12.000 jaar Bos t’Ename

Een hoopvol perspectief voor bos in de Lage Landen
Guido Tack, Martin Hermy, Paul van den Bremt, Pieter Blondé

 99,95

Een hoopvol perspectief voor bos in de Lage Landen 12.000 jaar Bos t’Ename Bos t’Ename kan op vele vlakken model staan voor alle andere bossen in de Lage Landen, maar onderscheidt zich sterk door de veelheid van kennis die erover is vergaard. Duizenden jaren geschiedenis liggen hier op de bodem en werden bovengespit. Bijna veertig jaar intensief onderzoek bracht het erfgoed inclusief de biodiversiteit uit het verleden in kaart, maar daarnaast spitste het onderzoek zich ook toe op de inventarisatie van de actuele biodiversiteit. Vele tientallen specialisten uit binnen- en buitenland en vrijwilligers hebben zich daarbij ingezet om de 15 à 19.000 soorten in kaart te brengen. De mens was verantwoordelijk voor het verdwijnen van een aantal soorten, maar tegelijk toont onderzoek aan dat menselijke beïnvloeding een rijke biodiversiteit niet uitsluit. Een rijke natuur en dito cultuur kunnen perfect hand in hand gaan. Als dat geen hoopvolle boodschap is.

Guido Tack (1958) werkt bij het agentschap Onroerend Erfgoed van de Vlaamse overheid op het snijvlak met natuur en bos, landbouw en ruimtelijke ordening en is conservator van het Bos t’Ename. Pieter Blondé (1980) is procesbegeleider bij Natuurpunt en is conservator van het Bos t’Ename. Paul Van den Bremt (1952) werkte als erfgoedconsulent en erfgoedonderzoeker bij het agentschap Onroerend Erfgoed van de Vlaamse Overheid. Martin Hermy (1956) is emeritus professor van de KU Leuven, waar hij 25 jaar onder andere de vakken groenbeheer, natuurbeheer en ecologie aan de bio-ingenieurs gaf. Nele Vanmaele (1978) werkt als erfgoedonderzoeker bij het agentschap Onroerend Erfgoed.

Uitgiftedatum:
21-10-2021
ISBN:
9789056157999
Afmeting:
297x244x84 mm
Gewicht:
4755 gram
Druk:
1
Aantal pagina's:
812
Uitgeverij:
Sterck & De Vreese
Taal:
Nederlands
Verschijningsvorm:
Hardcover

Gerelateerde boeken

  • Hoogvenen

    Ab Grootjans, Andre Jansen
    2019-12-12
     49,90

    Hoogvenen

    In Nederland lag ooit meer dan een miljoen hectare hoogveen. Daarvan is nog zo’n 7500 hectare over, beschermd als natuurgebied met name in Drenthe, Overijssel, Gelderland, Brabant en Limburg. Hoogvenen zijn gevoelig voor neerslag van stikstof en verdroging, maar herstel op landschapsniveau sterk bijdragen aan waterbuffering, de opslag van CO² en het halen van natuurdoelstellingen. Hoogvenen biedt een prachtig overzicht van het ontstaan, de ecologie en de biodiversiteit van dit landschap en beschrijft daarnaast alle Nederlandse hoogveengebieden.

    In Hoogvenen brengt een combinatie van excellente wetenschappers en terreinbeheerders alle natuurhistorische kennis over dit onderwerp samen, gekoppeld aan relevante cultuurhistorische ontwikkelingen. Zij beantwoorden vanuit landschapsecologisch perspectief belangrijke vragen als: wat is een hoogveen nu precies? Hoe kan de ogenschijnlijk eenvoudige veenmosplant complete landschappen vormen? Welke planten en dieren leven in hoogvenen en hoe overleven ze in het extreme hoogveenmilieu?

    Hoogvenen is een naslagwerk voor beheerders, onderzoekers, beleidsmakers en liefhebbers die willen weten hoe het bijzondere biotoop van de hoogvenen werkt en hoe deze succesvol beheerd en behouden kan worden.

     49,90
  • Van gazon naar gras

    Meer natuur in de tuin
    Arie Koster
    2023-06-08
     19,90
  • Op Pieterpad

    Wim Huijser
    2023-02-21
     19,90
  • De smaak van het bos

    Verzamelen, beleven, ontdekken, genieten
    Bernadette Wörndl
    2022-09-01
     24,95