De betovering van de ondergang

Wat Pompeï ons vertelt
Gabriel Zuchtriegel

 24,90

Let op! Verwacht rond 18-04-2024

Snackbars, een slavenkamer, Griekse theaters, villa’s, thermen en tempels – de opgravingen in Pompeï onthullen een wereld uit de klassieke oudheid. Gabriel Zuchtriegel, de nieuwe directeur van het werelderfgoed, toont op indrukwekkende wijze dat begraven oudheden, oude ruïnes en stille beelden ons ook vandaag nog kunnen raken en veranderen.

Dit boek is een prachtige ode aan de schoonheid van de archeologie. Een pleidooi voor een verbinding van verleden en heden, voor een onbevangen, frisse benadering van de klassieke oudheid.

Bijna dagelijks komt Gabriel Zuchtriegel langs het kruispunt van de twee hoofdassen van Pompeï, waar op de ochtend van 25 oktober in 79 na Christus een hele stad onder as en puin verdween. Als Zuchtriegel het beeld ziet van de jongen die in zijn slaap wordt verrast, moet hij denken aan zijn zoon. Zulke momenten zijn essentieel om te laten zien hoe de oudheid nog altijd een rol in onze levens speelt. De auteur gebruikt archeologische vondsten uit de negentiende eeuw tot nu om ons niet alleen kennis te laten maken met opgravingstechnieken, maar ook met vragen die verband houden met de veranderingen in de samenleving en ons heden.

Verschijningsvorm:
Paperback
Taal:
Nederlands
Uitgeverij:
Noordboek
Aantal pagina's:
256
Druk:
1
Datum verwacht:
18-04-2024
ISBN:
9789464711073

Gerelateerde boeken

 • Floralia

  Botanische kunst door de eeuwen heen
  Martyn Rix
   39,90
 • De Viking vanbinnen

  Over IJslanders en hun verhalenwereld
  Simon Halink
   29,90
 • De Gouden iuw yn Boazum

  It deistich libben fan gewoane minsken yn in doarpsmienskip
  Philippus Breuker
   19,90

  De Gouden iuw yn Boazum

  Yn de gouden Iuw yn Boazum beskriuwt Philippus Breuker de libbens fan alle húshâldingen dy’t fjouwerhûndert jier lyn mei elkoar yn ien doarp wennen. It giet oer gewoane minsken yn in karakteristyk Frysk doarp wennen. Guon wienen der berne, lykas har âlden, en soms wennen har bern der ek wer. Oaren kamen út de omkriten en in inkeling hie der gjin famylje. Sa omfiemet dizze doarpsmienskip yn 1640 twa iuwen, fan 1500 oant 1700.

  Fan de 87 húshâldingen wienen in protte famylje fan elkoar, foaral yn de Buorren, wat makke dat sy it dêr foar it sizzen hienen, al wienen de boeren altyd noch machtiger. De measten waarden stadichoan reformearre, mar guon holden ek fêst oan it âlde leauwe. Dat joech spanningen dy’t net sûnder oerheidsyngripen oplost wurde koenen. De measte minsken hienen it net roem, mar nei 1650 kaam der in tiid fan oerbefolking en bittere earmoede.

  Philippus Breuker (1939) wennet al mear as fyftich jier yn Boazum. Dit is syn fjirde boek oer it doarp. Dêrneist hat er skreaun oer literatuer, skiednis en lânskip fan Fryslân.

   19,90
 • Heidens!

  Volksgebruiken vandaag met sporen van voorchristelijke tradities
  Marcel De Cleene
   29,90