Oud water in de nieuwe tijd

Schoon grondwater voor mens en natuur
Ab Grootjans, Henk Everts, Jan Bakker, Piet Schipper

 39,90

Let op! Verwacht rond 14-02-2024

Klimaatcrisis, natuur-, landbouw- en watercrisis? Zet de natuurlijke watermachine weer aan en we zijn beter opgewassen tegen al deze problemen.

De auteurs bundelen bijna een halve eeuw ecohydrologisch onderzoek en schetsen met die kennis een houdbare toekomst. Zij zien mogelijkheden voor een nieuwe aanpak in Noord-Nederland met een belangrijke rol voor het water uit de diepe bodem. Wanneer oude mechanismen weer hersteld worden, kan het grondwater benut worden ten behoeve van natuur, landbouw, voedsel, vervoer en onze eigen drinkwatervoorziening. Ook elders in ons deltaland stroomt diep onder de grond schoon water; de mechanismen die in Oud water in de nieuwe tijd worden beschreven kunnen toegepast worden op heel Nederland.

Dit boek zet de belangrijkste kennis over ons watersysteem op een rij, plot dat op de noordelijke beekdalen, brengt in kaart waar het vastloopt en hoe het beter kan. Oud water in de nieuwe tijd laat zien hoe we met relatief kleine ingrepen kunnen toewerken naar een landschap met een duurzame waterbalans. Niet terug naar ‘ooit’, maar vanuit het huidige landschap vooruit naar nieuwe tijden

Verschijningsvorm:
Hardcover
Taal:
Nederlands
Uitgeverij:
Uitgeverij Noordboek
Aantal pagina's:
192
Druk:
1
Datum verwacht:
14-02-2024
ISBN:
9789464711790

Gerelateerde boeken

 • Het andere en het eigene

  Onze relatie met natuur en landschap
  Matthijs Schouten
   17,90
 • Veldgids Orchideeën

  Van Europa en het mediterrane gebied
  Hendrik AE Pedersen, Philip Cribb, Rolf Kühn
   39,90

  Veldgids Orchideeën

  Wilde orchideeën zijn spectaculaire planten, die vaak moeilijk op naam zijn te brengen. Met deze gids, die volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten is samengesteld, is dat voor iedere natuur- en plantenliefhebber nu wel mogelijk. Deze uitgebreide fotogids, met meer dan 2000 foto’s, bevat alle 300 taxa (soorten, ondersoorten en variëteiten) plus 70 natuurlijke hybriden van Europa en het mediterrane gebied. De Veldgids Orchideeën is geschreven door de belangrijkste wetenschappers op het gebied van orchideeën in Europa. Zij hebben voor het eerst een gemakkelijk te gebruiken veldgids geschreven, die de enorme variatie in deze groep toegankelijk en hanteerbaar maakt.

   39,90
 • IJle populieren

  Volksboom in een veranderend landschap
  Wim Huijser
   24,95

  IJle populieren

  Iedereen kent de populier van de karakteristieke, lange rijen in het landschap. Een echte Hollandse boom, die voor veel doeleinden wordt ingezet. Maar de populier dreigt langzamerhand te verdwijnen. Vooroordelen en gebrek aan kennis lijken de boomsoort in het nauw te brengen. De vraag is hoe dat tij te keren is. Wim Huijser maakte een rondreis door populierenland. In Nederland en Vlaanderen sprak hij met kwekers, wetenschappers, landschapsarchitecten, bosbouwers, boswachters, boomspecialisten, terreinbeheerders, beleidsmakers, houtverwerkers en beeldend kunstenaars. Mensen die zich vanuit verschillende vakgebieden en fascinaties nauw bij de populier betrokken voelen. Het resultaat is een levendig en boeiend verhaal over de icoon van het Hollandse landschap.

  Wim Huijser is boom- en landschapsliefhebber en schrijft in boeken en tijdschriften over het snijvlak van geschiedenis, literatuur en landschap. Het liefst schrijft hij over de ontwikkelingen in het Nederlandse cultuurlandschap en de invloed daarvan op de mens.

   24,95