Werk in een natuurmuseum
€ 24,90
Wat doe je met ruim 400.000 dode dieren, planten en fossielen? Als conservator van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam is Bram Langeveld verantwoordelijk voor het beheer, behoud en de uitbreiding van de collectie. Van mug tot mammoet. De auteur maakt overtuigend het belang van natuurhistorische collecties duidelijk. Ze vormen een belangrijke bron voor de beantwoording van toekomstige vragen die we onszelf nu nog niet eens kunnen stellen. Ze vormen de nulmeting om de natuur te begrijpen en te beschermen. In deze tijd van biodiversiteits- en klimaatcrisis is dat belangrijker dan ooit.
Wat komt er allemaal kijken bij het gebruik van zo’n collectie? En hoe groeit die? In Werk in een natuurmuseum deelt de auteur de hoogtepunten uit acht jaar natuurhistorische museale praktijk. Over collectiebeleid, schadefactoren, studiehuiden, tentoonstellingen, holotypen, destructief bemonsteren en vreemde vragen van de media. Maar ook over een begraven tonijn, sabeltandkatten, watervlooien, stadsreuzen, citizen science, twee nijlpaarden die over het hoofd werden gezien en een walrusexpeditie naar België.
Bram Langeveld (1993) is bioloog. Als kind was hij al gefascineerd door de natuur en fervent verzamelaar van fossielen. Hij publiceerde tientallen artikelen en diverse boeken.
Gerelateerde boeken
-
-
De Naturalis Historia
Welke plantensoorten dienden om bier te brouwen, leer te looien, inkt, touwen en kleren te fabriceren, papier te maken, om ongedierte te verjagen, vlekken te verwijderen of te gebruiken als tabak-, thee- en -koffiesurrogaat, poetsmiddel, stalstrooisel? Alle planten die in de velden, in bossen en weiden groeiden dienden wel ergens voor en onze voorouders wisten precies waarvoor ze deze planten met sprookjesachtige namen als grote wederik, vlasbekje, koningskaars, wilde bertram, zilverschoon en rapunzelklokje voor konden gebruiken.
Dit boek, gebaseerd op bronnen van ca. 2000 jaar geleden tot en met de twintigste eeuw, brengt de vergeten toepassingen van zo’n 250 plantensoorten opnieuw voor het voetlicht.
Em. prof. dr. Marcel De Cleene is plantenfysioloog. Hij was werkzaam aan de UGent. Bij uitgeverij Sterck & De Vreese verscheen eerder het veelgeprezen boek De historia naturalis. De geschiedenis van de kruidengeneeskunde. -
Sinagote
In dit boek vertellen we het levensverhaal van een lepelaar die we Sinagote hebben genoemd. Het gaat om een vrouwtje van Vlieland met in haar naam het woordje ‘Sina’, de Bretonse naam van het dorp waar ze ieder najaar heen trekt. Dit verhaal gaat over meer lepelaars dan alleen Sinagote. Het gaat zelfs over veel meer dan lepelaars. We vertellen over de connecties tussen lepelaars onderling, maar ook over de connecties tussen gebieden in Europa en Afrika en tussen mensen die in de gebieden wonen en werken. In een combinatie van love story en succesverhaal, vertelt Sinagote, het levensverhaal van een lepelaar over het belang om bij de bescherming van onze trekvogels verder te kijken, te denken en te doen dan onze landsgrenzen.