Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Boekpresentatie ‘Tula, een beeld van de slavernij’

25 april 2023 om 19:00

Gratis

U bent genodigd voor de boekpresentatie van

‘Tula, een beeld van de slavernij’

 

Datum: 25 april, 19.00 uur-21.00 uur (inloop vanaf 18.30 uur)

Plaats: Nationaal Archief, Prins Willem-Alexanderhof 20 Den Haag (naast station Den Haag Centraal)

Met: Lodewijk Dros (auteur), Laurindo Andrea (theatermaker met een videoboodschap), Gibi Bacilio (dichter/activist), Barbara Henkes (historicus) en Toos Hagenaars (beeldend kunstenaar, ovb).

 

Precies vijftig jaar geleden besloot Toos Hagenaars in Willemstad een levensgroot beeld te maken van Tula, de charismatische leider van de slavenopstand in 1795 op Curaçao. Het kunstwerk moest het middelpunt van de jaarlijkse festiviteiten op Tula-dag worden, maar het liep anders. Het beeld staat 7957 kilometer verderop, in een loods te Winschoten. In Tula, een beeld van de slavernij boekstaaft journalist Lodewijk Dros de lotgevallen van het beeld en zijn maakster. Hij vertelt hoe betrokkenen zowel op Curaçao als in Nederland de ‘Tula van Toos’ enthousiast omarmden of juist radicaal afwezen.

“Dit beeld heeft van alles losgemaakt”, zegt de Curaçaose dichter Laura Quast. Ze was ooit fel tegen, nu oordeelt ze milder. Hagenaars’ beeld is een portret van Tula, maar gaat volgens Quast ook “over het slavernijverleden en de koloniale onderdrukking. Over de bevrijding daarvan. Over het verschil in culturen, van de Nederlander en de Curaçaoënaar die allebei het stempel van het koloniaal verleden meedragen. Dit is het beeld van de pijn die aan beide kanten wordt gevoeld.”

Kunstenaar en historicus Laurindo Andrea zag het beeld voor het eerst op z’n vijfde. Die ‘ontmoeting’ verwerkte hij in zijn theatrale monoloog M’a Topa Tula (‘’k heb Tula ontmoet’). In het Nationaal Archief presenteert Laurindo Andrea – modehistoricus en kolonialisme-expert – een deel van zijn monoloog.

Ook krijgen we een beelden te zien van Toos Hagenaars bij haar beeld in wording. Met toelichting van historicus Barbara Henkes.

Ook Gibi Bacilio – activist en pleitbezorger voor Tula’s eerherstel – verleent vanaf Curaçao medewerking aan de presentatie .

Het eerste exemplaar zal worden aangeboden aan kunstenares Toos Hagenaars (ovb).

De toegang is gratis. In verband met de catering wel graag hieronder aanmelden.

 

Gegevens

Datum:
25 april 2023
Tijd:
19:00
Kosten:
Gratis

Locatie

Nationaal Archief
Prins Willem-Alexanderhof 20
Den Haag,2595 BENederland
+ Google Maps
Telefoon
0513490319

Organisator

Noordboek & Nationaal Archief