Boek ‘Oranjekoek’ op NOS Journaal

Zondag 21 december jl. heeft het NOS Journaal uitgebreid aandacht besteed aan het kunstboek Oranjekoek van fotografe Tryntsje Nauta. Tijdens het achtuurjournaal werd de recente uitgave van het boek genoemd en werden zowel de fotografe als een van de bakkers uit het boek aan het woord gelaten. Het resultaat was een schitterend inkijkje in de wereld van de oranjekoek én landelijke aandacht voor het boek van Nauta. Hier de link naar het item. Klik hier voor het geschreven bericht op nos.nl

Nauta heeft op een haast encyclopedische manier alle oranjekoeken van Friese, ambachtelijk werkende bakkers in kaart gebracht en gebundeld in het fotoboek Oranjekoek. Ze vestigt hiermee de aandacht op dit stuk culinaire erfgoed dat langzaam aan diversiteit inboet en legt dit vast voor de toekomst. Nauta’s conceptuele benadering geeft het werk een museaal karakter.

‘Echte Fryske Oranjekoeke’ is onlosmakelijk verbonden met de Friese cultuur. Met glazuur, crème, slagroom en verschillende eetbare decoraties maken bakkers ware kunstwerkjes van deze lekkernij. Elke bakker heeft zijn eigen signatuur. Soms is deze ontsproten aan de fantasie, maar vaak is deze ook via vele bakkersgeneraties overgeleverd.

Van dit boek zijn een kleine paperback (15 x 15 cm) en een luxe hardcover koffietafelboek (30 x 30 cm) uitgebracht, beide genaamd Oranjekoek.