Geschiedenis van Twente (1528-1870)

Van oorlogsgebied tot industrieel centrum
Cor Trompetter

 39,90

Let op! Verwacht rond 28-04-2023
Verschijningsvorm:
Hardcover
Taal:
Nederlands
Uitgeverij:
Uitgeverij Noordboek
Aantal pagina's:
640
Druk:
1
Datum verwacht:
28-04-2023
ISBN:
9789464710083

Gerelateerde boeken

  • Jouw hart sta ik nooit meer af

    De oorlogsliefde van Jans en Martha, 1937-1945
    Wil Legemaat
    2020-05-18
     24,90

    Jouw hart sta ik nooit meer af

    Het waargebeurde, hartverscheurende verhaal van Jans Zwinderman en Martha Hoven uit het Drentse Gieten. Twee jonge mensen die een mooie liefde beleven in een moeilijke tijd: de jaren voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. De bewaard gebleven briefwisseling tussen Martha en Jans geeft een ontroerend en boeiend beeld van het leven van soldaten en thuisblijvers in de periode waarin Nederland mobiliseerde. Ook de manier waarop Jans in het verzet terechtkomt, zijn arrestatie en de daaropvolgende, onzekere periode die de zwangere Martha tegemoet gaat, zijn indringend beschreven. Nooit eerder gepubliceerde documenten geven een extra dimensie aan deze aangrijpende liefdesgeschiedenis.

    Wil Legemaat (1949) werd bekroond met de Dickens Award voor haar hele oeuvre en in het bijzonder voor haar projecten rond de oorlogsslachtoffers in Haren. Uit het juryrapport blijkt dat haar werk historische onderwerpen weergeeft met zowel feitelijke onderbouwing als de menselijke maat, waardoor het toegankelijk is voor een groot lezerspubliek.

     24,90
  • De Gouden iuw yn Boazum

    It deistich libben fan gewoane minsken yn in doarpsmienskip
    Philippus Breuker
    2020-12-10
     19,90

    De Gouden iuw yn Boazum

    Yn de gouden Iuw yn Boazum beskriuwt Philippus Breuker de libbens fan alle húshâldingen dy’t fjouwerhûndert jier lyn mei elkoar yn ien doarp wennen. It giet oer gewoane minsken yn in karakteristyk Frysk doarp wennen. Guon wienen der berne, lykas har âlden, en soms wennen har bern der ek wer. Oaren kamen út de omkriten en in inkeling hie der gjin famylje. Sa omfiemet dizze doarpsmienskip yn 1640 twa iuwen, fan 1500 oant 1700.

    Fan de 87 húshâldingen wienen in protte famylje fan elkoar, foaral yn de Buorren, wat makke dat sy it dêr foar it sizzen hienen, al wienen de boeren altyd noch machtiger. De measten waarden stadichoan reformearre, mar guon holden ek fêst oan it âlde leauwe. Dat joech spanningen dy’t net sûnder oerheidsyngripen oplost wurde koenen. De measte minsken hienen it net roem, mar nei 1650 kaam der in tiid fan oerbefolking en bittere earmoede.

    Philippus Breuker (1939) wennet al mear as fyftich jier yn Boazum. Dit is syn fjirde boek oer it doarp. Dêrneist hat er skreaun oer literatuer, skiednis en lânskip fan Fryslân.

     19,90
  • Boeren op de buitenplaats

    De relatie tussen landbouw en buitenleven in het Amstellands Arcadië (1640-1840)
    Gerrit van Oosterom
    2022-06-09
     49,90

    Boeren op de buitenplaats

    In de zeventiende en achttiende eeuw waren pachtboerderijen een vast onderdeel van de vele buitenplaatsen rond Amsterdam. Waarom was dat en welke rol speelden die boerderijen en de pachtboeren die er woonden in het buitenleven van de Amsterdamse elite? In Boeren op de buitenplaats wordt deze onbekende agrarische geschiedenis van de Hollandse buitenplaats voor het eerst tot in detail gereconstrueerd en verklaard.
    Voor dit boek onderzocht Gerrit van Oosterom ruim honderdzestig buitenplaatsen uit het Amstelland, hun eigenaren, pachtboeren en landbezit. Naast de economische aspecten besteedt hij veel aandacht aan de manier waarop die boerderijen ruimtelijk werden ingepast op de buitenplaats. In zijn veel omvattende onderzoek beschrijft hij ook de sociale verhouding tussen boeren en pachtheren, de rol van vee binnen de buitenplaatscultuur en de ideologie achter deze unieke combinatie van nut en genoegen.
    Gerrit van Oosterom is landschapsarchitect en landschapshistoricus. Hij is gefascineerd door fenomenen die zich in de marge van de buitenplaatscultuur manifesteren en onderzoekt buitenplaatslandschappen op regionale schaal.

     49,90
  • Veroverd. Bezet. Gekoloniseerd. Congo 1876-1914

    Zana Mathieu Etambala
    2020-02-21
     39,90

    Veroverd. Bezet. Gekoloniseerd. Congo 1876-1914

    Is over de geschiedenis van de kolonisatie van Congo al niet alles gezegd en geschreven? Neen, zegt Zana Etambala. Veel dagboeken, brieven en andere documenten liggen te wachten op onderzoek. Hij dook zelf jarenlang in archieven en vond voor dit boek verrassend nieuw materiaal. Hij komt tot het besluit dat dé kolonisatie telkens anders verliep en de kolonisator zijn tactieken aanpaste naargelang de omstandigheden. In vijf verhalen schetst Etambala hoe Leopold II op verschillende tijdstippen andere methodes hanteerde om zijn doel te bereiken. Sleutelwoorden zijn geldgewin, nietsontziend machtsmisbruik en buitensporig geweld.

    Zo kon de Compagnie du Kasaï in het Kuba-rijk probleemloos het rubber van de streek exploiteren. De katholieke missies lieten zich zonder moeite door deze concessiemaatschappij betalen. Ondanks de beperkte weerstand van de inheemse bevolking in de Evenaarstreek leidden de verplichte rubbertaksen er tot onbeschrijfelijke wreedheden. Het Mai Ndombe-meer, vroeger het Leopold II-meer, werd vanaf 1895 geëxploiteerd als een deel van het Kroondomein. Ook hier heerste een waar schrikbewind.

    ‘Veroverd. Bezet. Gekoloniseerd. Congo 1876-1914’ is een noodzakelijk boek dat iedereen moet lezen voor wie wil weten hoe het er echt aan toeging tijdens de vroege kolonisatie van Congo.

    Zana Etambala werd geboren in Congo en woont sinds 1962 in Vlaanderen. Hij is doctor in de geschiedenis. Hij doet voltijd historisch onderzoek in de Sectie Geschiedenis Hedendaagse Tijd van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren.

     39,90