Alledaagse moleculen

Bouwstenen van onze wereld

 29,90

Moleculen vind je letterlijk overal. Ze vormen alles om ons heen en zelf bestaan we ook uit deze superkleine bouwstenen. In dit boek bespreken Nobelprijswinnaar Ben Feringa en collegachemicus Anouk Lubbe de belangrijkste moleculen uit onze directe omgeving. Zo lezen we over moleculen in onze kleding, over stoffen in frisdranken, over aminozuren in ons lichaam, over de wonderbaarlijke kwaliteiten van grafeen, over moleculen waar we dronken, vrolijk of juist ziek van worden, over het synthetische rubber van onze banden en over de melatonine in onze slaap.

BEN FERINGA is hoogleraar organische chemie aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 2016 ontving hij de Nobelprijs voor Scheikunde voor zijn baanbrekende onderzoek naar moleculaire motoren.

ANOUK LUBBE is manager onderzoek in de vakgroep Synthetische Organische Chemie van het Stratingh Institute for Chemistry
aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Een rijkgeïllustreerd, zeer toegankelijk boek over moleculen waarmee we dagelijks leven.

Verschijningsvorm:
Hardcover
Taal:
Nederlands
Uitgeverij:
Uitgeverij Noordboek
Aantal pagina's:
240
Druk:
1
ISBN:
9789464711813
Gewicht:
819 gram
Afmeting:
248x178x24 mm
Uitgiftedatum:
16-11-2023
Bekijk meer informatie over de auteur(s) van deze titel:

Gerelateerde boeken

  • Exodus

    Exodus

    De impact van een Bijbelse migratie
    Marleen Reynders
     34,95

    Exodus

    De impact van een bijbelse migratie
    Migraties en deportaties tekenen de geschiedenis van de mensheid. De bijbelse uittocht van het volk Israël uit de slavernij van Egypte naar het Beloofde Land is hiervan een iconisch voorbeeld.
    Intrigerend is de vraag naar de historische kern van het Exodusverhaal. Waren er inderdaad Israëlieten aanwezig in Egypte tijdens de faraonische periode? Is er een wetenschappelijke verklaring voor de bijbelse plagen? Wanneer vond de Exodus precies plaats? En hoe zit het met de doortocht door de Rode Zee en de militaire verovering van Kanaän door de Israëlieten? De Exodus inspireerde door de eeuwen heen vele westerse kunstenaars. Hun werk bepaalde in grote mate onze beeldvorming van de diverse verhaalelementen.
    Marleen Reynders maakt een duidelijk onderscheid tussen het historische bronnenmateriaal en de theologische betekenis ervan. Zij laat zien dat dit bijbels bevrijdingsepos is bedoeld om de grootsheid van Jahweh en de unieke alliantie tussen deze god en zijn volk te onderstrepen en dat het de kern van het Joodse geloof vormt.
    Marleen Reynders is egyptoloog en musicoloog. Ze geeft lezingen en gastcolleges in binnen- en buitenland, begeleidt cultuurreizen en is auteur van verschillende boeken over het oude Egypte.

     34,95
  • Atlas van de Homo Sapiens

    Atlas van de Homo Sapiens

    Telmo Pievani, Valéry Zeitoun
     34,90

    Atlas van de Homo Sapiens

    Deze atlas laat op tal van fraaie kaarten zien hoe de Homo sapiens zich over de aarde verspreidde. We zien en lezen hoe onze voorouders samenleefden met de Neanderthalers, de Denisova-mens en de Floresmens. Ook zien we waar en wanneer de verschillende talen ontstonden en waar de domesticatie van dieren en de landbouw begon. De atlas brengt kennis uit de archeologie, paleontologie en genetica, geografie, geschiedenis, etnologie en natuurwetenschappen samen. Het resultaat is een schitterend boek vol intrigerende kaarten, schema’s, foto’s, chronologische tabellen en reconstructies van vroege menssoorten.

    Telmo Pievani is hoogleraar Filosofie van de biologie aan de Universiteit van Padua. Valéry Zeitoun is lid van het Centre de Recherche en Paléontologie in Parijs en specialist op het gebied van de genetica van de Homo erectus en de prehistorische culturen in Zuidoost-Azië. Het voorwoord is van Yves Coppens.

    Origineel: Grand atlas du Homo Sapiens • Vertaling: Ger Meesters

     34,90
  • Bomen

    Bomen

    De longen van ons ecosysteem
    Carolyn Fry
     17,90
  • Wat zouden dieren zeggen als we ze de juiste vragen stelden?

    Een must voor iedereen die met dieren werkt en een genot voor iedereen die al grinnikend wil begrijpen hoe dieren denken.
    Staan koeien de hele dag te niksen? Maken vogels kunst? Kunnen apen werkelijk na-apen? Zien dieren zichzelf zoals wij hen zien? Kunnen ze in opstand komen? En — misschien een vreemde vraag — is het wel gepast om in hun bijzijn te plassen?
    In dit boek beantwoordt de Belgische filosofe Vinciane Despret zesentwintig verrassende vragen die vastgeroeste ideeën over dieren op de proef stellen. Ze laat onderzoekers, filosofen en dierverzorgers aan het woord en laat zien hoe we anders over dieren kunnen denken.
    Met een voorwoord van Bruno Latour en een nawoord van Michel Vandenbosch
    Vinciane Despret is filosoof aan de Universiteit van Luik. Ze schreef meerdere boeken over dieren, waaronder Bêtes et hommes (Gallimard, 2007) en Penser comme un rat (Quae, 2009).

     24,90