Floralia

Botanische kunst door de eeuwen heen
Martyn Rix

 39,90

Botanische tekeningen – van de vroegste fresco’s tot de hedendaagse illustraties – spreken al eeuwenlang tot de verbeelding. Martyn Rix dook in de archieven van Kew Gardens en vertelt aan de hand van 250 zeldzame afbeeldingen het verhaal van botanische kunst door de eeuwen heen. Rix reist daarbij de hele wereld rond en vertelt het verhaal van illustratoren, kunstenaars, globetrotters, onderzoekers en verzamelaars. Hij besteedt aandacht aan bekende kunstenaars als Leonardo da Vinci, Pierre-Joseph Redouté en Maria Sibylla Merian, maar hij duikt ook in de schetsboeken van wereldreizigers en natuuronderzoekers die op hun verre reizen de meest exotische bloemen en planten verzamelden. Het levert een ware schat aan beelden op en laat zien dat de schitterende prenten en schilderijen voor de een geliefde verzamelobjecten waren en voor de ander een waardevolle bron van kennis.

Martyn Rix (1943) is botanicus en redacteur van Curtis’s Botanical Magazine, het langstlopende tijdschrift ter wereld voor botanische illustraties. Hij studeerde in Cambridge en werkte bij de botanische tuinen van de University of Zürich en de RHS Garden Wisley. Hij reisde naar alle uithoeken van de aarde op zoek naar nieuwe en unieke planten en heeft verschillende boeken op zijn naam staan.

Lees hier de recensie van de NRC

Gewicht:
1710 gram
ISBN:
9789056159696
Afmeting:
293x254x31 mm
Druk:
1
Aantal pagina's:
256
Uitgeverij:
Noordboek | HLBooks
Taal:
Nederlands
Verschijningsvorm:
Hardcover
Uitgiftedatum:
31-10-2022

Gerelateerde boeken

  • Natuurgids knoppen en twijgen

    Herkenning van inheemse bomen en struiken
    Jean-Denis Godet
     22,50

    Natuurgids knoppen en twijgen

    Met deze handzame gids kunnen aan de hand van knoppen en twijgen meer dan 150 soorten bomen en struiken herkend worden, wanneer deze geen bladeren of bloemen hebben. Een eenvoudige tabel met veel foto’s maakt het makkelijk de soorten op naam te brengen. Daarnaast beschrijft de auteur alle bomen en struiken uitvoerig; deze soortbeschrijvingen bevatten vier tot acht foto’s van de knoppen en twijgen voor een trefzekere determinatie. De boomportretten geven extra informatie over verspreiding en biotoop.

    Jean-Denis Godet studeerde biologie en was jarenlang biologieleraar. Hij schreef verschillende boeken over planten. Vooral dankzij zijn bijzondere plantenfotografie staat hij in hoog aanzien.

     22,50
  • Van landschap naar tuin

    Nederland als inspiratiebron voor tuinontwerpers
    Maayke de Ridder, Noel Kingsbury
     39,95

    Van landschap naar tuin

    Toegankelijk, vooruitstrevend en herkenbaar Nederlands. Deze drie kenmerken hebben het Nederlandse ontwerp wereldfaam bezorgd en Dutch Design tot een wereldmerk gemaakt. Ook tuin- en landschapsontwerp maakt deel uit van dit wereldwijde merk.

    Tuinen vormen vaak een reactie op het omringende landschap, dat ze temmen en idealiseren. Niet zelden is het een miniatuurversie van het landschap dat de tuinontwerper om zich heen ziet. In dit boek kijken we naar het tuin- en landschapsverleden van Nederland, belichten we het werk van hedendaagse tuinontwerpers, en laten ze zien hoe hun werk aansluit bij het lokale landschap.
    We bekijken tuinontwerpen en hun makers in samenhang met drie verschillende aspecten: allereerst de Nederlandse cultuurlandschappen – resultaat van vele eeuwen interactie van de mens met wat de aanwezige natuur aanreikte – vervolgens de kunstmatige, zeer planmatig georganiseerde, maar altijd functionele landschapsvormen, en ten slotte de landschappen die werden ontworpen om ervan te genieten en leefruimte aan mensen te bieden. Daarbij wordt uitgebreid aandacht besteed aan de grote rol van ontwerpers als
    Jac. P. Thijsse, Mien Ruys en Piet Oudolf.

    Wat voor ons normaal en zelfs doorsnee is, is voor Noel Kingsbury, als Brits tuinontwerper en plantenkenner, een verrassende ontdekkingstocht. Ondanks de vele overeenkomsten tussen de Engelse en Nederlandse tuin weet hij op bijzondere wijze de vinger te leggen op wat ons land uniek maakt en hoe de Nederlandse ontwerpers een moderne draai geven aan tuinontwerp, een draai die je niet snel zult vinden in het buitenland. De blik van Kingsbury en de overvloed aan schitterende foto’s van Maayke de Ridder, maken dit tot een puur Nederlands boek met internationale allure.

     39,95
  • Onze tuin op het platteland

    In 1937 besluiten Margery en Walter Fish het drukke Londen te verlaten voor landelijk Somerset, waar ze niet gehinderd door enige kennis van zaken een tuin gaan aanleggen. Met veel humor beschrijft Fish in dit boek haar leerproces en de strijd met haar echtgenoot die een totaal andere kijk op tuinieren heeft. Uiteindelijk moet Walter het afleggen tegen zijn vrouw die uitgroeit tot de ‘moeder’ van de informele cottage tuin. Onze tuin op het platteland is uitgegroeid tot een ware tuinklassieker en Margery Fish wordt nog altijd beschouwd als een van de meest invloedrijke tuinvrouwen van Engeland. Margery Fish (1892 – 1969) was haar tijd ver vooruit en leidde een avontuurlijk leven. Op jonge leeftijd schopte ze het tot rechterhand van de editor van de Daily Mail, een zeer ongebruikelijke rol voor een jonge vrouw. Tijdens de Eerste Wereldoorlog ging ze met gevaar voor eigen leven mee met een missie naar de VS. Terug in Engeland trouwde ze haar collega Walter Fish en verhuisden ze naar East Lambrook Manor, het huis en de tuin waar ze de rest van hun leven bleven. De tuin is ook tegenwoordig open voor bezoekers en geldt als ‘The home of English Cottage Gardening’.

     22,50
  • Droogteplanten

    Aurélien Davroux
     27,90