Milete

Bakermat van de wetenschap
Hans Dijkhuis

 22,90

Vergeleken met Athene is Milete tegenwoordig maar nauwelijks bekend. Toch hebben in deze havenstad, gelegen aan wat nu de Turkse westkust is, de geleerden Thales, Anaximandros, Anaximenes en Hekataios de allereerste stappen gezet op de terreinen van de theoretische wiskunde, de natuurkunde, de biologie, de geografie, de cartografie en de geschiedkunde. Kort daarna, in 494 v.Chr., werd Milete weliswaar verwoest door de Perzen, maar hun erfenis is blijven voortbestaan. Tegenwoordig bloeit de wetenschap zelfs als nooit tevoren.

In dit boek beschrijft Hans Dijkhuis niet alleen het wetenschappelijk onderzoek van deze vier pioniers, maar ook de stad waarin zij werkzaam waren. Bovendien laat hij ons kennismaken met latere invloedrijke Milesiërs, onder wie Hippodamos, betrokken bij de wederopbouw van de stad en wegbereider van de politieke filosofie, en Aspasia, die een liefdesrelatie had met de Atheense staatsman Perikles en nu geldt als het vroegste voorbeeld van de vrouwenemancipatie.

Verschijningsvorm:
Paperback
Taal:
Nederlands
Uitgeverij:
Noordboek
Aantal pagina's:
200
Druk:
1
ISBN:
9789464710939
Uitgiftedatum:
29-09-2023
Gewicht:
316 gram
Afmeting:
215x141x19 mm

Gerelateerde boeken

  • De symfonieën van Gustav Mahler

    In zijn liefde voor de natuur en zijn intense beleving en reflectie op zijn gevoelens past Mahler feilloos in onze tijd.J an Auke Walburg bespreekt van elke symfonie de relatie die de muziek heeft met de achtergrond en de gebeurtenissen in het leven van Mahler. Hij baseert zich daarbij op opmerkingen van Mahler zelf, van Alma, van zijn vrienden en andere tijdgenoten. Daarmee ontstaat een helder inzicht in de betekenis van de symfonieën, een boeiend portret van Gustav Mahler en een overzicht van het zo spannende fin du siècle van de negentiende eeuw. Die kennis versterkt de beleving en de ervaring van de muziek van Gustav Mahler

     22,90
  • De staalwoestijn

    Verandering van een landschap, van Hoogovens tot Tata: een geschiedenis
    Saskia Sluiter
     24,90
  • Hildegard Von Bingen

    Middeleeuwse kruidenkennis onder de loep
    Marcel De Cleene
     27,90
  • Historia naturalis: de avibus

    Vogels in de cultuur
    Marcel De Cleene
     39,95

    Historia naturalis: de avibus

    In de roep van de kievit kan men ‘komm mit’ horen, daardoor werd de vogel symbool van de dood: als er een kievit in de buurt was, leidde men daaruit een sterfgeval af. Grote, trekkende watervogels als zwanen, kraanvogels, reigers en ooievaars brachten kinderzieltjes mee uit het Andere Land, die dan in hetzelfde jaar geboren zouden worden. Het populaire verhaaltje dat ooievaars baby’tjes aan huis brachten vindt hier zijn oorsprong. Gieren en raven die over het slagveld zweefden waren voortekenen van een veldslag die slecht zou aflopen. Duitse boeren meenden de prijs van graan af te kunnen leiden uit het aantal roepjes van de kwartel …

    Historia naturalis de avibus brengt natuur en cultuur samen. Het boek legt verbanden en openbaart grensverleggende inzichten in de belangrijke rol die vogels spelen in de symboliek, emblemen, heraldiek, rituelen, mythologie, devotie, magie, volksgeloof en in onze taal.

    Een bijzonder rijke informatiebron, prachtig geïllustreerd met ingekleurde gravures van vogels uit de Histoire Naturelle van Georges-Louis Leclerc de Buffon.

    Emeritus prof. dr. Marcel De Cleene is plantenfysioloog. Hij was werkzaam aan de Universiteit Gent.

     39,95