Clara

De geheime liefde van Emmanuel De Bom (1891-1895)
Jan Lampo

 24,90

In 1958, vijf jaar na de dood van schrijver Emmanuel de Bom,
krijgt de conservator van het Archief en Museum voor het
Vlaams Cultuurleven (AMVC) een brievenmapje in handen
en besluit ‘voor lang moeten deze bescheiden
en correspondentie dicht.’
In 2015 vindt Jan Lampo deze map weer terug, op de derde
verdieping van het AMVC, nu het Letterenhuis in Antwerpen.
Hij ontdekt het verhaal van de hartverscheurende liefde
tussen de jonge schrijver Mane en zijn ‘Clärchen’,
Clara Gaesch, een vrouw van lichte zeden.
In Clara. De geheime liefde van Emmanuel de Bom ontdekken
we het ontluikende schrijverstalent van De Bom, medeoprichter
van het tijdschrift Van Nu en Straks en Vlaamse correspondent
voor de NRC (1904-1940), en de kringen waarin hij zich bewoog.
Dit boek biedt een wervelend tijdsbeeld van de
belle epoque in Antwerpen, Amsterdam en Keulen.
Jan Lampo is historicus en publiceerde verschillende boeken
over de geschiedenis van Antwerpen.

Verschijningsvorm:
Paperback
Taal:
Nederlands
Uitgeverij:
Sterck & De Vreese
Aantal pagina's:
360
Druk:
1
Uitgiftedatum:
10-06-2021
Gewicht:
637 gram
Afmeting:
230x160x33 mm
ISBN:
9789056156992

Gerelateerde boeken

  • Jouw hart sta ik nooit meer af

    De oorlogsliefde van Jans en Martha, 1937-1945
    Wil Legemaat
    2020-05-18
     24,90

    Jouw hart sta ik nooit meer af

    Het waargebeurde, hartverscheurende verhaal van Jans Zwinderman en Martha Hoven uit het Drentse Gieten. Twee jonge mensen die een mooie liefde beleven in een moeilijke tijd: de jaren voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. De bewaard gebleven briefwisseling tussen Martha en Jans geeft een ontroerend en boeiend beeld van het leven van soldaten en thuisblijvers in de periode waarin Nederland mobiliseerde. Ook de manier waarop Jans in het verzet terechtkomt, zijn arrestatie en de daaropvolgende, onzekere periode die de zwangere Martha tegemoet gaat, zijn indringend beschreven. Nooit eerder gepubliceerde documenten geven een extra dimensie aan deze aangrijpende liefdesgeschiedenis.

    Wil Legemaat (1949) werd bekroond met de Dickens Award voor haar hele oeuvre en in het bijzonder voor haar projecten rond de oorlogsslachtoffers in Haren. Uit het juryrapport blijkt dat haar werk historische onderwerpen weergeeft met zowel feitelijke onderbouwing als de menselijke maat, waardoor het toegankelijk is voor een groot lezerspubliek.

     24,90
  • Het woud van de goden

    Memoires van een Litouwse eregevangene
    Balys Sruoga
    2020-09-28
     27,50

    Het woud van de goden

    Samen met 47 andere Litouwse intellectuelen werd professor Balys Sruoga, dichter, toneelschrijver, criticus en literair theoreticus, op 16 maart 1943 door de nazi’s gegijzeld en naar concentratiekamp Stutthof bij Gdanssk getransporteerd. Een vergeldingsactie, omdat de Litouwse jeugd weigerde dienst te nemen bij de Duitse SS. In tegenstelling tot andere getuigenissen probeert Sruoga de afschuwelijke alledaagse werkelijkheid van het kampleven te zien door de bril van ironie en galgenhumor. Hij gooit een voile over de gruwel, omdat het niet mogelijk is die met woorden te beschrijven. De folteraars worden gekarakteriseerd als menselijke wezens, hoe imperfect en verdorven ook. Toen het Rode Leger op 9 mei 1945 Stutthof als laatste van de concentratiekampen bevrijdde, troffen de Russen slechts een honderdtal overlevenden aan. Sruoga werd door het Rode Leger opgepakt, met harde hand ondervraagd en uiteindelijk op voorspraak van zijn vrienden teruggestuurd naar Litouwen. Die zomer werkte hij zijn ervaringen en aantekeningen uit tot dit literaire werk.

    Balys Sruoga overleed in 1947. In 1957 verscheen een zwaar door de Sovjets gecensureerde versie, pas in 1995 kon voor het eerst de volledige tekst worden gepubliceerd. Het werk is inmiddels opgenomen in de literaire canon van Litouwen en is verplichte lectuur voor Litouwse middelbare scholieren. De uitgave is in samenwerking met het Lithuanian Culture Institute en het Nederlands Letterenfonds.

     27,50
  • Heiligerlee

    Strijd in een landschap van glorie en nederlaag
    Sietse van der Hoek
    2021-03-05
     19,90

    Heiligerlee

    Mei 1568 – Slag bij Heiligerlee. Overwinning van Oranje op de Spanjaarden. Aftrap van de Nederlandse vrijheidsstrijd in de Tachtigjarige Oorlog. Maar wat weten we eigenlijk over die episode, die zich in het Groninger Oldambt afspeelde? 
    Gerenommeerde historici nemen de lezer mee naar de wereld van 1568. Zij gaan in op de triomfantelijke hinderlaag én de haast vergeten nederlaag die kort erop volgde langs de oevers van de Eems. Welke invloed had het landschap? Hoe verliep de bijbehorende propagandaoorlog? Wat was de rol van religie en migratie? En hoe keken de Spanjaarden ertegenaan? Vragen die in dit boek nauwgezet aan bod komen, rijkelijk voorzien van historisch beeldmateriaal. 
    Elk hoofdstuk wordt ingeleid door schrijver en hartstochtelijk Groninger Sietse van der Hoek. In een culturele ode neemt hij de lezer mee naar het Oldambt van nu. 

     19,90
  • Zuivelfabrieken in Friesland

    Marijn Molema, Peter Karstkarel
    2018-11-08
     39,90

    Zuivelfabrieken in Friesland

    In Friesland zijn sinds het einde van de negentiende eeuw meer dan 160 zuivelfabrieken gebouwd. Ruim een derde van de dorpen en steden had zo’n fabriek. Net als de kerk werd de zuivelfabriek een sociaal referentiepunt, een plek die de mensen in en rondom dorp of stad verenigde in een gemeenschappelijke activiteit, namelijk het maken van boter en kaas.

    Van al die oude zuivelfabrieken zijn nog slechts enkele in bedrijf, en meer dan honderd zijn er – soms gedeeltelijk – afgebroken. Zuivelfabrieken in Friesland geeft voor het eerst een compleet en rijk geïllustreerd overzicht van deze fabrieken en hun geschiedenis.

    In Zuivelfabrieken in Friesland plaatst historicus Marijn Molema de komst en ontwikkeling van de Friese zuivelfabrieken in een bredere, maatschappelijke context. Architectuurkenner Peter Karstkarel behandelt in het tweede deel de zuivelfabrieken alfabetisch per plaats. Hij gaat daarbij in op ontstaan, geschiedenis en architectonische kenmerken van zowel de fabriek als de directeurswoning.

    De basis voor dit standaardwerk is de collectie van Robert Visser, die al zo’n dertig jaar alles verzamelt wat ook maar enigszins te maken heeft met zuivelfabrieken en industriële processen die daarin plaatsvonden. Een unieke collectie die in dit boek is vastgelegd.

     39,90