Het verhaal van een berging

Burgerparticipatie, het nieuwe normaal?
Leo August de Bock

 24,95

Bij kernenergie hoort radioactief afval dat honderden tot honderdduizenden jaren nodig heeft om de radioactiviteit te verliezen. Een deel van het afval, met name het kortlevende afval, zal in Dessel bovengronds geborgen worden voor zo’n 300 jaar. ‘Burgerparticipatie: het nieuwe normaal?’ brengt het verhaal van meer dan twintig jaar studeren en overleggen tussen burgers, overheid en de beheerder van het radioactieve afval, NIRAS. Ze beslissen samen of, hoe, waar, wanneer en tegen welke voorwaarden er een berging kan komen. Ze pionieren, want zowel het proces als de uitkomst ervan is uniek en exemplarisch.

Het verhaal van de berging toont aan de hand van een concrete, inspirerende case de mogelijk succesvolle optie die burgers, overheden en overheidsinstellingen in de toekomst hebben: eerlijke participatie van burgers aan het beleid dat hen rechtsreeks aanbelangt, wars van partijpolitiek en van selectieve belangenbehartiging, rekening houdend met de toekomstige generaties.

De oppervlakteberging van kortlevend afval is een van de geslaagde voorbeelden van de zorg die de overheid en de burgers samen besteden aan een veiligheidsprobleem dat eeuwen en generaties overspant.

Leo August De Bock (Sint-Niklaas, °1959) is een internationaal veelvuldig gelauwerde documentairemaker. Hij was hoofdredacteur van de VRT-televisienieuwsdienst.

Druk:
1
Verschijningsvorm:
Paperback
Taal:
Nederlands
Uitgeverij:
Sterck & De Vreese
Aantal pagina's:
176
ISBN:
9789464710014
Gewicht:
490 gram
Afmeting:
242x171x13 mm
Uitgiftedatum:
17-01-2023

Gerelateerde boeken

 • Een politiek gevangene in Nederland

  Het verhaal van Hüseyin Baybasin
  Rein Gerritsen
  2022-05-09
   27,50

  Een politiek gevangene in Nederland

  Heeft Nederland een politieke gevangene? Het schokkende antwoord is: ja. De Koerdische politieke leider Hüseyin Baybasin zit al ruim 25 jaar vast in Nederland. Na de oprichting, in Den Haag, van het Koerdisch Parlement in Ballingschap werd hij in de raderen van de wereldpolitiek vermalen. Wetenschapsfilosoof Rein Gerritsen laat zien hoe een Turks-Nederlandse politie-eenheid bewijs vervalste, waarna criminologen, vertalers, rechters, raadsheren en politici in het web van leugens verstrikt raakten. Het voorwoord bij deze biografie is geschreven door een aantal gevangenisdirecteuren. Zij verzetten zich openlijk – heel ongebruikelijk voor ambtenaren – tegen Baybasins onterechte opsluiting.

  Rein Gerritsen (1959) studeerde wijsbegeerte, natuurkunde en theoretische psychologie aan de Universiteit Utrecht. Hij is al jaren actief als wetenschapsfilosoof, vertaler en schrijver. Hij publiceerde eerder onder meer het boek James en vertaalde William James’ boek Pragmatism.

   27,50
 • Het grote misverstaan

  Nadenken over de hereniging van de Nederlanden
  Karel Luyckx (red.)
  2023-04-21
   27,50
 • Humanity is not a plague

  How 10 Billion People can Exist Together
  Cees Buisman
  2018-09-25
   15,00

  Humanity is not a plague

  In Humanity is Not a Plague, Cees Buisman argues that it is possible for 10 billion people to exist together on this Earth – as predicted for the year 2100 – provided that the richer part of the world no longer merely focuses on its own health, prosperity and happiness, and instead starts working seriously on developing a higher consciousness.

  In this essay, Buisman sharply analyzes some of the problems facing mankind, such as fresh water shortages, whilst overturning several clichés and offering unexpected, positive solutions. Overpopulation is not the problem; the effects of our actions on the rest of the world have a much greater impact. ‘Back to nature’ is not the solution, nor is an overreliance on science and innovation. Large-scale technologies could even increase our problems. It seems that the growth of humanity will depend on the growth of our consciousness.

  Cees Buisman studied water purification engineering, in addition to business administration, communication theory and applied integral psychology. Throughout his life he has worked on new environmental technologies, which are used in industry all over the world. His scientific work is highly cited. Buisman is the Director of Wetsus – European Center for Sustainable Water Technology, and Professor at Wageningen University, in the Netherlands.

   15,00
 • De Deventer karaktermoord

  Ton Derksen
  2023-02-20
   19,90

  De Deventer karaktermoord

  Geen zaak houdt Nederland zo bezig als de Deventer moordzaak. De steenrijke weduwe Wittenberg werd in 1999 gewurgd en vervolgens meerdere keren met een mes gestoken. De rechter veroordeelde ‘de boekhouder’ Ernest Louwes. Er bleven echter twijfels. Maurice de Hond kwam met een alternatief scenario: ‘de klusjesman’ zou de echte dader zijn. Over de hetze die vervolgens ontstond, verscheen een podcast van Human en de bioscoopfilm De veroordeling. Beide suggereerden dat Ernest Louwes toch de dader moest zijn.

  Een foute conclusie, stelt de wetenschapsfilosoof Ton Derksen in dit boek. Het is noch “de klusjesman” noch Louwes. Louwes had de schijn tegen, maar hij heeft een sluitend alibi. Zelfs het DNA pleit hem vrij. Het zit op de verkeerde plek. Louwes pleegde geen moord, het Openbaar Ministerie en de media pleegden karaktermoord op hem.

  Ton Derksen is emeritus-hoogleraar wetenschapsfilosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij publiceerde meerdere boeken over gerechtelijke dwalingen, waaronder het bekende Lucia de B. Dit spraakmakende boek vormde de aanzet tot een herziening van de zaak tegen deze Haagse verpleegster. Derksen analyseerde vervolgens ook denkfouten in andere zaken. Het leidde tot de boeken Leugens over Louwes, Dubbel gedwaald, De butlermoord en Verkeerde plaats, verkeerde tijd (over de zaak Olaf H.) Over de zaak Baybasin, waarin sprake is van vervalst bewijs, schreef hij meerdere boeken, waaronder Verknipt bewijs en De Baybasin-taps. Naast deze casusgerichte werken publiceerde Derksen enkele boeken over foutmarges en denkfouten bij rechtsinstanties, waaronder Het O.M. in de fout, Onschuldig vast en Het falen van de Hoge Raad. Hoe de rechtspraak wel met de feiten om dient te gaan beschreef hij in De ware toedracht, over de valkuilen van waarheidsvinding in strafzaken. Derksen schrijft niet alleen over het recht. Hij publiceerde ook boeken over wetenschapsfilosofie en bracht ook een dichtbundel uit over schilderijen van Jeroen Bosch.

   19,90