De hertogen van Brabant (400-1430)

 39,90

Let op! Verwacht rond 19-09-2024

Het jaar 1000. Uit het niets scheppen de nazaten van de Karolingische vorsten tussen Maas en Schelde een land: het hertogdom Brabant. Vanuit het kleine Leuven en met de machtige abdij van Nijvel als eerste steunpunt haalden ze met grote hardnekkigheid gebieden binnen: steden als Brussel, Tienen, Gembloers, Antwerpen en Breda vallen onder hun bevoegdheid. Rond 1200 worden ’s-Hertogenbosch (wat het bos van de hertog als betekenis heeft) en tal van andere steden gesticht, zoals Turnhout, Helmond en Eindhoven. De trots van de Brabanders was bijzonder groot en hun drang naar onafhankelijkheid legendarisch, maar door een speling van het lot kwamen ze toch terecht in de greep van de Vlaams-Bourgondische dynastie, wat uiteindelijk een zegen bleek te zijn. De vorming en opgang van Brabant is een ingewikkelde puzzel van talloze gebeurtenissen: veldslagen, huwelijken, tragische overlijdens en bittere strijd om de macht. Voor het eerst krijgt de lezer het hele verhaal in chronologische volgorde en in begrijpelijke taal, met bovendien meer dan honderd vertaalde citaten uit charters en verhalen van auteurs die het vanaf de eerste rij hebben meegemaakt.

Verschijningsvorm:
Hardcover
Taal:
Nederlands
Uitgeverij:
Sterck & De Vreese
Aantal pagina's:
320
Druk:
1
Datum verwacht:
19-09-2024
ISBN:
9789464712209
Bekijk meer informatie over de auteur(s) van deze titel:

Gerelateerde boeken

 • Hoog geboren, ambitieus en eigenzinnig

  Marie Catherine Josephe, gravin van Merode en prinses van Rubempré en Everberg (1743-1794)
  Freeke De Meyer
   35,00
 • Zeven eeuwen Allersmaborg

  Annette van der Post, Henk Th. van Veen
   32,50

  Zeven eeuwen Allersmaborg

  Zeven eeuwen Allersmaborg
  Annette van der Post en Henk Th. van Veen

  Verscholen tussen de bomen in het Reitdiepdal bij Ezinge ligt de historische borg Allersma. Een statig maar sober gebouw met een lange en rijke geschiedenis, die in dit boek voor het eerst wordt beschreven.
  Zeven eeuwen Allersmaborg schetst de levens van voorname Ommelander families die er permanent woonden en van Groninger regenten die in stadpaleizen resideerden en Allersma koesterden als hun buitenverblijf. Veel markante eigenaars en bewoners vanaf de middeleeuwen tot de twintigste eeuw passeren de revue: jonkheren, notarissen, gepensioneerde boeren en kunstenaars.
  In de tweede helft van de twintigste eeuw ontwikkelde Allersma zich tot een artistieke broedplek door de gastvrijheid van het kunstenaarsechtpaar Martin Tissing en Annie Vriezen. Nationaal en internationaal opererende kunstenaars laafden zich er aan de betoverende atmosfeer.

   32,50
 • Boeren op de buitenplaats

  De relatie tussen landbouw en buitenleven in het Amstellands Arcadië (1640-1840)
  Gerrit van Oosterom
   49,90

  Boeren op de buitenplaats

  In de zeventiende en achttiende eeuw waren pachtboerderijen een vast onderdeel van de vele buitenplaatsen rond Amsterdam. Waarom was dat en welke rol speelden die boerderijen en de pachtboeren die er woonden in het buitenleven van de Amsterdamse elite? In Boeren op de buitenplaats wordt deze onbekende agrarische geschiedenis van de Hollandse buitenplaats voor het eerst tot in detail gereconstrueerd en verklaard.
  Voor dit boek onderzocht Gerrit van Oosterom ruim honderdzestig buitenplaatsen uit het Amstelland, hun eigenaren, pachtboeren en landbezit. Naast de economische aspecten besteedt hij veel aandacht aan de manier waarop die boerderijen ruimtelijk werden ingepast op de buitenplaats. In zijn veel omvattende onderzoek beschrijft hij ook de sociale verhouding tussen boeren en pachtheren, de rol van vee binnen de buitenplaatscultuur en de ideologie achter deze unieke combinatie van nut en genoegen.
  Gerrit van Oosterom is landschapsarchitect en landschapshistoricus. Hij is gefascineerd door fenomenen die zich in de marge van de buitenplaatscultuur manifesteren en onderzoekt buitenplaatslandschappen op regionale schaal.

   49,90