Het excellente kookboek van doctor Carolus Battus uit 1593

Proef de smaak van de 16de eeuw
Alexandra van Dongen, Christianne Muusers, Marleen Willebrands

 35,00

Het Excellente Kookboek van doctor Carolus Battus verscheen in 1593 te Dordrecht als afsluiting van een medisch werk. Het is het eerste gedrukte kookboek in de Republiek. Deze verzameling van zo’n driehonderd recepten laat op unieke wijze de veranderende keuken zien van de late middeleeuwen naar de moderne tijd. Neerlandici Christianne Muusers en Marleen Willebrands hebben dit historische kookboek hertaald in modern Nederlands, met uitgebreide achtergrondinformatie over Battus, zijn gezondheidsleer, de keukeninrichting en Battus’ kookkunst. Ruim dertig bewerkte recepten brengen de smaak van het verleden op uw bord. Kunsthistorica Alexandra van Dongen beschrijft de gedekte tafel en de tafelmanieren uit die tijd. De tafel illustreert zij met zestiende-eeuws tafelgerei uit de collectie van Museum Boijmans van Beuningen.

Winnaar Joop Witteveenprijs 2022!

De Joop Witteveenprijs wordt uitgereikt aan een publicatie van de afgelopen twee jaar, waarin de geschiedenis van voeding in Nederland en België in de breedste zin van het woord is beschreven, aan de hand van gedegen historisch onderzoek. De ‘breedste zin van het woord’ slaat op onderzoeken over de geschiedenis van kookboeken, culinaire gebruiken, ingrediënten, huishoudkunde, etiquette, restaurants en voedingsleer, en nog veel meer. Dit jaar gaat de prijs naar Het excellente kookboek van doctor Carolus Battus uit 1593 van Marleen Willebrands, Christianne Muusers en Alexandra van Dongen.

Verschijningsvorm:
Hardcover
Taal:
Nederlands
Uitgeverij:
Sterck & De Vreese
Aantal pagina's:
256
Druk:
2
Uitgiftedatum:
12-11-2020
Gewicht:
1221 gram
Afmeting:
257x204x24 mm
ISBN:
9789056156497
Bekijk meer informatie over de auteur(s) van deze titel:

Gerelateerde boeken

  • Pomologia

    Dat is beschryvingen en afbeeldingen van de beste soorten van appels en peeren
    Johann Hermann Knoop
    2015-12-15
     27,50

    Pomologia

    Het baanbrekende werk van Johann Hermann Knoop, ‘tuinman’ van Maria Louise van Hessen Kassel (stammoeder van ons vorstenhuis), werd oorspronkelijk in 1758 uitgebracht. Met zijn beschrijvingen en illustraties van de ‘beste appel- en peervariëteiten die in Nederland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en andere landen met uitsterven bedreigd waren en daarom gekweekt werden’ mag Knoop met recht de grondlegger van de pomologie worden genoemd, de tak van plantkunde die gespecialiseerd is in de studie van fruitsoorten.
    Van Roomse Griet tot Paradijsappel, van syden hemdje tot Doeke Martena. Ze staan allemaal in dit boek. Net als al die perensoorten: van Engelse koningin tot sonder sieltjes.
    Nog altijd is dit werk geliefd bij tuinliefhebbers en fruitkwekers over de hele wereld.

    Het oorspronkelijke boek is opnieuw gedigitaliseerd en verschijnt hier in gebonden, full colour heruitgave.

     27,50
  • Je weg vinden in het daoïsme

    Marcus Leroy
    2022-09-14
     19,90
  • Stijlvol leven en wonen

    Met karakter
    Patrick Retour
    2021-01-06
     39,95

    Stijlvol leven en wonen

    Stelen met je ogen!

    Huiselijke gezelligheid betekent voor iedereen iets anders. Daarom gaan we allemaal op zoek naar het interieur dat bij ons past en beantwoordt aan onze specifieke wensen. ‘Zo ben ik, zo woon ik’, is meer dan ooit het credo.

    Stijlvol leven en wonen. Met karakter is een echte inspiratiegids om een make-over van een huiskamer, keuken of het hele huis voor te bereiden. In deze uitgave passeren heel wat vaklieden, architecten en totaalinrichters de revue. Ze staan klaar om je met raad en daad bij te staan, zoals Dauby (deur- en sierbeslag), V-ZUG (kookapparaten), Den Stal (binnen- en buitenschrijnwerk), MR Projects (verbouwingen en inrichting), Chris Lahou (pleisterwerken), kunstenares Liesbeth Spruyt en decorateur Pieter Porters. De projecten in binnen-en buitenland zijn uitgevoerd met grote expertise en vakmanschap, met duurzame materialen en precieze afwerking. Patrick Retour zocht de interieurprojecten zorgvuldig uit, de mooie foto’s van Mich Verbelen brengen ze met veel schwung tot leven. Bladeren door dit luxueuze koffietafelboek doet helemaal wegdromen.

    PATRICK RETOUR is een gerenommeerde journalist en heeft meer dan 20 interieurboeken op zijn naam staan. Hij heeft een neus voor magnifieke projecten en een groot inlevingsvermogen. Dat bewijst hij telkens weer als tv-reporter, maar ook op zijn onlineplatformen rond huis & tuin.

     39,95
  • Het excellente kookboek van doctor Carolus Battus uit 1593

    Proef de smaak van de 16de eeuw
    Alexandra van Dongen, Christianne Muusers, Marleen Willebrands
    2020-11-12
     35,00

    Het excellente kookboek van doctor Carolus Battus uit 1593

    Het Excellente Kookboek van doctor Carolus Battus verscheen in 1593 te Dordrecht als afsluiting van een medisch werk. Het is het eerste gedrukte kookboek in de Republiek. Deze verzameling van zo’n driehonderd recepten laat op unieke wijze de veranderende keuken zien van de late middeleeuwen naar de moderne tijd. Neerlandici Christianne Muusers en Marleen Willebrands hebben dit historische kookboek hertaald in modern Nederlands, met uitgebreide achtergrondinformatie over Battus, zijn gezondheidsleer, de keukeninrichting en Battus’ kookkunst. Ruim dertig bewerkte recepten brengen de smaak van het verleden op uw bord. Kunsthistorica Alexandra van Dongen beschrijft de gedekte tafel en de tafelmanieren uit die tijd. De tafel illustreert zij met zestiende-eeuws tafelgerei uit de collectie van Museum Boijmans van Beuningen.

    Winnaar Joop Witteveenprijs 2022!

    De Joop Witteveenprijs wordt uitgereikt aan een publicatie van de afgelopen twee jaar, waarin de geschiedenis van voeding in Nederland en België in de breedste zin van het woord is beschreven, aan de hand van gedegen historisch onderzoek. De ‘breedste zin van het woord’ slaat op onderzoeken over de geschiedenis van kookboeken, culinaire gebruiken, ingrediënten, huishoudkunde, etiquette, restaurants en voedingsleer, en nog veel meer. Dit jaar gaat de prijs naar Het excellente kookboek van doctor Carolus Battus uit 1593 van Marleen Willebrands, Christianne Muusers en Alexandra van Dongen.

     35,00