Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing Broedplaats Amsterdam: samen leven met vogels

21 september 2023 om 20:00 - 22:00

Vogels staan wereldwijd onder druk. Ook in Amsterdam. Hoe maken we onze tuinen, parken en buitengebieden vogelvriendelijker?

 

Vogelwerkgroep Amsterdam en Pakhuis de Zwijger organiseren een thema-avond over de vogelvriendelijke stad. Uitgangspunt zijn de aanbevelingen voor bewoners, beheerders en beslissers van Vogelatlas Amsterdam (Uitgeverij Noordboek, 2022).

 

Drie atlasauteurs en twee gastsprekers gaan met elkaar en met het publiek in gesprek over de mogelijkheden om de regio Amsterdam vogelvriendelijker in te richten.

 

Ter sprake komen de inrichting van tuinen en balkons, de potentie van natuurinclusief bouwen en het inrichten van vogelrijke overgangsgebieden. Ook filosoferen we over het inrichten van vogelreservaten voor kwetsbare soorten.

 

 

SPREKERS

Frank van Groen Ecologisch adviseur Van der Goes en Groot

Kea Verveld Tuinvogelconsulent Vogelbescherming Nederland

Koen Wonders Stadsecoloog Gemeente Amsterdam

Jip Louwe Kooijmans Meetnetcoördinator Sovon Vogelonderzoek

Arnout-Jan Rossenaar Senior ecoloog Staatsbosbeheer Noord-Holland

 

Moderator van de avond is Nienke de la Rive Box.

 

 

PROGRAMMA PAKHUIS DE ZWIJGER 21 SEPTEMBER 20 UUR

 

In 2022 verscheen Vogelatlas Amsterdam, een inventarisatie van alle broed- en wintervogels in onze regio. Met sommige soorten gaat het ronduit slecht. Deze veranderingen worden veelal veroorzaakt door klimaat, inrichting en beheer. Daarom geeft Vogelatlas Amsterdam aanbevelingen voor een vogelvriendelijkere stad. Deze aanbevelingen voor burgers, beheerders en beslissers staan vanavond centraal.

 

Ecologisch adviseur Frank van Groen schetst de uitgangspunten voor een vogelvriendelijkere stad. Daarna geeft tuinvogelconsulent Kea Verveld van Vogelbescherming Nederland concrete tips voor je tuin, balkon of dak.

 

Stadsecoloog Koen Wonders verkent met habitatexpert Jip Louwe Kooijmans van Sovon vogelonderzoek de potentie van natuurinclusief bouwen en de inrichting van vogelvriendelijke overgangsgebieden tussen stad en buitengebied, zoals de tijdelijke natuur op Strandeiland.

 

Tot slot filosofeert Frank van Groen met ecoloog Arnout-Jan Rossenaar van Staatsbosbeheer Noord-Holland over het inrichten van vogelreservaten voor kwetsbare soorten.

 

Panoramabeelden en video tijdelijke natuur Strandeiland

Visueel willen we uitpakken met panoramabeelden van het landschap in de regio en een spectaculaire video over de tijdelijke natuur op Strandeiland op de drie projectieschermen van de grote zaal.

Gegevens

Datum:
21 september 2023
Tijd:
20:00 - 22:00
Site:
https://dezwijger.nl/programma/broedplaats-amsterdam-samen-leven-met-vogels

Organisator

Vogelwerkgroep Amsterdam

Locatie

Pakhuis de Zwijger
Amsterdam, + Google Maps