Het excellente kookboek wint de Joop Witteveenprijs (2022)

De Joop Witteveenprijs (2022) gaat naar de samenstellers van Het excellente kookboek van doctor Carolus Battus uit 1593. Deze uitgave van het excellente kookboek uit 1593 is werkelijk prachtig. Het water loopt je in de mond als je het boek doorbladert, maar de recepten komen pas echt tot leven als je ermee aan de slag gaat in je eigen keuken.

Het excellente kookboek van doctor Carolus Battus uit 1593 heeft een informatieve inleiding, een fotografische weergave van het oude kookboek, een vertaling van de recepten in modern Nederlands, een verklarende woordenlijst en een hoofdstuk waarin een aantal recepten beschikbaar zijn gemaakt voor de hedendaagse keuken. Daarnaast is het boek gevuld met prachtige afbeeldingen: reproducties van schilderijen uit de zestiende eeuw, maar ook foto’s van keukengerei uit die tijd en foto’s van op zestiende-eeuwse wijze gedekte tafels.

Christianne Muusers en Marleen Willebrands staan op de omslag vermeld als samenstellers. Zij krijgen de medaille overhandigd, maar eigenlijk gaat de Joop Witteveenprijs naar het hele team rondom Het excellente kookboek, waaronder Alexandra van Dongen. Deze uitgave is echt een voorbeeld van hoe oude teksten in onze tijd tot leven gebracht kunnen worden.

De Joop Witteveenprijs is een prijs die sinds 2013 wordt uitgereikt door de Universiteit van Amsterdam voor het beste historische onderzoek op het gebied van eetcultuur in Nederland en Vlaanderen. Joop Witteveen (1928-2016), culinair historicus, oprichter van de Gastronomische Bibliotheek (SGB) zat tot het jaar 2016 zelf in de jury. De jury bestond voor deze prijsuitreiking uit Katarzyna Cwiertka, Sytze van der Veen, Nelleke Teughels, Merit Hondelink en Marike van Roon (vanaf 2017 voorzitter van de jury tot 2022).