Filosofie voor de zwijnen

Over het geluk van dier en mens
Klaas Rozemond

 32,90

Let op! Verwacht rond 14-02-2024

Is het beter om een ontevreden mens te zijn dan een tevreden varken? Is het beter om een piekerende denker te zijn dan een losbandig beest? Deze vragen, ooit naar voren gebracht door de Engelse filosoof John Stuart Mill, staan centraal in dit boek. Filosoof Klaas Rozemond zoekt een antwoord in de geschiedenis van de filosofie, vanaf de vroegste denkers tot de filosofen van nu. Het boek mondt uit in een wervelend pleidooi voor een nieuwe filosofie: het porcratisme. Bij elk van de 21 hoofdstukken onderzoeken dichter Co Woudsma en tekenaar Jet Nijkamp hoe het is om dier te zijn en mens.

Dit boek, dat eerder de shortlist van de Socratesbeker haalde, laat zich op meerdere manieren lezen: als een filosofische verhandeling over het geluk van dieren en mensen, als een vermakelijke tekst met tekeningen en gedichten en als zelfhulpboek voor iedereen die gelukkig wil worden.

Verschijningsvorm:
Paperback
Taal:
Nederlands
Uitgeverij:
Uitgeverij Noordboek
Aantal pagina's:
416
Druk:
1
Datum verwacht:
14-02-2024
ISBN:
9789464711462

Gerelateerde boeken

  • Dieren in ons midden

    Samenleven met dieren in het tijdperk van de mens
    Jozef Keulartz
     24,90

    Dieren in ons midden

    Nederland is kampioen biodiversiteitsverlies. In Dieren in ons midden stelt de auteur de vraag hoe we in Nederland ruimte houden voor wilde dieren aan de hand van actuele thema’s. Moeten we de landbouw verder intensiveren om ruimte voor natuur te scheppen of juist natuurinclusief te werk gaan? Is de wolf een ramp of een zegen? Kan de dierentuin een belangrijke rol spelen bij het behoud van soorten? Is het ethisch en ecologisch verantwoord om uitgestorven soorten via genetische modificatie weer nieuw leven in te blazen?
    Over de vraag hoe we biodiversiteitsverlies kunnen stoppen bestaat tussen natuurbeschermers en de andere maatschappelijke geledingen grote verdeeldheid evenals onder dierenbeschermers en natuurbeschermers onderling. De auteur legt de mechanismen bloot van de strijd voor dieren, die een strijd tussen mensen blijkt te zijn.
    Jozef Keulartz (1947) is emeritus hoogleraar milieufilosofie. Hij publiceerde veel over sociale en politieke filosofie. De laatste jaren schreef hij vooral over dierethiek, milieufilosofie en natuurbeleid.

     24,90
  • De ziel van zwart Amerika

    Er zijn maar weinig boeken die geschiedenis schrijven. Dit is zo’n boek. The Souls of Black Folk, hier vertaald als De ziel van zwart Amerika, staat aan de basis van de zwarte vrijheidsstrijd in de twintigste eeuw. De literaire begaafde W.E.B. Du Bois beschrijft hoe raciale vooroordelen doorwerken in het alledaagse leven van zwarte mensen. Anders dan witte mensen, worden zij gedwongen tot een ‘dubbel bewustzijn’, waarbij ze zichzelf ook steeds door de ogen van de witte mens zien.

    Met dit boek gaf Du Bois de aanzet tot een hernieuwd zwart zelfbewustzijn. Zo voedde hij de latere strijd voor toegang tot het hoger onderwijs. Inmiddels geldt het boek, waarin het ideaal van het panafrikanisme centraal staat, als een mijlpaal in de Afro-Amerikaanse literatuur.

    De inleiding is van de hand van Stephan Sanders. Babah Tarawally laat in het nawoord zien dat Du Bois’ meesterwerk weinig aan actualiteit heeft ingeboet.

    William Edward Burghardt Du Bois (1868–1963) promoveerde in de filosofie. Als vooraanstaand Amerikaanse mensenrechtenactivist richtte hij de National Association for the Advancement of Colored People op. Dit is, opmerkelijk genoeg, de eerste vertaling van zijn meesterwerk.

     24,90
  • Wanneer dieren dromen

    De nachtzijde van het dierenbewustzijn
    David M. Peña-Guzmán
     19,90
  • De lach van de Boeddha

    Een ontmoeting met de boeddhistische filosofie
    Ward Vandepitte
     24,50

    De lach van de Boeddha

    In de zesde eeuw voor Christus ontwikkelde de Boeddha een praktische levensfilosofie. Na zijn dood legden boeddhistische monniken zijn uitspraken vast in talloze sutta’s (Pali-Canon). Latere denkers zoals Nagarjuna (ca. 150–250) en Shantideva (ca. 685–763) werkten de boeddhistische filosofie op hun eigen wijze verder uit.
    Ward Vandepitte, filosoof, promovendus aan de Radboud Universiteit en praktiserend boeddhist, legt in dit boek op heldere wijze uit wat de kernideeën zijn van het boeddhisme. Hij laat zien hoe je het boeddhisme in je eigen leven kunt toepassen. Het boeddhisme is namelijk meer dan een leer; het is ook een praktijk. Het helpt je in je dagelijkse leven bij het maken van keuzes, het omgaan met de dood, het vormen van een zelfbeeld en onthaasting.

    Een toegankelijke, diepgravende, vernieuwende en praktisch toepasbare ontmoeting met het boeddhisme.
    Met een voorwoord door Prof. Paul van der Velde.

     24,50