Vrijheid, Vetes, Vagevuur

De middeleeuwen in het Noorden
Diana Spiekhout

 29,95

Vrouwen behangen met blinkende juwelen en krijgers met polsstoksperen en opgeschoren haar in een land waar kastelen, kerken en kloosters de skyline domineren. Het gaat hier niet over een fantasiewereld, maar over Friesland in de volle en late middeleeuwen. Tot de zestiende eeuw omvatte Friesland niet alleen de huidige gelijknamige provincie, maar ook het Groningse Ommeland en het Duitse Ostfriesland.
In tegenstelling tot de meeste andere Europeanen in die tijd, stonden de Friezen niet onder het gezag van een ‘grote baas’: de macht van de graven en bisschoppen reikte niet ver genoeg. De noorderlingen bestuurden zichzelf, en beschouwden dat als de kern van hun Friese Vrijheid. Deze bijzondere politieke situatie werkte overal in de samenleving door, zoals in rechtspraak, bestuur, taal, vechtstijl en zelfs mode. Hierdoor had het gebied een heel eigen karakter.

Vrijheid, Vetes, Vagevuur. De middeleeuwen in het Noorden beschrijft in woord en beeld deze boeiende wereld. En al gaat dit boek over een samenleving uit het verleden, het is niet moeilijk om parallellen te zien met onderwerpen die vandaag de dag nog steeds actueel zijn, zoals oorlog, vrijheid, landschapsgebruik, geloof en identiteit.

Verschijningsvorm:
Hardcover
Taal:
Nederlands
Uitgeverij:
Noordboek | HLBooks
Aantal pagina's:
160
Druk:
1
ISBN:
9789056159726
Gewicht:
1058 gram
Afmeting:
272x236x21 mm
Uitgiftedatum:
08-09-2022

Gerelateerde boeken

  • Victor Horta and the Frison House in Brussels

    In the middle of the Lebeaustraat in Brussels, sandwiched between neo-Renaissance and neo-Gothic houses, stands an Art Nouveau jewel designed by Victor Horta: the Frison House. It was
    commissioned by Maurice Frison, a lawyer and friend of the architect, and was built in 1894-1895. Horta designed not only the house, but also all its furniture and decoration, right down to the smallest detail: from door handles to marble fireplaces, from mosaic floors to elegant banisters, from wall lamps to the gratings for the cellar openings. The absolute eyecatcher is the winter garden, whose elegant design allows soft yellow light to flow subtly into its perfectly proportioned space.

    Nupur Tron is the author of this book and owner of the house. In recent years, she has breathed new life back into Horta’s masterpiece. She pieced together bits of the old chandeliers she found in one of the cellars. She had items of furniture designed by Horta lovingly restored. With great passion, she continues to search for the funds that will allow her to restore the entire house to its former glory, one step at a time.

    Horta and the Frison House in Brussels is an ode to the architect and his creation.

    Nupur Tron is from India. She studied Design, Marketing & Merchandising and Fine Arts at the Fashion Institute of Technology in New York. She designs jewellery, in which the different styles of east and west meet in harmony.

     19,90
  • Als de Dood

    Schilders, beeldhouwers, fotografen, schrijvers over verval en eindigheid
    Han Steenbruggen, Susan van den Berg
    2023-02-16
     25,00
  • Jochem Hamstra

    Een fragment van leven
    Susan van den Berg
    2022-10-19
     27,50

    Jochem Hamstra

    De schilderkunst van Jochem Hamstra (1962, Heerenveen) beweegt zich tussen figuratie en abstractie, maar is altijd gestoeld op de visuele waarneming. Hij schildert het liefst op de achterkant van linnen, omdat het materiaal zo de meeste weerstand biedt. Die weerbarstigheid is ook te vinden in zijn soms stugge vormentaal, terwijl de schilderijen vaak een melancholieke sfeer ademen. Dankzij een sterke persoonlijke stijl en een geraffineerd gevoel voor kleur is zijn werk altijd verrassend en toch herkenbaar. Zo heeft hij een coherent en kwalitatief hoogstaand oeuvre opgebouwd, dat nog nooit in de volle breedte is getoond. Reden genoeg voor Museum Belvédère om zijn eerste museale solotentoonstelling te organiseren, met bijbehorende publicatie.

     27,50
  • Het Lam Gods

    Peter Schmidt
    2021-03-12
     34,90

    Het Lam Gods

    Het Lam Gods van Jan en Hubrecht van Eyck is een uitzonderlijk meesterwerk, een van de invloedrijkste schilderijen ooit gemaakt. Peter Schmidt schetst de historische achtergrond, het ontstaan en de lotgevallen van het altaarretabel. Hij leidt de lezer binnen in de complexe verhouding tussen beeld en interpretatie. De iconografische rijkdom van Het Lam Gods is niet gemakkelijk te doorgronden. De auteur gidst ons langs de vierentwintig panelen van het veelluik, waarbij de bijbel en de geschriften van de kerkvaders gebruikt worden als sleutels.

    Peter Schmidt is titulair-kanunnik van de Sint-Baafskathedraal, doctor in de theologie en vermaard exegeet. Hij is lid van de European Academy of Sciences and Arts in Wenen.

     34,90