Natuur - Uitgeverij Noordboek | Sterck & DeVreese | HL Books | Bornmeer | Noordboek-Van Gorcum https://noordboek.nl/boeken/natuur/ Tue, 22 Jul 2025 18:08:14 +0000 nl-NL hourly 1 Vogels van de Friese Waddenkust https://noordboek.nl/boek/vogels-van-de-friese-waddenkust/ Tue, 28 Jan 2025 04:10:21 +0000 https://noordboek.nl/boek/vogels-van-de-friese-waddenkust/ De Friese Waddenkust is niet alleen een schitterend gebied, maar ook een cruciale schakel in het leven van veel soorten wad- en watervogels, die er broeden, ruien, opvetten en overwinteren in alle seizoenen van het jaar.

In ‘Vogels van de Friese Waddenkust’ wordt van bijna 200 soorten de ontwikkelingen van de afgelopen 50 jaar in beeld gebracht. Het laat de gevolgen zien van klimaatveranderingen en een breed scala aan nieuwe ontwikkelingen langs de kust, zoals dijkversterking, buitendijkse fietspaden en een nieuwe plek voor verbeterde afvaart naar Ameland.

Dit boek is een onmisbare informatiebron voor natuurliefhebbers en vogelaars, en alle inwoners en bezoekers van Noord-Nederland.

De auteurs werken en wonen in Friesland en zijn alle gepassioneerde vogelaars.

]]>
Natuur als bron https://noordboek.nl/boek/de-natuur-als-bron/ Thu, 07 Nov 2024 05:00:18 +0000 https://noordboek.nl/boek/de-natuur-als-bron/ Iedereen knapt op van een bezoek aan de natuur. De natuur helpt ons om lichamelijk en geestelijk gezond te blijven. Daarnaast is de natuur een inspiratiebron voor het ervaren van schoonheid, troost en verbondenheid. Natuur als Bron is een praktische gids met talloze oefeningen en suggesties die kunnen helpen om zowel de ontspannende als de verdiepende kracht van de natuur te ervaren en verder te ontwikkelen.

Behalve voor individueel gebruik is deze uitgave een hulpmiddel voor zorgverleners, therapeuten, coaches, mantelzorgers en natuurgidsen. Ook ouders en leerkrachten die graag met hun kinderen naar buiten gaan, kunnen er veel ideeën uit opdoen.

Mari Verstegen (1954) is bioloog en was directeur van natuurbelevingsorganisatie Het Bewaarde Land. Hij geeft trainingen voor onder andere zorginstellingen rondom het thema hoe je natuur kunt inzetten voor het persoonlijk welbevinden.

‘Gezien de wetenschappelijke kennis over de effecten van de natuur op mentaal welbevinden, is het eigenlijk wonderbaarlijk dat in de geestelijke gezondheidszorg niet veel meer gebruik wordt gemaakt van natuurinterventies. Dit boek is een schatkamer met een groot aantal ervaringsgerichte oefeningen die direct toepasbaar zijn.’ Ernst Bohleijer, hoogleraar mentale gezondheid, Universiteit Twente.

]]>
De Scharrelaar 12 https://noordboek.nl/boek/de-scharrelaar-12/ Thu, 07 Nov 2024 04:59:32 +0000 https://noordboek.nl/boek/de-scharrelaar-12/ ]]> De Scharrelaar gaat de grens over! Vader en dochter Beintema reizen naar de Oderdelta in Polen om zeearenden, kraanvogels en nog veel meer vogels te observeren, én om samen nog eenmaal een mooie reis te maken. Ze schrijven er beiden een persoonlijk verhaal over. En de Vlaamse auteur Stefan Brijs doet traditiegetrouw verslag van de vogels rond zijn huis in het Spaanse Malaga. Maar we besteden ook aandacht aan het Verre Oosten. Al meer dan duizend jaar is vogelzang een vast onderdeel van de Japanse poëzie. Maar lang niet alle vogels krijgen de goedkeuring van de dichters. Welke soorten zijn het meest geliefd, en waarom? Jos Vos, vertaler Japans, laat zijn licht schijnen op de voorkeuren van Japanse dichters uit het verleden. Dit is slechts een kleine selectie van de verhalen in de komende editie! Uiteraard is er een kunstenaar van dienst en er zijn bijdragen van de vaste auteurs Remco Daalder en Marja Vuijsje. Saskia van Loenen start met een nieuwe rubriek en Alexander Reeuwijk schrijft weer over de mooiste vogelboeken, waarvan twee platen de binnenzijde van de cover sieren. Kortom, laat het voorjaar maar snel komen …!

