Het dialectendoeboek

De schatkamer van 90 jaar Meertens Instituut
Marc van Oostendorp, Simone Wolff

 17,50

Het Meertens Instituut in Amsterdam verzamelt al 90 jaar gegevens over de Nederlandse dialecten. Medewerkers van het instituut trokken het land in om overal, eerst met pen en papier, later met bandrecorders en nog later laptops, opnamen te maken van hoe mensen spraken. De klok werd stilgezet en na een kopje koffie vertelden mensen hoe het leven en hoe de taal vroeger was. Omdat
vanaf het begin vooral ook oudere mensen werden geïnterviewd, krijgen we zo een inkijk in de taal van de Nederlanders tot diep in de negentiende eeuw. In de afgelopen decennia heeft het Meertens Instituut heel veel gegevens uit dat onderzoek gedigitaliseerd en online geplaatst: duizenden uren geluidsopnamen, door lokale dialectliefhebbers ingevulde vragenlijsten, landkaarten waarop is ingetekend waar bepaalde woorden werden gebruikt, en veel meer. Het is een digitale schatkamer voor onderzoekers.

In het Dialectendoeboek demonstreren 35 dialectwetenschappers op een aanstekelijke manier wat er allemaal te halen is en op welke manier iedereen zelf het goud kan delven uit de digitale mijnen die vierentwintig uur per dag open liggen.

Het Meertens Instituut houdt zich bezig met de bestudering en documentatie van Nederlandse taal en cultuur. Centraal staan de verschijnselen die het alledaagse leven in onze samenleving vormgeven.

Uitgiftedatum:
28-01-2022
ISBN:
9789056158873
Afmeting:
231x150x15 mm
Gewicht:
420 gram
Druk:
1
Aantal pagina's:
160
Uitgeverij:
Sterck & De Vreese
Taal:
Nederlands
Verschijningsvorm:
Paperback

Gerelateerde boeken

  • Museum Belvédère

    Verzamelde werken
    Han Steenbruggen
     49,90

    Museum Belvédère

    In dit collectieboek is informatie over alle ca. 2000 werken in de collectie van Museum Belvédère te vinden. Na de inleiding bestaat het eerste – meer beeldende – deel uit een weergave van talrijke hoogtepunten uit de collectie, ingedeeld naar thema’s als: ‘Havens, zee, duinen’; ‘Mensen, koppen, portretten’ en ‘Bloemen, struiken, bomen’. Het twee deel bestaat uit een alfabetische opsomming van alle kunstwerken uit de collectie, die op naam van de kunstenaar terug te vinden zijn. Als geheel biedt het boek een uniek overzicht van de moderne en hedendaagse kunst die het museum rijk is. Het toont werk van belangrijke Friese schilders als Jan Mankes, Thijs Rinsema, Tames Oud, Gerrit Benner, Boele Bregman, Willem van Althuis en Sjoerd de Vries, maar laat daarnaast ook werken van geestverwanten uit binnen- en buitenland zien.

    Het collectieboek wordt ingeleid en is samengesteld door Han Steenbruggen, die sinds 2008 directeur-conservator van Museum Belvédère is.

     49,90
  • Tony Cragg

    Points of View
    Han Steenbruggen, Jon Wood
     15,00
  • Koos van der Sloot

    Koos van der Sloot (1953-2018) heeft een leven als stedenbouwkundige in Friesland achter de rug als hij zichzelf opnieuw uitvindt als kunstenaar. Van 2007 tot 2013 maakt hij ruimtelijk werk waarvoor het ei en het landschap van zijn jeugd de inspiratie leveren. Zijn creaties zijn sterk symbolisch en vaak verhalend. Hij speelt veel met de begrippen tijd, leven en dood. Gaandeweg wordt zijn werk abstracter, de ordening wordt leidend. In een volgende fase, van 2014 tot 2018, maken de assemblages met eieren plaats voor bouwkundige constructies. Deze werken vangen op eenvoudige en tegelijk ingenieuze wijze het verglijdende daglicht, met eivormige schaduwgaten als resultaat.
    Een breed palet aan auteurs duidt dit werk vanuit kunsthistorisch of persoonlijk perspectief. De toon is afwisselend essayistisch, verhalend of poëtisch. Ook de stem van de kunstenaar zelf klinkt in een aantal van zijn verzen. Dit rijk geïllustreerde boek laat zich hierdoor lezen als een gelaagde documentaire en bevat alle highlights van het eigenzinnige werk en leven van Koos van der Sloot.

     24,90
  • Verrukkelijke turbulentie

    Ensor over het leven en de kunst
    Herwig Todts
     35,00