Filosofie van de materie
€ 19,90
Er zitten barsten in de wereld en dat hebben wij gedaan. Ons denken in tegenstellingen – mens tegenover andere levensvormen, man tegenover vrouw, wit tegenover zwart, techniek tegenover natuur – heeft geleid tot een wereld die de wereld niet meer is. Laten we niet naïef zijn; het zijn barsten die niet gerepareerd kunnen worden, het zijn wonden die niet helen. Ze vragen niet om ‘oplossingen’. We moeten volgens de barsten leven en met zorg en aandacht zoeken naar het leven dat deze wonden mogelijk maakt.
Vanuit de filosofie van Spinoza, Deleuze en Serres, de literatuur van Murakami, het posthumanisme, nieuw materialisme en ecofeminisme begint Rick Dolphijn met wat ons, dwars door alle tegenstellingen heen, verbindt: de materie. Vanuit die verbinding laat hij ons een wereld zien die levendiger, warmer en vriendelijker is. Zoals de landmeter die na de vloed het nieuwe land verdeelt onder alles wat leeft, laat deze meditatie zich lezen als een voorstel om onze gehavende wereld te omarmen en tot de mooist mogelijke te maken.
Dr. Rick Dolphijn is filosoof en universitair hoofddocent bij de faculteit Media en Cultuurwetenschappen aan de Universiteit Utrecht en Honorary Professor literatuurwetenschappen aan de Universiteit van Hongkong. Vertaling: Rutger H. Cornets de Groot.
Gerelateerde boeken
-
De ziel van zwart Amerika
Er zijn maar weinig boeken die geschiedenis schrijven. Dit is zo’n boek. The Souls of Black Folk, hier vertaald als De ziel van zwart Amerika, staat aan de basis van de zwarte vrijheidsstrijd in de twintigste eeuw. De literaire begaafde W.E.B. Du Bois beschrijft hoe raciale vooroordelen doorwerken in het alledaagse leven van zwarte mensen. Anders dan witte mensen, worden zij gedwongen tot een ‘dubbel bewustzijn’, waarbij ze zichzelf ook steeds door de ogen van de witte mens zien.
Met dit boek gaf Du Bois de aanzet tot een hernieuwd zwart zelfbewustzijn. Zo voedde hij de latere strijd voor toegang tot het hoger onderwijs. Inmiddels geldt het boek, waarin het ideaal van het panafrikanisme centraal staat, als een mijlpaal in de Afro-Amerikaanse literatuur.
De inleiding is van de hand van Stephan Sanders. Babah Tarawally laat in het nawoord zien dat Du Bois’ meesterwerk weinig aan actualiteit heeft ingeboet.
William Edward Burghardt Du Bois (1868–1963) promoveerde in de filosofie. Als vooraanstaand Amerikaanse mensenrechtenactivist richtte hij de National Association for the Advancement of Colored People op. Dit is, opmerkelijk genoeg, de eerste vertaling van zijn meesterwerk.
-
-
-