Het grote misverstaan
€ 27,50
Vlaanderen en Nederland eengemaakt? Is dit een utopie of kan het morgen realiteit zijn? Karel Luyckx ging op zoek naar de mening van bekende Nederlanders en Vlamingen over dit heikele onderwerp. Met als resultaat enkele tientallen denkers, wetenschappers of gewone mensen die spontaan gehoor gaven aan de vermetele initiatiefnemer. Van de erevoorzitter van het Vlaamse parlement tot gevierd cabaretier, naast geleerde professoren, een filosoferende huisvrouw, een stoere zeebonk en geprezen columnisten.
MET BIJDRAGEN VAN
KEES MIDDELHOFF (†) – THIERRY BUTEZ – DERK JAN EPPINK – JOOST HINTJENS – MARLIES LAMONT–BROUWERS – MIGUEL TIMMERMANS – PAUL VAN VLIET (†) – NICOLINE VAN DER SIJS – KELLY KEASBERRY – EDDY SERIE – PETER DEBRABANDERE – MARINEL GERRITSEN – ANKIE GIJSEL – VIK EGGERMONT – MATTHIAS STORME – GERARD DEN BURGER – ALEXANDER KAREL EVRARD – KURT LAPERE – MARITA MATHIJSEN – JAN PEUMANS – HENK HOUWAART – ELLY VAN DER SMISSEN – IEM AL BIYATI – IGNACE LOWIE – JAN NECKERS – ULRICH VAN SPITAEL – MARLEEN TOLLENAERE – HANS NELIS – PHILIPPE DEGRANDE
Gerelateerde boeken
-
In de diepzee is geen licht (maar wel rijkdom)
Over moed, mangaanknollen, pompeiiwormen en een bewoonbare wereld€ 27,50 -
-
Slimme streken
Rust en ruimte, loeiende koeien en noaberschap. Over clichés heeft het platteland niet te klagen. De stad zou staan voor moderniteit, dynamiek en vertier, het platteland voor natuur, landbouw en tradities. Maar klopt dat beeld nog wel? Dit boek laat zien dat de verschillen tussen stad en land minder groot zijn dan vaak wordt beweerd. Het platteland is steeds meer verstedelijkt. Zelfs in de meest afgelegen dorpen zijn inwoners verbonden met de ‘global village’. En in de dorpshoreca kun je naast schnitzels gewoon sushi en street food krijgen. Op sommige terreinen loopt het platteland zelfs voor op de stad. Zo zijn er maar weinig sectoren waarin technologie zo’n grote rol speelt als in de landbouw. Met hun robots, drones en agro-apps zijn boeren ware hightechondernemers geworden. Voor vernieuwing op het gebied van mobiliteit, energie en ouderenzorg moet je ook op het platteland zijn. Dorpelingen maken gebruik van deelauto’s, verenigen zich in energiecoöperaties of zetten zorgvoorzieningen nieuwe stijl op. Het zijn ‘slimme streken’ waarvan stadsbewoners nog wat kunnen leren. Wordt het niet eens tijd voor de verlandelijking van de stad?
‘Slimme streken: de kracht van het platteland’ is verplichte kost voor opiniemakers, adviseurs en mensen die werkzaam zijn bij rijk, provincie en gemeenten. Daarnaast is het boek een aanrader voor verstokte stedelingen die het platteland alleen maar kennen van vakantie.
Prof.dr. Gert-Jan Hospers (Enschede, 1974) is bijzonder hoogleraar Transitie in Stad en Regio aan de Radboud Universiteit en economisch geograaf aan de Universiteit Twente. Verder is hij directeur van Stichting Stad en Regio, een stichting die zich inzet voor stedelijke en regionale ontwikkeling op menselijke maat. Hij heeft diverse boeken geschreven, onder meer over gevoelsgeografie, citymarketing, demografische krimp en kustregio’s.