nijntje spreekt nu ook Utregs!

Bij uitgeverij Bornmeer is een gloednieuwe nijntje verschenen: nijntje op de fiets in ut Utregs. Op 28 januari 2015 werd het boek feestelijk gepresenteerd in het Centraal Museum/Dick Bruna Huis in Utrecht.

2015 is het Dick Bruna-jaar, het is dit jaar namelijk 60 jaar geleden dat er voor het eerst een nijntje-boek verscheen. Bruna is zelf een Utrechter, daarom is het uitkomen van de eerste Utrechtse vertaling in het jubileumjaar 2015 extra feestelijk.
nijntje op de fiets in ut Utregs gaat over de wens van nijntje om later te gaan fietsen: ‘laoter as’k groat ben, dach nijntje op eên dâg, goatik een fietstoch maoke, k’hoop da da dan mâg.’
De vertaling van nijntje op de fiets in ut utregs is gemaakt door Herman van Veen. Van Veen (Utrecht, 1945) is een bewonderaar van Dick Bruna’s werk en andersom is Dick Bruna een bewonderaar van het werk van Herman van Veen. Het is daarom erg toepasselijk dat het werk van beide Utrechters samenkomt in deze nijntje vertaling. Van Veen speelt samen met zijn muzikanten zijn voorstelling tot eind 2015 in de Nederlandse theaters, onder meer met drie extra voorstellingen in Carré Amsterdam op 29, 30 en 31 januari en een reeks rond zijn verjaardag in Luxor Theater Rotterdam.

De prentenboeken over nijntje gelden in Nederland als een van de populairste boekjes voor peuters. Uitgeverij Bornmeer verzorgde eerder al vertalingen van nijntje in onder andere het Fries, Zeeuws, Haags, Maastrichts, Twents, Brabants, Drents en in het Oudgrieks en het Latijn. Inmiddels zijn al meer dan 100.000 streektaal nijntjes verkocht. Deze winter komen naast de Utrechtse vertaling, ook nieuwe vertalingen uit in het Westfries en in het Papiaments; opa en oma pluus in ’t Westfries en nijntje na laman na Papiamentu. Ook verschijnt er een tweede Haagse vertaling, aupa en auma plùis, en een tweede Achterhoekse vertaling, nijntje in ‘n dierntuin.
Diverse kranten, radiostations en tv-zenders besteedden aandacht aan het verschijnen van nijntje in ut Utregs, zoals RTV Utrecht (vanaf minuut 4:27):
http://www.rtvutrecht.nl/gemist/uitzending/rtvutrecht/u-vandaag/20150128-1700/