Fietsen tegen de grens

In 30 etappes langs de binnenrand van Nederland
Jan Fossen

 14,90

Drieduizend kilometer in dertig etappes langs de grens van Nederland, soms met wind mee en soms op zijn tandvlees. Want dat is niet alleen goed voor het lichaam, maar ook voor de geest. De eenvoud van het fietsen relativeert én verrijkt. Terwijl Jan Fossen zich onderweg verwondert over de soms grillige grens, het weidse landschap en de geschiedenis ervan, fietst hij tegen zijn eigen grenzen aan. Maar hij heeft ook voldoende tijd om zich te laten inspireren door filosofen als Nietzsche, die zegt: ‘Maar als de spieren niet feestvieren, raakt ook het denken bloedeloos.’ Of door hedonist Epicurus, die zijn verlangens onder controle heeft en daardoor optimaal van kleine dingen kan genieten: ‘Niets is genoeg voor degene voor wie genoeg te weinig is.’

Filosofische uitstapjes, onverwachte ontmoetingen, de helende cadans van de trappers, in contact met de natuur. Jan Fossen laat je inzien waarom fietsen zo leuk is.

Jan Fossen (1963) is gezondheidswetenschapper en theaterregisseur. Daarnaast is hij een fervent fietser en heeft hij lange tochten gemaakt naar de bron van de Rijn, de Elbe en de Donau. Hij is verslaafd aan het ritme van de pedalen, het trotseren van de elementen en het volop gebruiken van alle zintuigen.

Afmeting:
215x141x18 mm
Gewicht:
250 gram
ISBN:
9789056159467
Druk:
1
Aantal pagina's:
144
Uitgeverij:
Uitgeverij Noordboek
Taal:
Nederlands
Verschijningsvorm:
Paperback
Uitgiftedatum:
27-09-2022

Gerelateerde boeken

  • Het Vallei- en Eempad

    Door de Gelderse Vallei naar de monding van de Eem
    Fokko Bosker
     19,90

    Het Vallei- en Eempad

    Het landschap van de Gelderse Vallei en het Eemdal lijkt geschapen voor de langzame tred van de wandelaar: het levert een dwarsdoorsnede op van al het schoons dat Nederland de voetreiziger te bieden heeft. De beboste flanken van Veluwe en Utrechtse Heuvelrug met hun hoogten, de stroomdalen, de weiden, monumentale steden en dorpen, het coulisselandschap, moerassen, landgoederen en heide en zandverstuivingen. De Eem als gids en metgezel ontpopt zich als een stroom vol verhalen. Amersfoort, de Stad der Wonderen, fungeert als schakel tussen de glooiende heuvels en het vlakke polderland met zijn weidse vergezichten. Het Nationaal Landschap Arkemheen-Eemland en de stuwwallen delen een gezamenlijke ontstaansgeschiedenis. Het Vallei en Eempad knoopt al deze parels aan elkaar via 400 kilometer onverharde paden, landwegen en lanen.

    Uit de Wandelknooppuntenreeks van Fokko Bosker

     19,90
  • Aan de wandel

    Wim Huijser
     16,90

    Aan de wandel

    Het was via de pen van J.J. Voskuil dat Maarten en Nicolien begin jaren zestig de literatuur binnenwandelden. In het Amsterdamse universum van de schrijver was het op dat moment 1947. Tot in het jaar 1989 waren zij te volgen in de romans Bij nader inzien en Het Bureau. Drieëndertig jaar later wandelen Maarten en Nicolien steeds. Nu in de verlengde tijd die hen door Wim Huijser is gegeven. Waar Maarten en Nicolien precies wonen en hoe oud ze zijn is niet meer zo duidelijk. De vraag is of ze inmiddels niet Voskuils verbeelding zijn ontgroeid. Hoewel ze zich in veel zaken nog zeer principieel opstellen, dwingt ‘de vooruitgang’ steeds vaker tot water bij de wijn. Wel reizen ze nog uitsluitend per openbaar vervoer en zijn ze geabonneerd op De Groene Amsterdammer. Ook beschikken ze over een laptop en één smartphone. Maar die maken het leven er niet heel veel makkelijker op.

