Schitteren in de schaduw
€ 24,90
Overal op de wereld komen planten voor, hoe ingewikkeld de omstandigheden ook zijn. Van winderige bergtoppen tot zompige moerassen en zanderige duinen of plekken waar geen of weinig zon komt, er zijn altijd planten die het daar heerlijk vinden. Schitteren in de schaduw gaat over planten die de voorkeur geven aan een plekje in de schaduw boven de hele dag bakken in de zon. Een extra voordeel van die planten is dat ze een probleem voor ons oplossen, want vrijwel elke tuin heeft een schaduwrijk deel. Al is het maar door die hoge schutting, de grote boom van de buren of de ligging van de tuin op het noorden.
Cor van Gelderen, die juist deze planten een warm hart toedraagt, laat zien welke planten het beste zijn voor welke grondsoort en welke mate van schaduw. Daarnaast geeft hij adviezen voor het aanleggen van een visueel interessante tuin.
De kern van het boek bestaat uit een uitgebreide plantenlijst met planten, struiken en bomen die geen zon nodig hebben om te floreren, allemaal voldoende winterhard zijn voor onze regio, en niet super veeleisend zijn. De extra lijstjes met bijzondere eigenschappen en de schitterende foto’s van inspirerende tuinen helpen de lezer bij het kiezen van de juiste plant voor de juiste plek.
Voor Cor van Gelderen van Plantentuin Esveld in Boskoop draait de tuin om ontroering, die ontstaat door een op het eerste oog toevallige harmonie van kleur, vorm, openheid en beschutting.
Wouter van der Tol weet als geen ander deze harmonie te vangen in prachtige beelden en is zelf ook enthousiast tuinier.
Gerelateerde boeken
-
-
De redding van het laatste grote natte heideveld van Nederland
Nederland heeft nog maar weinig natuur. Tenminste, volgens Europese begrippen. En toch – ons land had nog veel natuurarmer kunnen zijn. Rond 1900 maakte een groep landgenoten zich druk om de vele duizenden hectaren natuur, die jaarlijks werden ontgonnen en gecultiveerd voor economische activiteiten. Karakteristieke en cultuurhistorisch belangrijke landschappen gingen verloren, en de toen nog rijke flora en fauna kreeg klap na klap. Onder invloed van de honger naar grond voor onder meer landbouw en stadsuitbreiding ging Nederland op de schop, en veranderde onherkenbaar.
Dit boek beschrijft hoe de kaalslag van natuur, landschap en erfgoed voor een deel is voorkomen. Het is een eerbetoon aan de enorme inzet van natuurbeschermers zoals de in Nederland beroemde onderwijzer, schrijver en natuurbeschermer Jac. P. Thijsse en vele gelijkgestemden. Dankzij hen telt Nederland nog enkele honderdduizenden hectaren natuur, karakteristiek landschap en erfgoed, voor altijd bewaakt en beheerd door diverse natuurbeschermingsorganisaties.
In dit boek wordt stilgestaan bij de moeite die het de natuurbeschermers kostte om te redden wat er te redden viel, in het hele land. Zo ook in Drenthe. Daar lukte het ruim 90 jaar geleden om – met grote moeite – heidegronden in het huidige Nationaal Park Dwingelderveld in Zuidwest-Drenthe te redden van ontginning. Zo werd het grootste aaneengesloten natte heideveld van Nederland gered, een karakteristiek landschap dat bijna verloren was gegaan
-
-
Hout dat spreekt
Iedereen weet wat hout is en wat je ermee kan doen. Maar is dat echt zo? Na het lezen van dit boek zal u moeten bekennen dat er veel meer over hout te vertellen valt dan u denkt.
De invloed van hout op ons en onze beschaving is immens groot. Zonder hout geen vuur, geen houtskool en dus ook geen ijzertijd, geen luxueuze, zwarte stoffen, geen inkten of plakkaatverf, geen whisky of wijn. In hout dat spreekt maken we kennis met dit geweldige materiaal dat natuur ons brengt.
Wim Tavernier, Viviane Leyman, Ilse Boeren, Maaike De Ridder en Kristof Haneca brengen in dit boek hun wijsheid samen en verassen ons met boeiende inzichten.
Deze uitgave is tot stand gekomen in samenwerking met Plantentuin Meise.