Ginder

 24,95

Oktober 1926. ‘Neem mijn knopendoos mee. Ze zal van pas komen, ginder.’ Dat zijn de laatste woorden van een moeder aan haar dochter.

De Pennland II vertrekt aan de kade van de Red Star Line in Antwerpen. Bertha is net getrouwd met Flor. Ze emigreren naar Canada om ginder een beter leven op te bouwen. Tijdens de overtocht vereenzaamt Bertha in de kajuit door de misselijkmakende zeeziekte. Gaandeweg ontdekt ze de jaloezie en geldzucht van Flor. Wie is haar man eigenlijk? Heeft ze zich in hem vergist? Waarom wordt hij opgepakt, eenmaal ze het vasteland hebben bereikt? En hoe moet zij nu in haar eentje verder? Zal ze hem ooit terugvinden in dat immens grote Canada? Het leven van de emigranten is hard. Ze voelt zich een tweederangsburger en wordt als dienstmeid uitgebuit. Vaak staat ze op het punt haar koffer te pakken, maar geldgebrek maakt de terugkeer onmogelijk. Heimwee knaagt en zeurt …

MIEKE VANDROMME (°Kortrijk, 1956)
is zaakvoerder van Gamma-Solutions en docent informatica. Zij publiceert gedichten, columns, kortverhalen en 100WordStories.
Meer op www.miekevandromme.be.

Verschijningsvorm:
Paperback
Taal:
Nederlands
Uitgeverij:
Sterck & De Vreese
Aantal pagina's:
304
Druk:
1
Uitgiftedatum:
03-03-2020
Gewicht:
460 gram
Afmeting:
215x140x28 mm
ISBN:
9789056156190
Bekijk meer informatie over de auteur(s) van deze titel:

Gerelateerde boeken

  • De stem van het water

    Getuigenissen van de vroegere schipperij
    Hylke Speerstra
     24,90

    De stem van het water

    Omnibus van vier verhalenbundels
    Nog geen eeuw geleden ging het grootste deel van het vrachtvervoer over water. De zeilvaart had daarin zowel op de binnenwateren als buitengaats een belangrijk aandeel. Het was een hard bestaan voor de schipper, zijn vrouw en kroost. Wat een moed, zeemanschap en toewijding waren nodig om het schip ‘vrij’ te bevaren, zodat het beroep en de manier van leven konden worden
    doorgegeven aan een volgende generatie. Van Ameland tot Maastricht sprak Hylke Speerstra met tientallen schippers en hun vrouwen. Dit resulteerde in deze bundeling verhalen, die de schipperij een stem gaf die wellicht anders nooit zou zijn gehoord. Een waardevolle oral history over een bijzondere episode in de Nederlandse maritieme historie.

    Als hoofdredacteur van schippersweekblad Schuttevaer raakte Sp eerstra in de ban van de spankracht van het varensvolk. Hij schreef er vier verhalenbundels over: Kop in de wind, De laatste echte schippers, Schippers van de zee en Bij nacht en ontij.

     24,90
  • Spertijd

    Ouder worden, mijn 95-jarig leven?
    Elsa Joubert
     21,90
  • Het woud van de goden

    Memoires van een Litouwse eregevangene
    Balys Sruoga
     27,50

    Het woud van de goden

    Samen met 47 andere Litouwse intellectuelen werd professor Balys Sruoga, dichter, toneelschrijver, criticus en literair theoreticus, op 16 maart 1943 door de nazi’s gegijzeld en naar concentratiekamp Stutthof bij Gdanssk getransporteerd. Een vergeldingsactie, omdat de Litouwse jeugd weigerde dienst te nemen bij de Duitse SS. In tegenstelling tot andere getuigenissen probeert Sruoga de afschuwelijke alledaagse werkelijkheid van het kampleven te zien door de bril van ironie en galgenhumor. Hij gooit een voile over de gruwel, omdat het niet mogelijk is die met woorden te beschrijven. De folteraars worden gekarakteriseerd als menselijke wezens, hoe imperfect en verdorven ook. Toen het Rode Leger op 9 mei 1945 Stutthof als laatste van de concentratiekampen bevrijdde, troffen de Russen slechts een honderdtal overlevenden aan. Sruoga werd door het Rode Leger opgepakt, met harde hand ondervraagd en uiteindelijk op voorspraak van zijn vrienden teruggestuurd naar Litouwen. Die zomer werkte hij zijn ervaringen en aantekeningen uit tot dit literaire werk.

    Balys Sruoga overleed in 1947. In 1957 verscheen een zwaar door de Sovjets gecensureerde versie, pas in 1995 kon voor het eerst de volledige tekst worden gepubliceerd. Het werk is inmiddels opgenomen in de literaire canon van Litouwen en is verplichte lectuur voor Litouwse middelbare scholieren. De uitgave is in samenwerking met het Lithuanian Culture Institute en het Nederlands Letterenfonds.

     27,50
  • Neaken en bleat foar de dokter

    Ferhalen út 'e sprekkeamer
    Hylke Speerstra
     10,00