De kat van Schrödinger
€ 17,50
Hoe kan een kat tegelijkertijd levend en dood zijn? Waarom riep Archimedes ‘Eureka!’ toen hij in bad stapte? Hoe is het ‘Goddeeltje’ van Higgs uiteindelijk geïdentificeerd?
De kat van Schrödinger praat je bij over de vijftig belangrijkste experimenten in de natuurkunde. Van Galileo’s eerste blik door de telescoop tot de nieuwste kwantumteleportatie en van Newtons experimenten met optica tot de versplintering van het atoom. We zien de grote wetenschappers in actie en ontdekken met welke ideeën zij de wetenschap, en daarmee de wereld, hebben gevormd.
Adam Hart-Davis is een Britse scheikundige. Hij is bekend als wetenschapsjournalist en documentairemaker en heeft verschillende prijzen gewonnen voor zowel zijn televisie- als radiowerk. Hij is auteur van meer dan dertig boeken en ontving maar liefst veertien eredoctoraten.
Gerelateerde boeken
-
-
De Hemelbouwer
Aan het eind van de achttiende eeuw bouwt Eise Eisinga, inwoner van de kleine universiteitsstad Franeker, een schitterend model van het zonnestelsel. Als het af is, verspreidt het nieuws van dit Planetarium zich razendsnel over de wereld.
Met dit boek vertelt Arjen Dijkstra een prachtig nieuw verhaal over het leven van Eisinga en het ontstaan van het Franeker Planetarium. Via tientallen, voorheen onbekende, bronnen weet hij een verrassend beeld te construeren van de Hemelbouwer. Dijkstra plaatst Eisinga in de context van grote economische, politieke en wetenschappelijke veranderingen. De geschiedenis van Eisinga en het Planetarium zijn nauw verweven met het ontstaan van het moderne Nederland. -
-
Past het dier nog op ons bord?
Past het dier nog op ons bord? Deze vraag houdt de Wageningse wetenschapper Imke de Boer al lange tijd bezig. De huidige veehouderij draagt bij aan de klimaatcrisis en het verlies van biodiversiteit. Moeten we daarom allemaal veganist worden? Misschien niet. Het is mogelijk dieren alleen nog te voeren met biomassa die wijzelf toch niet kunnen eten, zoals reststromen en gras. Dan past een beetje dierlijk voedsel wel in een duurzaam dieet. Maar is zo’n dieet nog wel gezond voor ons? En willen we überhaupt nog wel dieren houden en doden voor de productie van ons voedsel?
Dit boek neemt je mee op een persoonlijke reis langs al deze vragen, en biedt de wetenschappelijke basis die nodig is voor het formuleren van antwoorden.Imke J.M. de Boer is hoogleraar Dieren & Duurzame Voedselsystemen aan Wageningen University & Research en heeft het bedrijf De Boer en Voedsel. Als systeemdenker wil zij bijdragen aan een duurzame voedseltoekomst. Voor haar visie daarop ontving ze, samen met haar team, de prestigieuze Rockefeller Food System Vision Prize.