Jaap Nieuwenhuize – Onstuimig en onvervaard. Wageningen en de wereld
€ 25,00
Landbouweconoom Jaap Nieuwenhuize (1946) is zijn hele werkzame leven betrokken geweest bij landbouw, voedselproductie en de sociale omstandigheden van de daarbij betrokken partijen: boeren, landarbeiders, en werkers in de voedselindustrie, maar ook consumenten en burgers.
Dit boek beschrijft de loopbaan van Nieuwenhuize: van hogere landbouwschool naar een studie economie in Wageningen, gevolgd door zijn inzet voor de nationale en internationale vakbeweging in de jaren ’80, tot zijn werk voor het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in de jaren ’90 – steeds tegen de achtergrond van het wereldvoedselvraagstuk, ontwikkelingen van het Nederlandse en Europese landbouwbeleid, en consequenties van schaalvergroting en intensivering.
Naast de levensbeschrijving van zijn goede vriend Jaap Nieuwenhuize biedt auteur Bertus Mulder inzicht in de immer voortdurende discussie over het ‘landbouwbeleid in transitie’ en de economische uitwerking daarvan. Eerder beschreef Mulder al de jonge jaren van Piter Jelles Troelstra, en de biografie van Sophie Louisa Kwaak. Jan Douwe van der Ploeg schreef het voorwoord bij dit boek over zijn goede vriend en oud-studiegenoot.
Gerelateerde boeken
-
-
-
-
Jagen in Nederland (herziene editie)
Iedereen in Nederland heeft wel een mening over de jacht. Daarom
is het een voortdurende bron van discussie, waarbij de emoties
hoog oplopen maar vaak een loopje wordt genomen met de
feiten. Jagen in Nederland geeft een goed overzicht van de jacht
en faunabeheer in Nederland. Welke diersoorten mogen bejaagd
worden? Wat is de rol van de jager bij het beheer van diersoorten?
Hoe wordt er gejaagd? Siebren Siebenga, bioloog en tevens jager,
geeft een helder antwoord op al deze vragen.