Afgelopen jaar heeft Noordboek vogeltijdschrift De Scharrelaar overgenomen (oorspronkelijk Atlas Contact). In een nieuw jasje hopen we van harte dit mooie tijdschrift voort te kunnen zetten. Dit wilden we niet alleen doen met het tijdschrift. We wilden meer aandacht voor De Scharrelaar. Het tijdschrift verschijnt maar twee keer per jaar en daarom hadden we de visie om daarnaast nog iets anders te doen, iets dat het hele jaar door zou kunnen gaan. Maar wat?

Zo is het idee geboren om een podcast te maken met dezelfde naam als het tijdschrift. Bart Geeraedts interviewt voor deze podcast mensen die betrokken zijn in de natuur-/vogelwereld of die daar enige connectie mee hebben. De eerste gesprekken vonden plaats op de SOVON-dag 2023 en zijn zo het begin van De Scharrelaar podcast.

Over De Scharrelaar:

'Het is allemaal de schuld van de meerkoet'.  Zo begint de inleiding van het eerste nummer dat van De Scharrelaar verscheen in 2019. Tijdens een boekpresentatie van een boek over de meerkoet, geschreven door Remco Daalder, was een groepje het met elkaar eens: vogelkijken is leuk, maar daar moet iets te lezen bij. Er zijn genoeg boekbladen over vogels en vogels kijken, maar de grote kleuren foto's en illustraties winnen het van de bezieling en bezetenheid waar zij zo naar verlangden. In tekst, met een paar beelden her en der. Zoiets moest het worden. Ze wilden een eigen plek creëren voor vogelaars met liefde voor schrijven en schrijvers met liefde voor vogels. Dat werd De Scharrelaar.

De Scharrelaar is een vogeltijdschrift dat twee keer per jaar verschijnt. Het bevat niet eerder gepubliceerde verhalen, notities, fragmenten, dagboeken en ander werk. Feit of fictie, het mag allemaal. Zolang er maar een vogel voorbij vliegt en het leesbaar is. De edities worden elke keer voorzien van illustraties door een andere illustrator/kunstenaar.

Waarom de scharrelaar? Het merendeel van de redactie is toch ooit gevallen voor de betoverende blauwe veren. De scharrelaar is niet meer te missen.

De redactie:

Saskia van Loenen (1969) is (eind)redacteur bij NRC en begon pas in 2014 met vogels kijken. Ze schreef het boek Spotvogels (samen met Jean-Pierre Geelen) en heeft momenteel columns in Roots, Vogel Magazine en soms in het radioprogramma Vroege Vogels. Daarnaast is ze medeoprichter en redactielid van De Scharrelaar.

Jean-Pierre Geelen (1964) is redacteur bij de Volkskrant. Hij is juryvoorzitter van de Jan Wolkers Prijs voor het beste natuurboek van het jaar en auteur van onder andere Blinde Vink — Hoe ik leerde vogels kijken en Spotvogels (die laatste met Saskia van Loenen). Daarnaast is hij medeoprichter en redactielid van De Scharrelaar.

Emile Brugman (1946) is, met Ellen Schalker, oprichter van uitgeverij Atlas. Tegenwoordig is hij als publisher at large verbonden aan uitgeverij Atlas Contact. Hij weer meer van vogelboeken dan van vogels en is de drijvende kracht achter de succesvolle Vogelserie van Atlas Contact.

Alexander Reeuwijk (1975) is schrijver en reiziger. Daarnaast bespreekt hij internationale natuurboeken bij Vroege Vogels en is hij redactielid van De Scharrelaar. Uitgeverij Querido publiceerde in september 2023 zijn boek Oog in oog met de goden. 

 

RSS Podcast Afleveringen

 • Caspar Janssen, auteur Aard van het beestje 19 januari 2024
  In studio De Scharrelaar schuift Caspar Janssen aan, journalist en schrijver die vorig jaar het boek Aard van het beestje uitbracht. 
  Uitgeverij Noordboek
 • Berend Voslamber over 'zijn' grauwe ganzen 9 januari 2024
  In deze aflevering van De Scharrelaar podcast, schuift ganzen deskundige Berend Voslamber aan in de studio. Ruim twintig jaar werkzaam voor de SOVON, deed hij uitgebreid onderzoek naar zijn geliefde vogel de grauwe gans. De kennis die hij opdeed wilde hij graag delen en bracht vorig jaar een boek uit, genaamd 'Mijn grauwe ganzen'. 
  Bart Geeraedts
 • Redactie De Scharrelaar: Emile Brugman, Saskia van Loenen en Jean Pierre Geelen 13 december 2023
  De redactie van De Scharrelaar komt praten over de doorstart van het tijdschrift en hun connectie met vogels. 
  Bart Geeraedts
 • René de Vos en Hans Peeters over Prachtvogels 12 december 2023
  René de Vos en Hans Peeters praten over de stukken die René schreef voor het tijdschrift Vogels, die hij heeft gebundeld in het nog te verschijnen boek Prachtvogels. 
  Bart Geeraedts
 • Marc Plomp en Marc Guyt 12 december 2023
  Marc Plomp directeur vogelinformatiecentrum Texel en Marc Guyt, fotograaf (oprichter Agami), schuiven aan in studio Scharrelaar. Het vogelinformatiecentrum organiseert vele activiteiten en kan je terecht om advies voor vogels kijken. Marc Guyt reist de hele wereld over om vogels te fotograferen. Agami is de beeldbank voor de beste vogel en natuurbeelden. 
  Bart Geeraedts
 • Toine Andernach over mooie vogelwoorden 6 december 2023
  Een gesprek over mooie vogelwoorden tijdens de SOVON-dag met Toine Andernach. Toine bespreekt in 'Het mooie vogelwoorden boek' tal van vergeten vogelwoorden maar ook nieuwe woorden. Wat is een hemelgeit? Wat doet een zeetrekteller? En van wie profiteert een pelagische kleptoparasiet? Maar Toine trekt er ook regelmatig op uit en vertelt bijvoorbeeld over zijn poging […]
  Bart Geeraedts