Jodelende wulpen & keukentafels

Boer en ecoloog in gesprek
Ben Koks

 24,90

Let op! Verwacht rond 13-08-2025

U denkt natuurlijk: het zoveelste boek over natuur in het boerenland? Alweer zo’n natuurbeschermer die oordeelt over de bedrijfsvoering van de landbouwer? Niets van dat alles. Auteur Ben Koks heeft zijn strepen verdiend op het gebied van akkervogelonderzoek in binnen- en buitenland maar óók praat en luistert hij al vier decennia lang aan keukentafels op honderden boerenbedrijven. Daar vinden bijzonder interessante en pragmatische gesprekken plaats over de biodiversiteit van het boerenland. In het huidige politieke landschap is biodiversiteit in boerenland jammerlijk tot strijdpunt verworden, waarbij meningen het vaak winnen van feiten. Die strijd maskeert alle mogelijkheden om jodelende wulpen en lyrisch zingende veldleeuweriken te behouden voor toekomstige generaties. Want kansen om de primaire voedselproductie te combineren met rijke cultuurlandschappen zijn er wel degelijk. In dit boek geeft de auteur op sprankelende wijze zijn visie op dilemma’s die het debat over natuur en landbouw gijzelen, en komt daarbij tot verfrissende inzichten die hopelijk aanzetten tot samenwerking.

Verschijningsvorm:
Paperback
Taal:
Nederlands
Uitgeverij:
Uitgeverij Noordboek
Aantal pagina's:
224
Druk:
1
Datum verwacht:
13-08-2025
ISBN:
9789464712551

Gerelateerde boeken

  • In het wild geplukt

    In het wild geplukt

    Eetbare wilde kruiden, bloemen, zaden & wortels verzamelen & bereiden
    Lieve Galle
     24,95

    In het wild geplukt

    De groenten en fruit die we in de winkel kopen hebben weinig smaak en bieden een fractie aan mineralen en andere voedingsstoffen in vergelijking met de uiterst voedzame wilde varianten. Wilde planten zijn dé missing link in ons voedingspatroon. De 36 planten in dit boek komen stuk voor stuk vrij algemeen voor in Nederland en België. Je vindt ze vaak op verrassende plekken: in je tuin, tussen de straatstenen, in de berm of onder je voeten. Ze bieden een nieuwe smaakervaring en hebben verschillende onderdelen die eetbaar zijn. Maar planten in de natuur plukken betekent zoveel meer dan enkel een smaakbom boordevol voedingsstoffen verzamelen. Het is een zintuiglijk avontuur. Je brengt meer tijd door in de buitenlucht, voelt de zon op je huid, je hoort de vogels zingen, je ruikt de aarde en de bloemen. Je voelt je verbonden, deel van het grote geheel. De lekkere recepten nodigen uit om het verzamelde plantaardig wild te bereiden tot heerlijke smoothies, lekkere salades, dips, pesto’s of kruidenazijntjes …

    Lieve Galle is herboriste en wildplukexperte. Ze geeft lezingen, verzorgt excursies, kruidenworkshops en jaaropleidingen wildpluk.

     24,95
  • De Scharrelaar 12

    De Scharrelaar 12

    Vogeltijdschrift voor lezers
    Emile Brugman
     17,90
  • Roofvogelgids

    Met deze vernieuwde gids kan iedere natuur- en vogelliefhebber alle Europese roofvogels op naam brengen. De auteur heeft hiervoor meer dan 500 nieuwe, vaak unieke foto’s verzameld. 
    In de tekst beschrijft hij per soort een groot aantal handige kenmerken. Ter ondersteuning van een snelle en zekere determinatie heeft Lars Gejl voor het eerst vergelijkingsplaten samengesteld met foto’s van de vogels in vlucht. 

    De uitvoerige soortbeschrijvingen bevatten de volgende onderdelen: 

    – De biologie van alle roofvogels 
    – Beschrijving van de verspreidingsgebieden en trek 
    – Tekeningen van de silhouetten en de jizz
    – Rui en kleden 
    – Gelijkende soorten 
    – Vergelijkingsplaten met pijlaanwijzingen naar de typische kenmerken per soort 
    – QR-codes voor de geluiden van de roofvogels 

    Lars Gejl is een van de beste natuurfotografen van de wereld en gespecialiseerd in vogelfotografie. 

     34,90
  • Vogels in de cultuur

    Vogels in de cultuur

    Over naamgeving, legenden en sprookjes, voorspelling en geneeskunde
    Johan Boussauw
     24,90