Heiligerlee

Strijd in een landschap van glorie en nederlaag
Sietse van der Hoek

 19,90

Mei 1568 – Slag bij Heiligerlee. Overwinning van Oranje op de Spanjaarden. Aftrap van de Nederlandse vrijheidsstrijd in de Tachtigjarige Oorlog. Maar wat weten we eigenlijk over die episode, die zich in het Groninger Oldambt afspeelde? 
Gerenommeerde historici nemen de lezer mee naar de wereld van 1568. Zij gaan in op de triomfantelijke hinderlaag én de haast vergeten nederlaag die kort erop volgde langs de oevers van de Eems. Welke invloed had het landschap? Hoe verliep de bijbehorende propagandaoorlog? Wat was de rol van religie en migratie? En hoe keken de Spanjaarden ertegenaan? Vragen die in dit boek nauwgezet aan bod komen, rijkelijk voorzien van historisch beeldmateriaal. 
Elk hoofdstuk wordt ingeleid door schrijver en hartstochtelijk Groninger Sietse van der Hoek. In een culturele ode neemt hij de lezer mee naar het Oldambt van nu. 

Uitgiftedatum:
05-03-2021
ISBN:
9789056156794
Afmeting:
227x227x18 mm
Gewicht:
631 gram
Druk:
1
Aantal pagina's:
140
Uitgeverij:
Uitgeverij Noordboek
Taal:
Nederlands
Verschijningsvorm:
Hardcover

Gerelateerde boeken

  • In de ban van Mohammed

    Nicolaes Cleynaerts’ (1493-1542) brieven uit de Arabische wereld
    Jan Papy, Joris Tulkens
    2021-11-16
     35,00

    In de ban van Mohammed

    De ‘alleskunner’ Nicolaes Cleynaerts (Clenardus, 1493-1542) was theoloog, classicus en succesvol didacticus. Op eigen houtje leerde hij Arabisch en trok hij naar Marokko om er de teksten en de cultuur van de islam te doorgronden. Hij ging op zoek naar oude Arabische manuscripten, bestudeerde de koran en discussieerde er met moslimgeleerden als Kharuf al-Tunisi. Het was de levensdroom van de christen-humanist om een vreedzaam gesprek aan te gaan met de moslims, in de hoop hen voor het christendom te winnen. In Fez werd het een bitter ontwaken. Een fatwa werd zijn deel en noopte tot een heimelijke vlucht om het vege lijf te redden. In dit boek presenteren Jan Papy en Joris Tulkens de Nederlandse vertaling
    van de meer dan zestig onderhoudende en – soms zelfs grappige – Latijnse brieven van Cleynaerts.

    Jan Papy is Gewoon Hoogleraar Latijnse Taal- en Letterkunde aan de KU Leuven. Zijn onderzoeksdiscipline is het
    renaissancehumanisme in Italië en de Nederlanden. Hij vertaalde werken van humanisten als Pico della Mirandola, Erasmus en Justus Lipsius. Joris Tulkens is classicus en auteur. Hij schrijft historische romans en is Cleynaertsexpert.

     35,00
  • Kloostermoppen

    Middeleeuws bouwmateriaal in stad en provincie Groningen
    Edward Houting, Hans Vrijer
    2018-05-18
     35,00

    Kloostermoppen

    In de twaalfde en vooral de dertiende eeuw vestigden zich onder meer de kloosterorden van de cisterciënzers en de premonstratenzers in Noord-Nederland. Naar voorbeeld van de moederkloosters introduceerden de kloosterlingen grote bakstenen, kloostermoppen genoemd, waarmee ze vanaf het midden van de twaalfde eeuw tot in de zestiende eeuw kerken en kloosters bouwden. In dezelfde periode gebruikten ook vermogende particulieren de grote bakstenen voor de bouw van hun steenhuizen. Vanaf midden dertiende eeuw begonnen de steden zich te ontwikkelen, waarbij de bakstenen werden gebruikt voor stadsmuren en particuliere huizen. Baksteen bood de bouwheren goede mogelijkheden en was duurzamer dan de natuursteen die tot het einde van de twaalfde eeuw werd toegepast als bouwmateriaal. Klei was voor de productie en turf voor het bakken van stenen in ruime mate voorhanden in de provincie Groningen.

    In Kloostermoppen, middeleeuws bouwmateriaal in stad en provincie Groningen beschrijven Edward Houting en Hans Vrijer circa 200 middeleeuwse kerken, kloosters, steenhuizen en stadsmuren. Hiermee wordt voor het eerst een uitgebreid overzicht in boekvorm gegeven van het ontstaan en de toepassing van kloostermoppen in Groningen. De uitgave is ruim geïllustreerd met foto’s, bouwtekeningen van middeleeuwse kerken en kerktorens, kaarten en oude prenten. Bovendien voert een wandeling in de binnenstad van Groningen langs zichtbare overblijfselen van middeleeuwse gebouwen.

     35,00
  • 24 uur in het Oude Egypte

    Het dagelijks leven van de Egyptenaren
    Donald P. Ryan
    2019-12-06
     21,90

    24 uur in het Oude Egypte

    In dit boek volgen we een etmaal lang 24 mensen tijdens hun dagelijkse bezigheden in Thebe, de politieke en religieuze hoofdstad tijdens het bewind van Amenhotep II. Zo krijg je een verrassend compleet beeld van hoe het was om te leven in het Egypte van ca. 1414 v. Chr. We kijken mee door de ogen van onder andere de farao, een soldaat, een vroedvrouw, een bakker, een hogepriesteres en een architect. De aanvullende informatie in de kaders brengt dit fascinerende tijdperk nog meer tot leven.

     21,90
  • Het raadsel Vermeer

    Kroniek van een schildersleven
    Aart Aarsbergen
    2023-01-17
     27,50