Jaap Nieuwenhuize – Onstuimig en onvervaard. Wageningen en de wereld
€ 25,00
Landbouweconoom Jaap Nieuwenhuize (1946) is zijn hele werkzame leven betrokken geweest bij landbouw, voedselproductie en de sociale omstandigheden van de daarbij betrokken partijen: boeren, landarbeiders, en werkers in de voedselindustrie, maar ook consumenten en burgers.
Dit boek beschrijft de loopbaan van Nieuwenhuize: van hogere landbouwschool naar een studie economie in Wageningen, gevolgd door zijn inzet voor de nationale en internationale vakbeweging in de jaren ’80, tot zijn werk voor het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in de jaren ’90 – steeds tegen de achtergrond van het wereldvoedselvraagstuk, ontwikkelingen van het Nederlandse en Europese landbouwbeleid, en consequenties van schaalvergroting en intensivering.
Naast de levensbeschrijving van zijn goede vriend Jaap Nieuwenhuize biedt auteur Bertus Mulder inzicht in de immer voortdurende discussie over het ‘landbouwbeleid in transitie’ en de economische uitwerking daarvan. Eerder beschreef Mulder al de jonge jaren van Piter Jelles Troelstra, en de biografie van Sophie Louisa Kwaak. Jan Douwe van der Ploeg schreef het voorwoord bij dit boek over zijn goede vriend en oud-studiegenoot.
Gerelateerde boeken
-
-
200 jaar Friese landbouwmechanisatie
In de afgelopen twee eeuwen veranderde de wijze waarop in Friesland landbouw bedreven werd ingrijpend. Rond 1800 werkte de boer nog voornamelijk met de hand, geholpen door zijn paard. Een eeuw later nam de trekker de rol van het paard over en volgde op mechanisatiegebied de ene revolutionaire ontwikkeling na de andere. In Friesland begonnen in de jaren net voor en na de Tweede Wereldoorlog innovatieve dorpssmeden en uitvinders met de import, verkoop en bouw van landbouwwerktuigen. Een aantal van hen groeide uit tot succesvolle fabrikanten en handelaren en werden internationale spelers met een iconische status. Voorbeelden zijn de rood-gele landbouwwagens van Miedema, de blauwe hooischudder van Eureka, de maaibalk van Schukken en de gierpomp van Hermes. Friesland leverde ook wereldprimeurs, zoals de melkrobot uit Oentsjerk en de snarenbedpootmachine en looftrekker van uitvinder Abe Gerlsma.
In dit rijk geïllustreerde standaardwerk beschrijft Henk Dijkstra de historie van de landbouwmechanisatie in Friesland, met uitstapjes naar nationale en internationale ontwikkelingen. Aan het eind van het boek wordt uitgebreid de geschiedenis van de 15 belangrijkste Friese fabrikanten van landbouwmachines beschreven.
Henk Dijkstra (Gytsjerk, 1959) is directeur van het Fries Landbouwmuseum in Leeuwarden.