Meesters van de magie
€ 34,90
Dit boek biedt een boeiend en goed leesbaar overzicht van de geschiedenis van de magie. In Meesters van de magie schrijft de auteur met veel kennis van zaken over alle aspecten van de wijze waarop magie door de eeuwen heen mensen heeft geboeid en beïnvloed. Aan bod komen onder meer schrijvers uit de oudheid die in hun proza en toneel magiërs ten tonele voerden, en de veranderende houding, onder invloed van het christendom, ten aanzien van goed en kwaad. Ook diverse grimoires of toverboeken komen ruim aan bod. Bijzonder is ook het verhaal over de renaissancemagiërs, die zich bezighielden met ‘Engelenmagie’. Na hoofdstukken over charlatans, zoals Cagliostro en de graaf van Saint-Germain, belanden we in de negentiende eeuw, waarin een opleving van de interesse in praktische magie plaatsvindt. Vermeer neemt ons vervolgens mee naar de twintigste en eenentwintigste eeuw, met onder meer een verhaal over Aleister Crowley.
Ruud Vermeer (1953) is schrijver, dichter, historicus en neerlandicus. Van zijn hand verschenen de afgelopen jaren verschillende dichtbundels en vertalingen. Over magie publiceerde hij eerder het boek Aleister Crowley: De levensloop van een der grootste magiërs die ooit leefde. Van 2011 tot 2020 was hij hoofdredacteur van Pandora, tijdschrift voor kunst & literatuur.
Gerelateerde boeken
-
Filosofen te koop
Lucianus, de befaamde Griekse satiricus uit de 2e eeuw, voert Zeus en Hermes op als slavenhandelaren. Vandaag hebben ze bekende filosofen in de aanbieding. Wie koopt Diogenes? Hij helpt je om te ontspullen, maar erg beleefd is hij niet. En wie neemt Socrates? Hij houdt meer van de ziel dan van het lichaam, dus zal hij je zoon heus met rust laten. Dan hebben we nog Pythagoras, die goddelijke filosoof die weigert om bonen te eten. En Chrysippus, een aanrader als je in logica verstrikt wilt raken. Of bied op Pyrrias, de filosoof die beweert dat niets werkelijk bestaat, waardoor hijzelf helaas ook tot niets in staat is. Speciale aanbieding: bij Heraclitus, de somberaar, krijgt je de altijd lachende Democritus cadeau. Een heerlijke satire waarin we de Griekse filosofen leren kennen.
-
Zelfvertrouwen
De Franse filosoof Charles Pépin laat in dit boek zien wat zelfvertrouwen in essentie is. Hij gaat hiervoor te rade bij antieke denkers als Marcus Aurelius, bij moderne filosofen, zoals Emerson en Nietzsche, en bij de denkers van nu. Hij vergelijkt de inzichten van de filosofen met die van de psychologen. Ook kijkt hij hoe topsporters, kunstenaars en anderen zelfvertrouwen interpreteren en bij zichzelf opwekken. Duidelijk wordt dat zelfvertrouwen nauw samenhangt met vertrouwen in de ander en … het blijkt leerbaar!
-
-