Natuur als bron
€ 22,90
Iedereen knapt op van een bezoek aan de natuur. De natuur helpt ons om lichamelijk en geestelijk gezond te blijven. Daarnaast is de natuur een inspiratiebron voor het ervaren van schoonheid, troost en verbondenheid. Natuur als Bron is een praktische gids met talloze oefeningen en suggesties die kunnen helpen om zowel de ontspannende als de verdiepende kracht van de natuur te ervaren en verder te ontwikkelen.
Behalve voor individueel gebruik is deze uitgave een hulpmiddel voor zorgverleners, therapeuten, coaches, mantelzorgers en natuurgidsen. Ook ouders en leerkrachten die graag met hun kinderen naar buiten gaan, kunnen er veel ideeën uit opdoen.
Mari Verstegen (1954) is bioloog en was directeur van natuurbelevingsorganisatie Het Bewaarde Land. Hij geeft trainingen voor onder andere zorginstellingen rondom het thema hoe je natuur kunt inzetten voor het persoonlijk welbevinden.
‘Gezien de wetenschappelijke kennis over de effecten van de natuur op mentaal welbevinden, is het eigenlijk wonderbaarlijk dat in de geestelijke gezondheidszorg niet veel meer gebruik wordt gemaakt van natuurinterventies. Dit boek is een schatkamer met een groot aantal ervaringsgerichte oefeningen die direct toepasbaar zijn.’ Ernst Bohleijer, hoogleraar mentale gezondheid, Universiteit Twente.
Gerelateerde boeken
-
De kanoet
De kanoet is een reislustige vogel. In Nederland overwintert de kanoet in de Waddenzee en de Delta of hij tankt daar bij, op weg van Siberië naar West-Afrika en terug.
Door die reislust is de kanoet ook een goede verhalenverteller. De kanoet is als de kanarie in de kolenmijn, en wijst ons in dit geval genadeloos op de aantasting van het milieu. De vogel blijkt zelfs een soort thermometer te zijn: door van generatie op generatie een beetje te krimpen, waardoor hij relatief een steeds langere snavel krijgt, laat de kanoet zien dat ook het klimaat langzaam aan het veranderen is.
Al deze verhalen zijn opgetekend uit de mond van mensen die deze vogel al vele jaren onderzoeken, met schitterende foto’s van een fotograaf die deze vogels ook al bijna zijn hele leven op de hielen zit.Rob Buiter (1966) is freelance wetenschapsjournalist. Hij is verslaggever voor Trouw en Vroege Vogels en hoofdredacteur van het oudste natuurtijdschrift van Nederland, De Levende Natuur. De foto’s zijn gemaakt door Jan van de Kam.
-
-
Sinagote
In dit boek vertellen we het levensverhaal van een lepelaar die we Sinagote hebben genoemd. Het gaat om een vrouwtje van Vlieland met in haar naam het woordje ‘Sina’, de Bretonse naam van het dorp waar ze ieder najaar heen trekt. Dit verhaal gaat over meer lepelaars dan alleen Sinagote. Het gaat zelfs over veel meer dan lepelaars. We vertellen over de connecties tussen lepelaars onderling, maar ook over de connecties tussen gebieden in Europa en Afrika en tussen mensen die in de gebieden wonen en werken. In een combinatie van love story en succesverhaal, vertelt Sinagote, het levensverhaal van een lepelaar over het belang om bij de bescherming van onze trekvogels verder te kijken, te denken en te doen dan onze landsgrenzen.