Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

GKK-Café Gerard Boere

7 mei om 16:00 - 17:30

Iedere maand organiseert de GKK het Gorssels Kunstcafé in Eetcafé De Hoek in Gorssel. Op 7 mei is de bevlogen ornitholoog Gerard Boere, die ook veel belangstelling heeft voor (volks)kunst, te gast. Moderator Dick van Welzen gaat met hem in gesprek.

Een boek ‘vers van de pers’, want in april verscheen ‘In Siberië zijn geen wegen, alleen richtingen‘ (Uitgeverij Noordboek). Hierin verhaalt Gerard Boere met verve, en dat doet hij ook in het café, over zijn expedities naar arctisch Siberië en de steppes en moerassen van Zuid-Siberië. Hij ging daar, in de Glasnost- en Perestrojka-tijd, minstens tien maal op onderzoek in de broedgebieden van de ons zo bekende trekvogels, zoals rotganzen, steltlopers en speurde naar de mythische dunbekwulp.

Voor en ook na de ‘Val van de Muur’ bleken – behalve de onmisbare volharding – vele andere factoren van betekenis voor het succes van die zoektochten in de toendra’s en eindeloze steppe- en moerasgebieden, zoals handig manoeuvreren tijdens congressen, onderling vertrouwen, stom toeval én altijd weer de wodka. En hoe zou het eigenlijk vandaag in het vijandige Rusland gaan met een dergelijke  internationale samenwerking rond natuuronderzoek?

Boere faciliteerde, maar verrichtte zelf ook veldwerk in Rusland en in Oekraïne, voor veel Nederlandse ornithologen. De resultaten verdiepten onze inzichten over de vogeltrek aanzienlijk en bevestigden daarbij het grote belang van het Waddenzeegebied, op welk onderwerp hij al in 1977 promoveerde. Voorts was hij in Gorssel intensief betrokken bij het ooievaarsbuitenstation in de Ravenswaarden en leidde leden van de vogelwerkgroep op tot professionele vogelringers. Naast dat alles is Gerard Boere een (volks)kunstverzamelaar en toont hij ons, ook uit de eigen collectie, diverse afbeeldingen van onze ‘gevederde vrienden’ én van verworven (toegepaste) kunst uit Siberië. Gerard Boere werd verschillende keren onderscheiden voor zijn werk, als natuurdiplomaat, voor internationale betrekkingen en natuurbeschermingsverdragen en de samenwerking met Rusland en Oekraïne. Het boek ‘In Siberië zijn geen wegen, alleen richtingen’ is tijdens de bijeenkomst in het café verkrijgbaar en anders bij boekhandel Bechtle.

Voor het Gorssels Kunstcafé zijn niet alleen leden van de Gorsselse Kunstkring uitgenodigd; iedereen is welkom in Gasterij De Hoek. De bijeenkomst begint om 16.00 uur en de toegang is kosteloos, hoewel een vrijwillige bijdrage wordt gewaardeerd. Na afloop is er gelegenheid tot napraten en bestaat de optie om gezamenlijk een maaltijd te nuttigen, op eigen kosten.

Gegevens

Datum:
7 mei
Tijd:
16:00 - 17:30
Site:
https://gorsselsekunstkring.nl/gkk-cafe-gerard-boere/

Organisator

Gorselse Kunstkring
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Gasterij De Hoek
Joppelaan 5
Gorssel,7213 AANederland
+ Google Maps