    Wim Huijser (1960) schrijft op het snijvlak van geschiedenis, literatuur en landschap. Hij is auteur, samensteller en bloemlezer van ruim zestig titels en daarbij biograaf van schrijver-dichter C. Buddingh’. Wandelen is voor hem een vanzelfsprekende manier om zijn onderwerpen te verkennen. Met routemaker Rob Wolfs maakte hij een zestal wandelgidsen. In 2021 stelde hij uit het oeuvre van J.J. Voskuil de bloemlezing Had je nog willen wandelen? samen. Aan de wandel is zijn fictie-debuut.

     16,90
  • Het Jabikspaad

    Wandel- en fietsroute van Sint-Jacobiparochie (Frl.) naar Hasselt (Ov.)
    Stichting Jabikspaad Fryslân
     16,90

    Het Jabikspaad

    Stichting Jabikspaad Fryslân

    Het Jabikspaad
    wandel- en fietsroute van Sint-Jacobiparochie (Frl.) naar Hasselt (Ov.)

    7de geheel herziene druk

    Het Jabikspaad is veelzijdig: het is een aaneenschakeling van geschiedenissen van de mensen die Noord-Nederland gemaakt hebben tot wat het nu is. Het pad begint in Sint-Jacobiparochie dat zo’n 500 jaargeleden werd gesticht op een plaats waarvan Plinius naar huis schreef: “een erbarmelijk land, waar de bewoners wonen op terpen waar zij in hun hutten hun verstijfde ledematen verwarmen aan een vuur van gedroogd slik”. Het pad eindigt bij de deftige koopmanshuizen in het prachtige hanzestadje Hasselt.
    Het Jabikspaad loopt zowel door gebieden waar de veeteelt verheven is tot de hoogste productie ter wereld als door het veenplassengebied ten zuiden van de Linde, waar de oudste comfortabele dakbedekking nog steeds wordt geteeld en gekoesterd. Het Jabikspaad loopt ook nog eens door drie taalgebieden.
    Het Jabikspaad is geïnitieerd op de geschiedenis van de eerste boeteling die vanuit Friesland ter pelgrimage werd gestuurd. Het Jabikspaad is een op zichzelf staande route, maar kan voor u de eerste stap zijn op weg naar een hoger doel. Voor fietsers zijn het 130 km, voor de wandelaars zo’n 20 kilometers meer.
    De route is, ter ondersteuning van beschrijving en kaart, in het veld gemarkeerd.

     16,90
  • Klooster Claercamppad

    Wandel- en Fietsroutes door de Friese Waddendelta
    Fokko Bosker
     19,90

    Klooster Claercamppad

    Fiets- en wandelroutes
    In de Friese Waddendelta ontmoeten water en land elkaar. Het kustgebied is door de golven en getijdenwerking in duidden jaren gekneed uit zand, klei en veen. Op de kwelderruggen vestigden zich de eerste Friesen en legden zij de basis voor hun rijk dat zich uitstrekte vanaf Noord- Frankrijk tot aan de Denemarken. Het Klooster Claercamppad brengt dez bijzonder landstreek, natuur en geschiedenis in veelkleurige verhalen en afwisselende wandel- en fietsroutes tot leven.
    De route loopt vanaf Lauwersoog over Zoutkamp naar de noordelijke pelgrimsstad Dokkum, voert verder naar St.-Jacobiparocheie, Franeker en Hanzestad Bolsward om vervolgens met een lus over Makkum en Harlingen langs de kust en over de dijken terug naar St.-Jacobieparochie te leiden.De eeuwenoude cultuurgeschiedenis van terpen, deltawerken, middeleeuwse kerken, kloosters en florerende handelssteden vertellen een bijzonder gelaagd verhaal.

     19,90