Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Boekpresentatie Hoeveel vakantiedagen heeft een varken?

17 april 2023 om 16:00 - 17:30

Uitnodiging

Maandag 17 april aanstaande presenteert Marjolein de Rooij, oprichter van de Vakbond voor Dieren, haar boek Hoeveel vakantiedagen heeft een varken? bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG). Dit vernieuwende boek legt zes vakbondseisen op tafel. 

Zes arbeidsrechten

In Hoeveel vakantiedagen heeft een varken? beschrijft ingenieur, schrijver en vakbondsvoorzitter Marjolein de Rooij welke zes arbeidsrechten werkende dieren zouden moeten krijgen. Met voorbeelden uit de menselijke vakbondsgeschiedenis, wetenschappelijke inzichten over het gevoelsleven en communicatie van dieren, en via tot de verbeelding sprekende anekdotes over werkbezoeken aan boeren brengt De Rooij dit onderwerp tot leven. Dit overtuigende betoog heeft als conclusie: onze werkende dieren zijn meer dan slechts productiemiddelen en verdienen een betere behandeling.

 Boekpresentatie en panelgesprek

Na haar presentatie gaat De Rooij in gesprek met experts uit de vakbondswereld, het agrarische bedrijfsleven en taalwetenschappen. Petra Stienen (auteur, adviseur en senator Eerste Kamer voor D66) zal de middag voorzitten en het panelgesprek leiden. Hierin spreekt onder andere Leonie Cornips, hoogleraar Taalwetenschappen en leider onderzoeksproject Koe en Taal waaruit bleek dat koeien op allerlei manieren communiceren. Ruud Zanders, eigenaar van Kipster, zal aangeven waarom hij bereid is om met de vakbond een cao af te sluiten. Bas van Weegberg, lid dagelijks bestuur FNV, reflecteert op het concept van dierenrechten hierop vanuit de menselijke vakbond.

Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis

De wijze waarop werkende dieren in de intensieve veehouderij worden gebruikt lijkt op de manier waarop arbeiders tijdens de industriële revolutie moesten werken (en is helaas nog steeds niet overal een uitgebannen praktijk). Door het ontstaan van de vakbeweging eind negentiende eeuw werd de belangenbehartiging van arbeiders beter georganiseerd. Het IISG verricht niet alleen veel onderzoek naar werk, arbeidsrelaties en sociale ongelijkheid, maar herbergt ook de archieven van (internationale) vakbonden uit het verleden en nu. Het is daarom een uitgelezen plek voor de presentatie van een boek waarin voor het eerst naar arbeidsrechten voor werkende dieren centraal staan.

Praktische informatie:

Datum: 17 april, inloop 15:30, start programma 16:00, einde rond 17:30

Adres: IISG – Zeeburgerkade 10, 1019 HA Amsterdam (ingang aan de waterkant)

Graag aanmelden via secretar@iisg.nl

Gegevens

Datum:
17 april 2023
Tijd:
16:00 - 17:30