Grutto!

De reis van onze nationale vogel
Rob Buiter, Ruben Smit

 15,00

De statige steltloper en nationale vogel vertelt het magistrale verhaal van hoe te overleven op zijn reis over de wereld op weg naar zijn broedgebied in Nederland.

De grutto is eigenlijk de Nederlandse ‘polder-panda’; onze nationale vogel levend in onze weilanden. In
rap tempo verdwijnt de vogel uit ons land. Het oer-Hollandse beeld van de parmantige steltloper in de bloemrijke weilanden van onze polders is steeds vaker met een lampje te zoeken. Hoe kan dat? En wat zegt dat over ons landschap? Dit intieme en indrukwekkende reisverslag laat zien hoe de vogel probeert te overleven in een continue veranderende wereld.
Het verhaal start in de uitgestrekte veenmoerassen van Estland waar de oer-Grutto leeft zoals hij ooit leefde in Nederland. Verder, diep in de binnenlanden van Afrika in Senegal overwintert de grutto in mangrovebossen tussen de vissers en rijstboeren. Vroeg in februari start de duizelingwekkende tocht naar Europa. In Portugal verzamelen tienduizenden vogels om vervolgens de laatste etappe af te leggen naar Nederland. In ons koude kikkerland probeert driekwart van de wereldpopulatie voor nageslacht te zorgen. Overal ligt gevaar op de loer. Van jagende roofvogels tot maaimachines en slagregens.

Dit boek vertelt op unieke wijze het verhaal van onze grutto die symbool staat voor de rol van biodiversiteit in onze huidige samenleving. De grutto is de hoofdrolspeler in het nieuwste project van gouden-kalfwinnaar Ruben Smit (bekend van WAD en de Nieuwe Wildernis).

Afmeting:
286x247x18 mm
Gewicht:
1101 gram
ISBN:
9789056159559
Druk:
1
Aantal pagina's:
144
Uitgeverij:
Uitgeverij Noordboek
Taal:
Nederlands
Verschijningsvorm:
Hardcover
Uitgiftedatum:
05-07-2022

Gerelateerde boeken

  • Het raadsel van het ik

    Over persoonlijke identiteit en de vraag wie we zijn
    Martijn Veltkamp
     34,90
  • Dinosaurussen

    230 miljoen jaar geschiedenis voor mensen met weinig tijd
    Dr. Dean Lomax
     16,90
  • Past het dier nog op ons bord? 

    Past het dier nog op ons bord? Deze vraag houdt de Wageningse wetenschapper Imke de Boer al lange tijd bezig. De huidige veehouderij draagt bij aan de klimaatcrisis en het verlies van biodiversiteit. Moeten we daarom allemaal veganist worden? Misschien niet. Het is mogelijk dieren alleen nog te voeren met biomassa die wijzelf toch niet kunnen eten, zoals reststromen en gras. Dan past een beetje dierlijk voedsel wel in een duurzaam dieet. Maar is zo’n dieet nog wel gezond voor ons? En willen we überhaupt nog wel dieren houden en doden voor de productie van ons voedsel?
    Dit boek neemt je mee op een persoonlijke reis langs al deze vragen, en biedt de wetenschappelijke basis die nodig is voor het formuleren van antwoorden.

    Imke J.M. de Boer is hoogleraar Dieren & Duurzame Voedselsystemen aan Wageningen University & Research en heeft het bedrijf De Boer en Voedsel. Als systeemdenker wil zij bijdragen aan een duurzame voedseltoekomst. Voor haar visie daarop ontving ze, samen met haar team, de prestigieuze Rockefeller Food System Vision Prize.

     19,90
  • Wat zouden dieren zeggen als we ze de juiste vragen stelden?

    Een must voor iedereen die met dieren werkt en een genot voor iedereen die al grinnikend wil begrijpen hoe dieren denken.
    Staan koeien de hele dag te niksen? Maken vogels kunst? Kunnen apen werkelijk na-apen? Zien dieren zichzelf zoals wij hen zien? Kunnen ze in opstand komen? En — misschien een vreemde vraag — is het wel gepast om in hun bijzijn te plassen?
    In dit boek beantwoordt de Belgische filosofe Vinciane Despret zesentwintig verrassende vragen die vastgeroeste ideeën over dieren op de proef stellen. Ze laat onderzoekers, filosofen en dierverzorgers aan het woord en laat zien hoe we anders over dieren kunnen denken.
    Met een voorwoord van Bruno Latour en een nawoord van Michel Vandenbosch
    Vinciane Despret is filosoof aan de Universiteit van Luik. Ze schreef meerdere boeken over dieren, waaronder Bêtes et hommes (Gallimard, 2007) en Penser comme un rat (Quae, 2009).

     24,90