Alledaagse moleculen

De bouwstenen van onze wereld

 24,50

Moleculen vind je letterlijk overal. Ze vormen alles om ons heen en zelf bestaan we ook uit deze superkleine bouwstenen. In dit boek bespreken Nobelprijswinnaar Ben Feringa en collega-chemicus Anouk Lubbe de belangrijkste moleculen uit onze directe omgeving. Zo lezen we over moleculen in onze kleding, over stoffen in frisdranken, over aminozuren in ons lichaam, over de wonderbaarlijke kwaliteiten van grafeen, over moleculen waar we dronken, vrolijk of juist ziek van worden, over het synthetische rubber van onze banden en over de melanine in onze slaap.

Een rijk geïllustreerd, zeer toegankelijk boek over moleculen waarmee we dagelijks leven.

Ben Feringa is hoogleraar organische chemie aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 2016 ontving hij de Nobelprijs voor Scheikunde voor zijn baanbrekende onderzoek naar moleculaire motoren.

Anouk Lubbe is manager onderzoek in de vakgroep Synthetische Organische Chemie van het Stratingh Institute for Chemistry aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Minister Dijkgraaf nam op 15 september 2022 het eerste exemplaar in ontvangst. Klik hier voor meer informatie

Lees hier de recensie in Het Parool

Verschijningsvorm:
Paperback
Taal:
Nederlands
Uitgeverij:
Uitgeverij Noordboek
Aantal pagina's:
240
Druk:
1
Afmeting:
239x174x23 mm
ISBN:
9789056159771
Gewicht:
684 gram
Uitgiftedatum:
08-09-2022
Bekijk meer informatie over de auteur(s) van deze titel:

Gerelateerde boeken

  • En nu naar Mars

    De nieuwe ruimterace
    Pieter van Dooren
    2020-02-05
     19,90

    En nu naar Mars

    Actueel, kort op de bal en onmisbaar schrijft Pieter Van Dooren voor iedereen die geïnteresseerd is in de jongste ontwikkelingen in de ruimtevaart. Sinds de maanlandingen, zo’n vijftig jaar geleden, kwam geen mens meer buiten de aardbaan. En plotseling buitelen landen en bedrijven over elkaar heen om weer mensen naar de ruimte te sturen. Naar de maan en verder. Pieter Van Dooren volgt de pioniers. Waarmee gaan we vliegen? Hoe overleven we de gevolgen van gewichtloosheid en straling? Hoe zit het met huisvesting, eten, lucht, brandstof? Hoe voorkomen we dat we elkaar de kop inslaan? Kunnen we kinderen krijgen op Mars? Hoe bouw je een samenleving op? In een soepele, heldere taal, doorweven met een zilverdraadje humor, neemt Van Dooren de maat van de eerste maanreizigers en hun erfenis, beschouwt hij de nieuwkomers en neemt hij ons stap voor stap mee naar de eerste landing op Mars, de eerste basis, de eerste stad, en de uiteindelijke onafhankelijkheidsoorlog.

     19,90
  • Tijd

    Een reis door het grootste mysterie van ons heelal
    Colin Stuart
    2023-03-14
     14,90
  • Wat zouden dieren zeggen als we ze de juiste vragen stelden?

    Een must voor iedereen die met dieren werkt en een genot voor iedereen die al grinnikend wil begrijpen hoe dieren denken.
    Staan koeien de hele dag te niksen? Maken vogels kunst? Kunnen apen werkelijk na-apen? Zien dieren zichzelf zoals wij hen zien? Kunnen ze in opstand komen? En — misschien een vreemde vraag — is het wel gepast om in hun bijzijn te plassen?
    In dit boek beantwoordt de Belgische filosofe Vinciane Despret zesentwintig verrassende vragen die vastgeroeste ideeën over dieren op de proef stellen. Ze laat onderzoekers, filosofen en dierverzorgers aan het woord en laat zien hoe we anders over dieren kunnen denken.
    Met een voorwoord van Bruno Latour en een nawoord van Michel Vandenbosch
    Vinciane Despret is filosoof aan de Universiteit van Luik. Ze schreef meerdere boeken over dieren, waaronder Bêtes et hommes (Gallimard, 2007) en Penser comme un rat (Quae, 2009).

     22,50
  • Waar zijn ze dan?

    De jacht op buitenaards leven
    Pieter van Dooren
    2021-06-10
     22,50

    Waar zijn ze dan?

    Hoeveel planeten zijn vergelijkbaar met de onze? Hoe herken je die planeten? Welk soort leven is er dan? Wij zoeken naar buitenaards leven, maar zoekt dat ons ook? Hoe bang moeten we zijn, en moeten we wel bang zijn? Hoe groot zal de schok zijn als we tekenen van leven ontdekken? Pieter Van Dooren geeft antwoord op al deze vragen, gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten. En de ultieme vraag ‘Waar zijn ze dan?, kan hij die ook beantwoorden? Voorlopig lijkt ons speurwerk in de ruimte niet ten einde.

    Pieter Van Dooren was jarenlang journalist wetenschappen van De Standaard.

     22,50