51 woorden voor sneeuw

Nancy Campbell

 15,00

In Japan is het Yuki-onna – ‘een godin’. In het IJslands Hundslappadrífa – ‘vlokken zo groot als een hondenpoot’. In het Hawaiiaans is sneeuw hau – ‘parelmoer’, maar ook ‘liefde’. Elke taal en cultuur heeft zijn eigen woord voor de vederachtige, juweelachtige vlokken die uit de lucht vallen. Van IJsland tot Groenland, van bergtop tot bevroren bos, van schoolplein tot park, sneeuw wordt verwelkomd, gevreesd, gewaardeerd en er wordt in gespeeld. In dit lyrische en prachtig uitgevoerd boek graaft poolreizigster en bekroond schrijfster Nancy Campbell diep in de betekenissen, etymologieën en geschiedenissen van eenenvijftig woorden voor sneeuw uit de hele wereld. Elk van deze taalkundige sneeuwkristallen ligt onder haar vergrootglas en biedt een hele wereld van mythen, cultuur en verhalen. Een schitterend vormgegeven boek dat in de smaak zal vallen bij taalliefhebbers, natuurfans, leunstoelreizigers en iedereen die op zoek is naar iets sprankelends om cadeau te geven.
Nancy Campbell is dichteres en nonfictieschrijfster, haar poolreizen inspireerden haar. Zij verbleef als artist in residence in het meest noordelijke museum ter wereld, op Upernavik op Groenland.

‘Een sprankelende en prachtige meditatie’ – Independent

Kijktip:

In het tv-programma ‘Brommer op zee’ interviewen Ruth Joos en Wilfried de Jong wekelijks schrijvers en dichters over hun werk. Ditmaal werd het boek 51 woorden voor sneeuw besproken.  Kijk de aflevering hier terug.

Recensie:

Lees de recensie in de VPRO Gids hier

Afmeting:
211x146x21 mm
Gewicht:
367 gram
ISBN:
9789056159412
Verschijningsvorm:
Hardcover
Druk:
1
Aantal pagina's:
240
Uitgeverij:
Uitgeverij Noordboek
Taal:
Nederlands
Uitgiftedatum:
13-09-2022

Gerelateerde boeken

  • Aangespoeld

    Over schelpen, fossielen en parende pokken
    Koen Fraussen, Stefaan Wera
     24,90
  • Met een verrekijker het heelal in

    Een praktische gids
    Paul Bakker
     24,90

    Met een verrekijker het heelal in

    Ben je graag buiten en kijk je graag naar de sterren, bijvoorbeeld tijdens vakanties, of gewoon thuis op een mooie zomeravond? Deze gids laat je met eigen ogen onbekende details van de maan zien en bijzonderheden als sterrenhopen, nevels en dubbelsterren. Ook melkwegstelsels, miljoenen lichtjaren ver, liggen binnen het bereik. Met een verrekijker het heelal in is een praktische, informatieve en rijk geïllustreerde gids, die helpt om zonder telescoop of andere ingewikkelde apparatuur diep het heelal in te kijken. Het waarnemen met een gewone verrekijker staat hierbij centraal.

     24,90
  • Nieuw Boeren

    Je leent het land van je kinderen
    Kees Kooman
     22,90

    Nieuw Boeren

    In Nieuw Boeren [cursief] beschrijft Kooman tien boerenfamilies van Schiermonnikoog tot Zeeland en Limburg, die de transitie naar een nieuwe landbouw hebben ingezet. Dat is nodig ook, want de sector staat onder grote druk: regelgeving vanuit de overheid, klimaatverandering, een uitgeputte bodem, dierenwelzijn, te lage prijzen.

    Wat doen deze boeren om zich van de toekomst te verzekeren? Niet wachten op de overheid, maar, op heel verschillende manieren, inspelen op de behoefte van de consument. Johan Jansen bijvoorbeeld stapt over naar een onverwacht gewas – thee –, Styn Claessens ontwikkelt een kippenschuur die duurzaam en diervriendelijk is, en een groep boeren op Schiermonnikoog keert terug naar een kleinschalig en traditioneel werkende coöperatie. Zonder bekeringsdrang, maar met boerenverstand.

    Kees Kooman schreef eerder verschillende boeken over de landbouw.

     22,90
  • Vogels

    De veranderende kijk op vogels in de kunst
    Dr. Roger J. Lederer
     39,90

    Vogels

    Al meer dan 40.000 jaar zijn vogels een geliefd onderwerp in de kunst, vanaf de tijd dat onze vroegste voorouders afbeeldingen van gevederde figuren in rotsen krasten of schilderden. Door de eeuwen heen kwamen we steeds meer te weten over de vogelwereld waardoor we op een andere manier naar vogels zijn gaan kijken. In dit boek vertelt ornitholoog Roger Lederer hoe vogelafbeeldingen de laatste 400 jaar zijn veranderd, en is het werk van 40 van de grootste kunstenaars verzameld – van Frans Snyders, Mechior d’Hondecoeter, John James Audubon en Edward Lear, tot hedendaagse kunstenaars als Elizabeth Butterworth en Lars Jonsson.
    Vogels laat een grote rijkdom aan vogelrassen zien en toont hoe zorgvuldige bestudering van de soorten zowel de wetenschap als de kunst hebben verrijkt.

    Dr. Roger J. Ledere is ornitholoog en emeritus professor of biological sciences aan de California State University. Hij bestudeert vogels al meer dan 40 jaar, heeft een aantal boeken op zijn naam staan en is adviseur voor de BBC, de bladen National Geographic en Vanity Fair en Condé Nast. Hij schrijft bovendien een blog op Ornithology.com

     39,90