Als de Dood

Schilders, beeldhouwers, fotografen, schrijvers over verval en eindigheid
Han Steenbruggen, Susan van den Berg

 25,00

In dit ingetogen boek zijn rond het thema ‘dood’ schilderijen, poëzie, beelden, korte verhalen en foto’s samengebracht van uiteenlopende Nederlandse kunstenaars. Het omvat zowel bestaande kunstwerken als kunstwerken die speciaal voor de tentoonstelling zijn gemaakt. Elk op eigen wijze belichten ze de dood – als einde van leven, als mysterie, als transitie naar andere verschijningsvormen of als onderdeel van een natuurlijke cyclus – zetten ze aan tot overpeinzen en bieden ze troost in schoonheid.

Er is beeldend werk opgenomen van Allie van Altena, Anne van As, Gijs Assmann, Dianne Bakker, Jan de Beus, Willy Boers, Dirk Breed, Koos Breukel, Ton Broekhuis, Johan Creten, Frank Creton, Desirée Dolron, Aline Eras, Anne Feddema, Theo de Feyter, Japer de Gelder, Ad Gerritsen, Cor Groenenberg, Han van Hagen, Jochem Hamstra, Henk Helmantel, Frank van Hemert, Niek Hendrix, Jan van Herwijnen, Fons Hoiting, Raoul Hynckes, Sjoerd Janzen, André de Jong, Jan Jordens, Miriam Knibbeler, Pieter Knorr, Jan van der Kooi, Christiaan Kuitwaard, Fred Landsman, Jorn van Leeuwen, Sabine Liedtke, Victor van Loon, Jan Mankes, Erik Mattijssen, Albert Oost, Jet van Oosten, Dineke Oosting, Olphaert den Otter, Hans Rikken, Maartje Roos, Erica Scheper, Tjarda Sixma, Kris Spinhoven, Johannes Steendam, Kees Stoop, Marijke Stultiens-Thunnissen, Douwe Tamminga, Maurice van Tellingen, Els Timmerman, Aat Veldhoen, Aad Verhoog, Henk de Vries, Freark van der Wal, Marenne Welten, Ids Willemsma, Sytse van der Zee.

Het tekstgedeelte wordt gevormd door korte verhalen van Midas Dekkers, Sander de Hosson, Bert Keizer, Herman Sandman en gedichten van Tine Bethlehem, Jan Boerstoel, Remco Campert, Jan Eijkelboom, Anna Enquist, Kees ’t Hart, Eeltsje Hettinga, Tsjêbbe Hettinga, Willem Hussem, Gerrit Komrij, Rutger Kopland, Hans Kuyper, Jean Pierre Rawie, Toon Tellegen, M. Vasalis, Willem Wilmink.

Het boek verschijnt bij de gelijknamige tentoonstelling in Museum Belvédère, te zien van 11 februari tot en met 11 juni 2023.

Verschijningsvorm:
Paperback
Taal:
Nederlands
Uitgeverij:
Uitgeverij Noordboek
Aantal pagina's:
128
Druk:
1
ISBN:
9789464710427
Gewicht:
255 gram
Afmeting:
192x142x12 mm
Uitgiftedatum:
16-02-2023

Gerelateerde boeken

 • Dubbelgangers en tegenhangers

  Parallelle verhalen in Bijbel en Klassieke mythologie
  Jo Claes
  2020-12-01
   29,95

  Dubbelgangers en tegenhangers

  Deukalion en Phyrra uit de klassieke mythologie zijn de tegenhangers van de bijbelse Noah en zijn vrouw. Ze wisten zich te redden van een zondvloed dankzij een goddelijke waarschuwing. Hun ark of boot strandde op een berg nadat de wateren waren gezakt. Beide echtparen zorgden voor het nieuwe mensengeslacht.
  Maar hoe opvallend en veelvoorkomend de vele gelijkenissen ook zijn tussen de mythes en bijbelverhalen, steeds bevatten deze verhalen afwijkende details, motieven of afloop als gevolg van de verschillen in cultuur, traditie en religie waaruit ze zijn ontstaan.
  Dubbelgangers en tegenhangers laat op een verassende manier anders kijken naar deze eeuwenoude verhalen.
  Jo Claes is een romanschrijver, maar heeft ook talrijke boeken op zijn naam over hagiografie, iconografie, mythologie en Bijbel.

   29,95
 • Vrijheid, Vetes, Vagevuur

  De middeleeuwen in het Noorden
  Diana Spiekhout
  2022-09-08
   29,95
 • De nieuwe gids voor de niet-bestaande vogels van Europa

  Na het verschijnen in 2013 van De Kleine Gids voor de niet-bestaande Vogels van Europa is kunstenaar en amateurornitholoog O.C. Hooymeijer onverdroten doorgegaan met het speuren naar niet-bestaande vogels. Veldreizen naar het uiterste noorden van Rusland, tot in het diepe zuiden van de mediterrane landen hebben geleid tot de ontdekking van bijna vijftig nieuwe specimen, alle zeer nauwkeurig beschreven en verbeeld.
  Voor het onderzoek naar de bij de ontdekte vogels behorende ‘Volkswijsheden’ heeft de schrijver vele tandeloze, zeer bejaarde bewoners van veelal het platteland geïnterviewd, teneinde de vaak bijna in vergetelheid geraakte spreuken te kunnen behouden voor het nageslacht.
  Voor de in deze nieuwe Gids opgenomen ´Recepten met niet-bestande vogels’ heeft O.C. Hooymeijer bovendien vele culinair specialisten geraadpleegd en tientallen archieven en bibliotheken verspreid over heel Europa bezocht.

   19,90
 • Art and Cooking

  Karin Gailard, Petra Hesmerg
  2022-09-27
   49,95