Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Presentatie Klooster Trimunt

13 september om 15:00 - 17:00

Op 24 mei 2024 kon de presentatie van het boek ‘Klooster Trimunt. De arme dochter van Aduard’ wegens ziekte niet doorgaan. Door veel vraag is er besloten om de presentatie toch nog te houden, dit keer op vrijdag 13 september 2024.

 

Locatie: Boerderij Familie de With (Melktap Trimunt), Kloosterweg 5 (Trimunt), 9363 VJ Marum

Programma:

14.30 uur: Inloop (koffie/thee)

15.00 uur: Start programma

– presentatie / lezing door de auteur

– vragen en reacties

– aanbieding 1e exemplaar

– rondleiding op de boerderij

– afsluiting met een hapje en een drankje (gelegenheid voor het kopen en signeren het boek)

17.00 uur: einde

 

Boekhandel Godert Walter te Groningen zal de verkoop van de boeken verzorgen.
Ondersteund wordt de presentatie door de uitgeverij Noordboek-Van Gorcum te Gorredijk.

Aanmelden is noodzakelijk vanwege het beperkte aantal zitplaatsen. U kunt zich alvast opgeven  (e-mail + tel.nr.) bij Günter Brandorff via brandorffgunter@gmail.com .

De arme dochter van Aduard is een meeslepend boek dat de verborgen geschiedenis van het middeleeuwse cisterciënzer nonnenklooster ‘In Tribus Montibus’ in het Groningse dorpje Trimunt onthult. Dit boek brengt de lezer terug naar de middeleeuwen, waar het klooster een belangrijke rol speelde in zowel contemplatieve als economische activiteiten. Hoewel weinig fysieke overblijfselen bewaard zijn gebleven, bieden kaarten en geschreven bronnen inzicht in het kloosterleven, de economische activiteiten en de relaties met andere kloosters en instellingen. De invloed van het geslacht Van Ewsum op de regio werpt een licht op de machtsdynamiek van die tijd. Dit diepgaande onderzoek is gebaseerd op archiefonderzoek, literatuur, vergelijkende kloosterbezoeken en taalanalyse, waarbij het Middel Nederduits en de standaardisatie ervan voor communicatie binnen de Hanze worden belicht. Het boek is gestructureerd in informatieve hoofdstukken die de geschiedenis van het klooster, zijn economische en sociale betrokkenheid, en zijn uiteindelijke ondergang belichten. Praktische bijlagen, waaronder lijsten van personen en functies, literatuur- en bronnenlijsten, registers en een handige woordenlijst, maken dit boek tot een waardevolle en toegankelijke bron van kennis. Klooster Trimunt – De arme dochter van Aduard onthult een vergeten hoofdstuk uit de middeleeuwse samenleving en biedt een intrigerende inkijk in het leven en de activiteiten van het klooster. Het klooster zelf mag dan verdwenen zijn, maar de herinnering aan zijn bestaan leeft voort in straatnamen, een camping en een prachtig bosgebied. Auteur Gunter Brandorff nodigt u uit om de rijke geschiedenis van dit kleine nonnenklooster en het landschap waarin het floreerde te herbeleven.

Titelinformatie: Klooster Trimunt Prijs: €35,00 Aantal pagina’s: 312 Bindwijze: Paperback ISBN: 9789023260042. VERKRIJGBAAR IN DE BOEKHANDEL. Uitgever: Noordboek-Van Gorcum te Gorredijk.

Gegevens

Datum:
13 september
Tijd:
15:00 - 17:00

Organisator

Günter Brandorff
E-mail
brandorffgunter@gmail.com

Locatie

Melktap Trimunt
Kloosterweg 5
Marum, 9363 VJ Nederland
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie