De betovering van de ondergang

Wat Pompeï ons vertelt
Gabriel Zuchtriegel

 24,90

Let op! Verwacht rond 31-10-2023

Snackbars, een slavenkamer, Griekse theaters, villa’s, thermen en tempels – de opgravingen in Pompeï onthullen een wereld uit de klassieke oudheid. Gabriel Zuchtriegel, de nieuwe directeur van het werelderfgoed, toont op indrukwekkende wijze dat begraven oudheden, oude ruïnes en stille beelden ons ook vandaag nog kunnen raken en veranderen.

Dit boek is een prachtige ode aan de schoonheid van de archeologie. Een pleidooi voor een verbinding van verleden en heden, voor een onbevangen, frisse benadering van de klassieke oudheid.

Bijna dagelijks komt Gabriel Zuchtriegel langs het kruispunt van de twee hoofdassen van Pompeï, waar op de ochtend van 25 oktober in 79 na Christus een hele stad onder as en puin verdween. Als Zuchtriegel het beeld ziet van de jongen die in zijn slaap wordt verrast, moet hij denken aan zijn zoon. Zulke momenten zijn essentieel om te laten zien hoe de oudheid nog altijd een rol in onze levens speelt. De auteur gebruikt archeologische vondsten uit de negentiende eeuw tot nu om ons niet alleen kennis te laten maken met opgravingstechnieken, maar ook met vragen die verband houden met de veranderingen in de samenleving en ons heden.

Verschijningsvorm:
Paperback
Taal:
Nederlands
Uitgeverij:
Noordboek
Aantal pagina's:
256
Druk:
1
Datum verwacht:
31-10-2023
ISBN:
9789464711073

Gerelateerde boeken

 • Eendenkooien in Fryslân 1450 – 2015 SET

  Dit standaardwerk geeft een encyclopedisch overzicht van alle ruim 400 eendenkooien die Friesland in de afgelopen vijfeneenhalve eeuw heeft gekend. Gerard Mast heeft alle relevante aspecten van het fenomeen eendenkooi beschreven,
  waaronder de bloeiperiodes in de zeventiende en achttiende eeuw, de geografische ontwikkelingen – bijvoorbeeld in relatie tot landgoederen –, een verificatie van oude benamingen. Hij beschrijft de werkprocessen, de bouwmaterialen en gereedschappen. Alle aspecten van de eendenkooien heeft hij gekwantificeerd, zoals de vangstgegevens en prijzen van gevangen vogels en eieren op de afzetmarkten. Deze veelzijdige studie bevat ook een sociologische analyse, over benamingen en familienamen, en beschrijft de eendenkooien als cultureel erfgoed, van heraldiek, dorpswapens en dorpsvlaggen, tot spreekwoorden en gezegden. Eendenkooien is ruim geïllustreerd met kaarten, grafieken en foto’s.

  Gerard Mast was gedurende een belangrijk deel van zijn werkzame leven in dienst Staatsbosbeheer. Een uitgave in samenwerking met de Eendenkooi Stichting.

   99,00
 • Verhandeling over de aanleg van vrouwen voor de wetenschap

  De begaafde Anna Maria van Schurman kreeg als eerste vrouw in Nederland toestemming om colleges te volgen. De Universiteit van Utrecht bouwde voor de gelegenheid een hokje met een gordijntje voor haar. Van Schurman kon van daaruit de colleges van theoloog Voetius bijwonen, zonder daarbij de mannelijke studenten af te leiden.
  In dit korte essay uit 1641 legt Van Schurman uit waarom het logisch is om meer vrouwen toegang tot de
  universiteit te verlenen. Het argumentatieve geschrift inspireerde Margaret Cavendish en Mary Wollstonecraft en gaf de aanzet tot de eerste feministische beweging. Het zeer invloedrijke essay verschijnt in een geactualiseerde vertaling van Renée Ter Haar, met een voorwoord van Angela Roothaan. Jacob Bouwman zorgde voor de selectie van relevante brieven.

  “Wat een genot om zo’n erudiet pleidooi te lezen van een moedige vrouw. In zijn opdracht noemt tijdgenoot Johan van Beverwijck haar ‘onsterfelijk sieraad onder de vrouwen’. Met recht.” – Trouw

   17,90
 • De Prinsentuin in Groningen

  Van stadhouderlijke gaerde tot publiekstuin
  Edward Houting
   19,90
 • Ús bank

  Hoe Friesland zijn bank verloor
  Jan Smit
   29,90