De redactie van De Scharrelaar bestaat uit Emile Brugman, Jean-Pierre Geelen, Saskia van Loenen en Alexander Reeuwijk. Zij laten de schrijvers, dichters en kunstenaars schitteren onder het motto: vogels zijn onze cultuur.

]]>
De stad is (g)een bos https://noordboek.nl/boek/de-stad-is-geen-bos/ Thu, 07 Nov 2024 04:59:26 +0000 https://noordboek.nl/boek/de-stad-is-geen-bos/ ]]> We weten het allemaal al lang: de klimaatverandering maakt van de steden hitte-eilanden. Tijdens de warmste dagen is het er 3 tot 5 °C warmer dan op het platteland. Het verschil tussen schaduwplekken onder bomen en straten in de volle zon is nog vele malen groter. Bomen geven koelte en zijn de natuurlijke airconditioners. Maar ze slaan ook koolstof op en het is bewezen dat groene omgevingen goed zijn voor het mentale welzijn. En toch! Dagelijks hoor je verhalen over hoe oude bomen gekapt worden omdat ze in de weg staan voor infrastructuurwerken, of omdat overhangende takken de bewoners zorgen baren of de zonnepanelen van de buren te weinig licht krijgen. Bomen aanplanten in de stad mag niet ondoordacht gebeuren. De grondkwaliteit, de open groei plaats, de watertoevoer, het verkeer, het bodemleven … zijn eveneens elementen waar men rekening moet mee houden. Wim Peeters legt haarfijn uit waarom bomen in de stad zo belangrijk zijn, welke elementen belangrijk zijn bij het aanplanten van bomen, hoe men omgaat met veterane bomen in de stedelijke omgeving, en hoe men inspraak van burgers kan verzoenen met boombeheer. Maar ook hoe bomen in jouw en mijn tuin een fundamentele bijdrage leveren aan het ingewikkelde ecosysteem van onze steden.

Wim Peeters is lector Boom- en groenbeheer aan de hogescholen Odisee en Vives.

]]>
Beek in beeld https://noordboek.nl/boek/beek-in-beeld/ Thu, 07 Nov 2024 04:59:19 +0000 https://noordboek.nl/boek/beek-in-beeld/ ]]> Negentien kunstenaars lieten zich een jaar lang inspireren door de Drentsche Aa, de enige meanderende Nederlandse beek die nog in originele staat verkeert. De kunstenaars volgden al schetsend en schilderend de beek vanaf de bron tot aan de monding. Allen hebben hun eigen indrukken uitgewerkt, wat een fantastische verzameling figuratieve, impressionistische en abstracte tekeningen, schilderijen, grafieken en beelden opleverde. Een selectie hiervan is opgenomen in Beek in Beeld en Egbert Meijers schreef er een bevlogen tekst bij.
Beek in beeld is een eigentijdse en kunstzinnige ode aan dit unieke stroomdal.

Egbert Meijers (tekst) is een culturele duizendpoot, muziekkenner en niet alleen ambassadeur van Het Nationaal Park Drentsche Aa, maar van de regionale cultuur in het algemeen.

]]>
De Wadvaarders https://noordboek.nl/boek/wadvaarders/ Thu, 07 Nov 2024 04:59:17 +0000 https://noordboek.nl/boek/wadvaarders/ ]]> Varen op de Waddenzee is een bijzondere belevenis door het spel van weer en water en de eindeloos mooie natuur. De Waddenzee maakt op iedere zeiler, roeier of motorbootvaarder die door dit gebied zwerft een diepe indruk. Het vraagt wel de nodige nautische vaardigheden om veilig en verantwoord te kunnen varen en overnachten.
Wadvaarders is een informatief, sfeervol en rijk geïllustreerd boek over belevenissen op het wad, havens en schippers, scheepsuitrusting en natuur, en laat ook zien dat het niet vanzelfsprekend is dat recreatievaarders de Waddenzee kunnen bevaren. Wat was er allemaal nodig om op deze zee te komen tot ‘vrij en verantwoord’ varen en de vrijheid om er te mogen ankeren en droog te vallen?

Addo van Eijk woont aan het wad, is journalist en schrijft veel over de natuur.
Rob Leemans was voorzitter van de Vereniging Wadvaarders en vaart al sinds zijn jeugd op de Waddenzee.

