Alledaagse moleculen

De bouwstenen van onze wereld

 24,50

Moleculen vind je letterlijk overal. Ze vormen alles om ons heen en zelf bestaan we ook uit deze superkleine bouwstenen. In dit boek bespreken Nobelprijswinnaar Ben Feringa en collega-chemicus Anouk Lubbe de belangrijkste moleculen uit onze directe omgeving. Zo lezen we over moleculen in onze kleding, over stoffen in frisdranken, over aminozuren in ons lichaam, over de wonderbaarlijke kwaliteiten van grafeen, over moleculen waar we dronken, vrolijk of juist ziek van worden, over het synthetische rubber van onze banden en over de melanine in onze slaap.

Een rijk geïllustreerd, zeer toegankelijk boek over moleculen waarmee we dagelijks leven.

Ben Feringa is hoogleraar organische chemie aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 2016 ontving hij de Nobelprijs voor Scheikunde voor zijn baanbrekende onderzoek naar moleculaire motoren.

Anouk Lubbe is manager onderzoek in de vakgroep Synthetische Organische Chemie van het Stratingh Institute for Chemistry aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Minister Dijkgraaf nam op 15 september 2022 het eerste exemplaar in ontvangst. Klik hier voor meer informatie

Lees hier de recensie in Het Parool

Afmeting:
239x174x23 mm
Gewicht:
685 gram
ISBN:
9789056159771
Druk:
1
Aantal pagina's:
240
Uitgeverij:
Uitgeverij Noordboek
Taal:
Nederlands
Verschijningsvorm:
Paperback
Uitgiftedatum:
08-09-2022
Bekijk meer informatie over de auteur(s) van deze titel:

Gerelateerde boeken

  • Uitgestorven

    Op plantenjacht rond de wereld
    Maarten Christenhusz, Rafaël Govaerts
     59,90

    Uitgestorven

    In ware detectivestijl!

    De meeste mensen kunnen een dier noemen dat van de aardbodem is verdwenen. De dodo is bijvoorbeeld zo’n icoon. Over het uitsterven van planten daarentegen is over het algemeen weinig bekend.

    Botanici Maarten Christenhusz en Rafaël Govaerts nemen u mee op een reis rond de wereld en presenteren in ware detectivestijl hoe plantenjagers soorten ontdekken waarvan men aannam dat ze niet meer voorkwamen. Vaak is men er niet helemaal zeker van dat planten voor altijd verdwenen zijn, en dan moeten ze worden opgespoord. Oorzaken? De introductie van grazers, bouwwoede, klimaatverandering, toerisme, verdwijnen van biotopen, te vaak maaien van weiden …

    Maar niet alles is verloren. De auteurs benadrukken dat bedreigde soorten weer in aantal kunnen toenemen wanneer de omstandigheden ten goede keren. Zaden kunnen immers vele jaren in de grond liggen ‘wachten’. Ook tuinen spelen een belangrijke rol, ze kunnen herintroducties faciliteren wanneer een soort plaatselijk of wereldwijd is verdwenen.

    Dit rijk geïllustreerde boek laat de diversiteit aan planten zien die we zijn kwijtgeraakt, maar inspireert ook om er iets aan te doen. Je kunt zelfs je eigen uitgestorven plant kweken.

    Dr. Maarten J.M. Christenhusz MSc, PhD, FLS, een Nederlandse bioloog, natuurhistoricus en auteur, en reist de wereld rond om nieuwe en verloren gegane plantensoorten te ontdekken. Hij ontdekte 37 nieuwe soorten, acht nieuwe geslachten en drie nieuwe plantenfamilies. Rafaël H. A. Govaerts BSc, FLS, een Belgische bioloog, probeert sinds zijn tienerjaren uitgestorven planten terug te vinden. Momenteel werkt hij in de Royal Botanic Gardens, Kew in Londen.

     59,90
  • Optische verschijnselen in Nederland

    Peter Paul Hattinga Verschure
     39,90
  • Grutto!

    De reis van onze nationale vogel
    Rob Buiter, Ruben Smit
     22,50
  • Hoe dieren de wereld zien

    Frank Joseph Goes
     49,90

    Hoe dieren de wereld zien

    Een vlieg heeft twee ogen, die bestaan uit honderden aparte delen met elk hun eigen lensje. Een worm heeft geen echte ogen, slechts cellen die reageren op licht. Leeuwen hebben ogen vooraan in het hoofd om de prooi goed te kunnen zoeken. De ogen van konijnen staan zijdelings ingeplant om het gevaar zo goed mogelijk van alle kanten te zien aankomen. De overeenkomst tussen alle ogen? Ze doen ‘iets’ met licht opvangen.
    In Hoe zien dieren de wereld neemt befaamd oogarts dr. Frank Goes, de lezer mee op een fascinerende reis door de tijd en het dierenrijk. De eerste levende wezens met ogen waren tribolieten, die zo’n goede 500 miljoen jaar geleden leefden. Veranderend klimaat, continentendrift en meer of minder zuurstof in de lucht beïnvloedden het ontstaan van de diersoorten en hun ogen. Kleurzicht, scherpte, bijziend of verziend, facetogen, ogen op steeltjes, de variatie is eindeloos.

    Dr. Frank Goes is medisch directeur en senior chirurg van het Goes Eye Center in Antwerpen. Naast zijn activiteiten als oftalmoloog is hij oud-docent van de hogeschool Ehsal.

     49,90