe de belangrijkste moleculen uit onze directe omgeving. Zo lezen we over moleculen in onze kleding, over stoffen in frisdranken, over aminozuren in ons lichaam, over de wonderbaarlijke kwaliteiten van grafeen, over moleculen waar we dronken, vrolijk of juist ziek van worden, over het synthetische rubber van onze banden en over de melanine in onze slaap.

Jim Jansen, hoofdredacteur van New Scientist gaat met de beide auteurs in gesprek over hun toegankelijke boek. Robbert Dijkgraaf, onze minister van Onderwijs, Wetenschappen en Cultuur zal het boek in ontvangst nemen. En met een beetje geluk kunt u vervolgens uw eigen exemplaar laten signeren door de auteurs.

Dit event is mede mogelijk gemaakt door Uitgeverij Noordboek, Nemo, Nemo-Kennislink en New Scientist.

Programma

16.00 uur: inloop + koffie/thee of frisdrank
16.30 uur: Welkomstwoord door de uitgever.
16.35 uur: Publiek interview met Ben Feringa en Anouk Lubbe. Interviewer: Jim Jansen, hoofdredacteur van New Scientist.
16.55 uur: Q & A.
17.10 uur: Uitreiking eerste exemplaar aan minister Robbert Dijkgraaf.
circa 17.30 uur: Afsluitende borrel

Waar

NEMO Science Museum
Oosterdok 2
1011 VX  Amsterdam

Nemo bereikt u te voet, 15 minuten lopend vanaf Amsterdam CS: Ga vanaf de hoofduitgang (centrumzijde) van het Centraal Station links. Openbaar vervoer: neem bus 22 en stap uit bij halte Kadijksplein. Bekijk de reisplanners op  www.9292.nl of www.gvb.nl

Aanmelden

Aanmelden (gratis) is verplicht. U kunt zich hier aanmelden.

Over de sprekers/schrijvers

Ben Feringa en Anouk Lubbe. Fotograaf Sjoerd Weber

Ben Feringa is hoogleraar organische chemie aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 2016 ontving hij de Nobelprijs voor Scheikunde voor zijn baanbrekende onderzoek naar moleculaire motoren.

Anouk Lubbe is manager onderzoek in de vakgroep Synthetische Organische Chemie van het Stratingh Institute for Chemistry aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Jim Jansen is hoofdredacteur van het onvolprezen tijdschrift New Scientist. Daarnaast coördineert hij de wetenschapspagina’s van het Parool en verzorgt hij de rubriek Eureka voor de zaterdageditie van het Algemeen Dagblad. Eerder was hij hoofdredacteur van Folia (weekblad van de Universiteit van Amsterdam), en van Havana (het weekblad van de Hogeschool van Amsterdam).

 

 

 

Robbert Dijkgraaf, die wij allen via de media kennen als natuurkundige. columnist en als begenadigd pleitbezorger van de wetenschap, is minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.