]]>
Wondervogels https://noordboek.nl/boek/wondervogels/ Thu, 07 Nov 2024 04:27:38 +0000 https://noordboek.nl/boek/wondervogels/ Kunnen vogels praten? Overleggen ze misschien zelfs met elkaar over de keuzes die ze maken? De biologie gaat er tot nog toe van uit dat alleen mensen over spreektaal beschikken, maar er is iets gaande. Veel vaker dan gedacht vangen biologen een glimp op van een ontroerende, rijke, nabije wereld waarvoor de wetenschappelijke taal nog ontbreekt en waarover ze bijna niet durven te vertellen omdat ze niet voor sentimenteel versleten willen worden.
Wondervogels verkent die wereld op het snijvlak van de wetenschap en het onvoorstelbare. Vertellen lepelaars elkaar écht over de meest ideale trekroute? Gebruiken grutto’s werkelijk verschillende woorden voor kiekendieven en buizerds? Kan een zwaluw mensen om hulp vragen? In rake gesprekken met wetenschappers onderzoekt auteur Jantien de Boer dat spannende grensvlak.

Jantien de Boer (1965) schrijft al ruim dertig jaar voor de Leeuwarder Courant. Eerder schreef ze het boek Landschapspijn (2019), over de tanende biodiversiteit in het boerenland en een betere toekomst voor boeren én natuur.

‘Prachtig. Ik las het in één adem uit en had de tranen in mijn ogen.
Nergens wordt de ingewikkelde waarheid geweld aangedaan, terwijl het wel heerlijk leest.
Dat gebeurt niet vaak.’
Theunis Piersma, Hoogleraar trekvogelecologie Rijksuniversiteit Groningen

]]>
Scherpstellen https://noordboek.nl/boek/scherpstellen/ Thu, 07 Nov 2024 04:27:36 +0000 https://noordboek.nl/boek/scherpstellen/ ]]> Aangespoord door hun schoolmeesters richtten Nederlandse scholieren een eeuw geleden hun primitieve camera’s op vogels in de vrije natuur. Vanuit hun zelfgemaakte schuilhutjes en kijktorens zagen ze meeuwen met een ei rollen, eenden met hun kop malen en aalscholvers luid gorgelen. Ze raakten er niet over uitgepraat en vroegen zich af wat al die drukdoenerij toch te betekenen had.

Geen van hen vermoedde dat uit hun geduldige blik en slimme vragen een nieuwe studie zou ontstaan, de ethologie. Laat staan dat deze studie naar natuurlijk gedrag van dieren en mensen een Nederlandse Nobelprijswinnaar zou opleveren: Niko Tinbergen. Ethologie is een typisch Nederlands fenomeen, dat zich verspreidde over de gehele wereld en beroemde navolgers heeft voortgebracht, zoals Jane Goodall, Frans de Waal, Adriaan Kortlandt en vele anderen. Minder bekend, maar zeer relevant, is dat de manier van kijken in de ethologie gemeengoed is geworden in de psychologie.

In Scherpstellen beschrijft de auteur de wereld van Niko Tinbergen en zijn ethologische vrienden, die begon met het kijken naar een doodgewone vogel op een nevelige Nederlandse strandvlakte.

Roelke Posthumus is gedragsbioloog en auteur. Zij behoorde tot de eerste leerlingen van Niko Tinbergen. Eerder schreef zij Heibel in de Polder (2018) en Wolf (2019).

]]>
Werk in een natuurmuseum https://noordboek.nl/boek/werk-in-een-natuurmuseum/ Thu, 07 Nov 2024 04:27:35 +0000 https://noordboek.nl/boek/werk-in-een-natuurmuseum/ Natuurhistorische musea spreken al generatieslang tot de verbeelding van jong en oud: met opgezette dieren uit verre oorden, unieke fossielen uit lang vervlogen tijden en verrassende verhalen over de natuur uit eigen land. De tentoonstellingen tonen echter slechts het topje van de ijsberg. Achter de schermen liggen collectiedepots vol met natuurschatten. Dit boek neemt u mee achter de schermen.

Wat doe je met ruim 400.000 dode dieren, planten en fossielen? Wat komt er allemaal kijken bij het gebruik van zo’n collectie? En hoe groeit die? Bram Langeveld, conservator van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, vertelt schitterende verhalen over acht jaar natuurhistorisch museale praktijk. Over collectiebeleid, schadefactoren, studiehuiden, tentoonstellingen, holotypen, destructief bemonsteren en vreemde vragen van de media. Maar ook over een begraven tonijn, stadsreuzen, citizen science , twee nijlpaarden die hij over het hoofd zag en een walrusexpeditie naar België.

Bram Langeveld (1993) is bioloog. Als kind was hij al gefascineerd door de natuur en fervent verzamelaar van fossielen. Hij publiceerde verschillende boeken over natuur en fossielen.

