De Bonte Bentheimer

Het smakelijke verhaal van een tegendraads varken
Martin Woestenburg

 17,90

Martin Woestenburg schreef met De Bonte Bentheimer een levendig portret van een zwartgevlekt, tegendraads varken dat wordt gehouden door tegendraadse mensen. Zij werken door de traditionele vormen van varkenshouderij in bos en weide aan de ontwikkeling en het behoud van oude varkensgenen. Deze varkens worden buiten in de natuur gehouden in plaats van in stallen en leveren uitzonderlijk smaakvol vlees – absoluut geen eenheidsworst. De Bonte Bentheimer is een zeldzaam varkensras dat niet past in de gangbare varkenshouderij, maar wel in dezelfde periode is ‘uitgevonden’ als het moderne varken. De geschiedenis van de Bonte Bentheimer loopt daarom opvallend synchroon met die van de varkens van de gangbare varkenshouderij in Nederland. Dat is inclusief de geschiedenis van de voorvader het wild zwijn, het jagen op varkens in het Bentheimer Wald, de liefhebbers van het rode, vette vlees, boerenvrouwen die van varkens met zwarte vlekken hielden, en de zoektocht naar een eigen varkensidentiteit en aparte genen. Dankzij deze auteur ga je van dit varken houden!

Martin Woestenburg (1960) is landschapsjournalist, gespecialiseerd in de cultuurhistorie van voedsel, natuur en landbouw. De foto’s in het boek zijn gemaakt door Norbert Mergen van de Tuinen van MergenMetz, houder van varkens van het ras Bonte Bentheimer.

Afmeting:
191x126x18 mm
Gewicht:
236 gram
ISBN:
9789056159498
Druk:
1
Aantal pagina's:
120
Uitgeverij:
Uitgeverij Noordboek
Taal:
Nederlands
Verschijningsvorm:
Hardcover
Uitgiftedatum:
09-11-2022

Gerelateerde boeken

  • IJle populieren

    Volksboom in een veranderend landschap
    Wim Huijser
     24,95

    IJle populieren

    Iedereen kent de populier van de karakteristieke, lange rijen in het landschap. Een echte Hollandse boom, die voor veel doeleinden wordt ingezet. Maar de populier dreigt langzamerhand te verdwijnen. Vooroordelen en gebrek aan kennis lijken de boomsoort in het nauw te brengen. De vraag is hoe dat tij te keren is. Wim Huijser maakte een rondreis door populierenland. In Nederland en Vlaanderen sprak hij met kwekers, wetenschappers, landschapsarchitecten, bosbouwers, boswachters, boomspecialisten, terreinbeheerders, beleidsmakers, houtverwerkers en beeldend kunstenaars. Mensen die zich vanuit verschillende vakgebieden en fascinaties nauw bij de populier betrokken voelen. Het resultaat is een levendig en boeiend verhaal over de icoon van het Hollandse landschap.

    Wim Huijser is boom- en landschapsliefhebber en schrijft in boeken en tijdschriften over het snijvlak van geschiedenis, literatuur en landschap. Het liefst schrijft hij over de ontwikkelingen in het Nederlandse cultuurlandschap en de invloed daarvan op de mens.

     24,95
  • Alles over schadelijke en nuttige insecten

    De beste tips van de Tuindokter ®
    Koen Deprez, Stefaan Bingé
     19,95

    Alles over schadelijke en nuttige insecten

    De hosta’s staan heerlijk te pronken met hun diepgenerfde, blauwachtige bladeren, tot je wat dichterbij komt en ziet dat hun bladeren vol gaatjes zitten. En verder staan de rozen mooi in knop, alleen bemerk je een dichte massa bladluizen die over elkaar heen lopen en zich tegoed doen aan blad en bloem … Insecten en andere kriebeldieren kunnen heel nuttig zijn in je tuin: ze bestuiven bloemen of bestrijden parasieten. Ze horen zeker thuis in een biodiverse tuin, maar je wilt ook het evenwicht tussen schadelijke en nuttige insecten bewaren en de juiste maatregelen nemen om je plantgoed te beschermen. De Tuindokter ® geeft in dit boek de allerbeste tips. Hij leert je de schadelijke soorten insecten en hun verschillende stadia kennen, legt uit welke ecologische bestrijdingsmiddelen je in de strijd kan gooien en hoe je je planten meer robuust maakt tegen ongedierte.

    Stefaan Bingé, oftewel De Tuindokter ®, heeft een jarenlange expertise in tuinontwerpen. Als geen ander weet hij zijn praktische tips en kennis over te dragen.

     19,95
  • Hoogvenen

    Ab Grootjans, Andre Jansen
     49,90

    Hoogvenen

    In Nederland lag ooit meer dan een miljoen hectare hoogveen. Daarvan is nog zo’n 7500 hectare over, beschermd als natuurgebied met name in Drenthe, Overijssel, Gelderland, Brabant en Limburg. Hoogvenen zijn gevoelig voor neerslag van stikstof en verdroging, maar herstel op landschapsniveau sterk bijdragen aan waterbuffering, de opslag van CO² en het halen van natuurdoelstellingen. Hoogvenen biedt een prachtig overzicht van het ontstaan, de ecologie en de biodiversiteit van dit landschap en beschrijft daarnaast alle Nederlandse hoogveengebieden.

    In Hoogvenen brengt een combinatie van excellente wetenschappers en terreinbeheerders alle natuurhistorische kennis over dit onderwerp samen, gekoppeld aan relevante cultuurhistorische ontwikkelingen. Zij beantwoorden vanuit landschapsecologisch perspectief belangrijke vragen als: wat is een hoogveen nu precies? Hoe kan de ogenschijnlijk eenvoudige veenmosplant complete landschappen vormen? Welke planten en dieren leven in hoogvenen en hoe overleven ze in het extreme hoogveenmilieu?

    Hoogvenen is een naslagwerk voor beheerders, onderzoekers, beleidsmakers en liefhebbers die willen weten hoe het bijzondere biotoop van de hoogvenen werkt en hoe deze succesvol beheerd en behouden kan worden.

     49,90
  • Eetbare bomen en struiken

    Natuurgids. ruim 80 soorten, determineren, verzamelen, eten
    Otmar Diez
     22,50

    Eetbare bomen en struiken

    Lekkers uit de natuur
    In het bos, in je eigen tuin of in het park – overal groeien bomen en struiken die je lokken met hun heerlijke vruchten. En ook met hun knoppen, bloemen, bladeren en zelfs hun boomsap kan je je menu verrijken.

    Zeker determineren

    Meer dan 350 foto’s en kleurenillustraties tonen alle belangrijke kenmerken en helpen je de verschillende boom-en struiksoorten betrouwbaar te determineren.

    Correct verzamelen

    Waar mag ik verzamelen? Welke onderdelen zijn eetbaar? En hoe kom ik bij die zoete vruchten bovenin? De mand is snel gevuld dankzij enkele eenvoudige tips en trucs.

    Bewerken en bereiden

    Soep of salade, smoothie of likeur, drogen, karameliseren of inleggen- talrijke recepten laten zien hoe de lekkernijen uit de natuur kunnen worden verwerkt.

     22,50