Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Foto Expo Helmen Vol Verhalen (Gemeente Coevorden)

1 september - 29 september

Afbeelding

Foto expositie en documentaires te zien in het provinciehuis Gelderland tot 25 januari 2024.
In het landelijke project ‘Helmen vol Verhalen’ vertellen 22 veteranen en 22 kunstenaars samen het verhaal van de Nederlandse vredesmissies en de impact daarvan op de deelnemende militairen en hun familie. De fototentoonstelling die bij deze verhalen hoort, is tot en met woensdag 24 januari te zien in de hal van het Huis der Provincie. 
Gepubliceerd op: 16-januari-2024Aandacht en zorg voor veteranen
In 2024 herdenken we 80 jaar vrijheid in ons land. We ondersteunen en financieren initiatiefnemers, die een bijdrage willen leveren aan het herdenken en het vieren van 80 jaar vrijheid. Gedeputeerde Peter Drenth: “We staan aan de vooravond van de herdenking van 80 jaar vrijheid. Ik vind het belangrijk dat we tijdens deze herdenkingen ook stilstaan bij onze jonge veteranen: de mensen die uitgezonden worden op vredesmissies. Zij die zich inzetten voor onze vrijheid, want dat is geen vanzelfsprekendheid. Dit project draagt bij aan het vergroten van het begrip, aandacht en zorg voor onze ‘jonge’ veteranen.”

Boek ‘Helmen vol Verhalen’
Helmen Vol Verhalen is een landelijk project dat veteranen en kunstenaars samenbrengt. Om persoonlijke missieverhalen van veteranen te vertalen naar kunstwerken. De ‘helm’ staat symbool voor het militaire beroep. Er is nu ook een gelijknamig boek gemaakt over dit project. Het boek bevat de verhalen van veteranen, maar ook het verhaal van de kunstenaar achter het werk. Het geeft inzicht in het leven van veteranen, in hun ervaringen op missie, en de impact daarvan op henzelf en het thuisfront.

Afbeelding


​Scholen

We hechten er waarde aan, dat veteranen hun verhalen delen. En dat zij hun bijdrage aan verschillende VN-vredesmissies kunnen overbrengen, met name aan de jongere generaties. Daarom is er bij de tentoonstelling ook een educatief programma ontwikkeld voor leerlingen, zodat scholen een rondleiding kunnen krijgen van 1 van de projectvrijwilligers.

Amy van Son
De drijvende kracht achter dit project is Amy van Son: voormalig marine vrouw én veteraan. Ze benadrukt het belang van de rol van veteranen en het thuisfront in de hedendaagse maatschappij. “Om weer meer begrip en erkenning voor veteranen te krijgen, moeten burgers weten wat het betekent om naar een oorlogsgebied gestuurd te worden. Maar veel veteranen vinden het (soms) moeilijk hun ervaringen onder woorden te brengen. Daarom laten we veteranen hun verhaal vertellen aan een kunstenaar. De kunstenaar vertaalt dat verhaal naar een kunstwerk. Het kunstwerk is de brug van verbinding naar de samenleving. Het proces wat deze 2 ‘professionals’, ieder op hun gebied doorlopen is helend.”De foto expositie is tot stand gekomen door een bijdrage vanuit de provincie. De expositie is tijdens kantooruren te bekijken. Vanaf donderdag 11 januari tot en met woensdag 24 januari 2024, in de ontvangsthal van het Huis der Provincie.

Bron: https://www.helmenvolverhalen.nl/nieuws/kunstproject-eert-veteranen-en-hun-missieverhalen-provincie-gelderland

Organisator

Helmen vol Verhalen
E-mail
2020helmen@gmail.com
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Gemeente Coevorden
Kasteel 1
Coevorden, 7741 GC Nederland
+ Google Maps