]]>
Liefde in de plantenwereld https://noordboek.nl/boek/liefde-in-de-plantenwereld/ Thu, 07 Nov 2024 04:09:32 +0000 https://noordboek.nl/boek/liefde-in-de-plantenwereld/ ]]> Bloemen zijn de geslachtsorganen van planten. Dat doet ons meteen anders kijken naar een prachtig boeket gladiolen of rozen!

Het duurde even voordat wetenschappers plantenseks ontdekten. Botanici ordenden aanvankelijk planten naar de hoeveelheid stampers (vrouwelijke plantendelen) die in een bloem ‘getrouwd’ waren met meeldraden (mannelijke plantendelen). Het voortplantingssysteem van planten kent evenwel eindeloze variaties. Seksuele geaardheid blijkt ook in het plantenrijk net zo divers te zijn als bij ons mensen. Er zijn ook planten die het met zichzelf doen, of die zelfs met insecten paren. Soms vindt daarbij een levendige ruilhandel plaats, waar bestuiving wordt ‘betaald’ met nectar. Bloemen blijken van alle markten thuis: er wordt geflirt, gestolen, gedrogeerd en bedrogen.

Ook mensen gebruiken planten voor hun seksleven, soms om het te verbeteren maar ook om het te onderdrukken. Een liefdesdrank is zo gebrouwen, maar of het werkt is maar de vraag.

Dr. Maarten Christenhusz is natuurhistoricus, evolutiebioloog en plantenseksuoloog en vertelt in dit boek alles over het seksuele leven van planten en over de botanici die er onderzoek naar deden. Van erotische plantennamen tot de grootste bedriegers van de plantenwereld.

]]>
Stinzenplanten in Fryslân https://noordboek.nl/boek/stinzenplanten/ Thu, 07 Nov 2024 04:09:21 +0000 https://noordboek.nl/boek/stinzenplanten/ Stinzenplanten in Fryslân is een rijk geïllustreerd boek over stinzenplanten. Het gaat om de verwilderende voorjaarsbloeiers in het historisch groen. De bol-, knol- en wortelstokgewassen die soms al eeuwen geleden zijn aangeplant op oude (Friese) landgoederen, buitenplaatsen, boerenerven en in tuinen bij pastorieën en woningen van notabelen. De auteurs beschrijven de historie, de aanleg, het onderhoud en het beheer van de stinzenflora op belangrijkste vindplekken in Fryslân.

Veel aandacht gaat uit naar de beschrijving van de meest karakteristieke stinzenplanten van Fryslân met prachtige namen als Haarlems klokkenspel, Italiaanse aronskelk, winterakoniet en vingerhelmbloem. Dit alles ondersteund met schitterende foto’s. Fryslân neemt een belangrijke plaats in voor wat betreft de geschiedenis van de stinzenflora. Daarom komen ook de cultuurhistorische aspecten aan de orde, zoals de tuinkunst. Daarnaast is er aandacht voor de belangrijkste floristen, zoals D.T.E. van der Ploeg, die veel studie hebben gemaakt van deze bijzondere groep planten.

REDACTIE Jan Piet de Boer, Henk Buith, Aad van der Burg, Stefien Smeding, Heilien Tonckens

STINZENPLANTEN IN FRYSLÂN is een uitgave van Vereniging It Fryske Gea | Landschapsbeheer Friesland | Stichting Martenastate | Uitgeverij Noordboek

]]>
In het spoor van de camino https://noordboek.nl/boek/in-het-spoor-van-de-camino/ Tue, 22 Oct 2024 02:34:26 +0000 https://noordboek.nl/boek/in-het-spoor-van-de-camino/ ]]> Er ontstaan in ons land opmerkelijk veel nieuwe wandel- en ook wel fietsroutes met het label ‘pelgrimspad’. Het Hilligenpad, het Jabikspaad, de Walk of Wisdom, camini’s in Zuid-Limburg… Die nieuwe pelgrimspaden beperken zich niet tot ons land, ze zijn een Europees fenomeen.

In tien korte hoofdstukjes verkent Paul Post het pelgrimspad. Wanneer komen zulke nieuwe paden op en in welke context? Wat is de rol van de camino naar Santiago de Compostela? Hoe ‘religieus’ zijn die paden? Wie zijn de makers? En wat is het profiel van die routes, wat beweegt (letterlijk) die moderne pelgrims?

In het spoor van de camino geeft een overzicht van de nieuwe Nederlandse pelgrimspaden.

]]>