Strijd om de ruimte

Het debat over de inrichting van stad en land

 22,50

De ruimtelijke ordening in Nederland is failliet.

Het is niet zo verwonderlijk dat de strijd om de ruimte vandaag de dag hoog oplaait. Ons land staat op de vierde plaats op de lijst van de dichtstbevolkte landen ter wereld. Voor de vele claims op de ruimte – van wonen, werken, infrastructuur, recreatie en sport tot natuur en landschap – is ons land feitelijk te klein. Om de strijd om de ruimte tot een goed einde te brengen is het nodig om onze eens zo sterke ruimtelijke ordeningstraditie nieuw leven in te blazen.
Jozef Keulartz behandelt in Strijd om de ruimte klassieke thema’s uit deze traditie, die nog steeds relevant zijn voor het huidige ruimtelijke ordeningsbeleid: de relatie tussen stad en platteland; de betekenis van de ‘geest van de plaats’ in de stedenbouw en de landschapsinrichting; de houding ten opzichte van ons industriële erfgoed; de mate van toegankelijkheid van de openbare ruimte; en de vraag hoe de actieve betrokkenheid van burgers bij hun leefruimte gestimuleerd kan worden.

Jozef Keulartz (1947) is emeritus hoogleraar milieufilosofie. Hij publiceerde veel over Science & Technology Studies, sociale en politieke filosofie, dierethiek, milieufilosofie en natuurbeleid. Eerder schreef hij onder andere Dieren in ons midden en Boommensen.

Afmeting:
214x140x19 mm
Gewicht:
312 gram
ISBN:
9789464710144
Druk:
1
Aantal pagina's:
240
Uitgeverij:
Uitgeverij Noordboek
Taal:
Nederlands
Verschijningsvorm:
Paperback
Uitgiftedatum:
24-04-2023
Bekijk meer informatie over de auteur(s) van deze titel:

Gerelateerde boeken

  • Megahaai

    Het verhaal van het grootste en meest mysterieuze roofdier dat ooit leefde
    Emma Flannery, Tim Flannery
     19,90
  • Vogels van de Pier

    Dick Groenendijk, Jelle van der Helm, Roy Slaterus
     24,90

    Vogels van de Pier

    Een breed strand met twee pieren die 1,5 kilometer de Noordzee in steken met op de ‘achtergrond’ duinen, een belangrijke haven en grote industrieën in de skyline.

    Vogelaars uit het hele land, vissers en inwoners van Kennemerland komen naar de pieren van IJmuiden om uit te waaien, te vissen of om er van vogels te genieten. De auteurs van ‘Vogels van de Pier’ komen er soms dagelijks om er zeevogels te kijken en omdat altijd de kans bestaat bijzondere vogels waar te nemen tijdens de trek of bijvoorbeeld na flinke stormen op zee. Niet voor niets zijn er meer dan 300 vogelsoorten gezien, waaronder aansprekende als Kuifaalscholver, Paarse Strandloper, Middelste Jager, Jan-van-gent en Velduil. Voor natuurfotografen zijn landschap en vogels een inspiratiebron om foto’s te maken met een extra – wat rauwe – dimensie.

    ‘Vogels van de Pier’ is een ode aan al die vogels die ooit langskwamen. Vastgelegd in schitterende beelden. Het laat
    zien dat natuurbeleving op onverwachte plekken een hoge vlucht kan nemen.

     24,90
  • De smaak van het bos

    Verzamelen, beleven, ontdekken, genieten
    Bernadette Wörndl
     24,95
  • Vloeiend landschap

    Over de toekomst van het Friese landschap
    Peter de Ruyter
     25,00

    Vloeiend landschap

    Geactualiseerde editie met extra hoofdstuk

    In Nederland is er een groeiend onbehagen over de kwaliteit van het landschap. Dit geldt ook voor Friesland, volgens velen de mooiste provincie. De diversiteit en schoonheid van het Friese landschap brokkelt zienderogen af. Anonieme bedrijventerreinen, willekeurig geplaatste windturbines en een verschrompelend veenweidegebied zorgen voor ‘landschapspijn’.

    Kan het tij gekeerd worden? Op een rondreis door de verschillende landschapstypen van Friesland laat Peter de Ruyter zien dat het nog niet te laat is. Door mee te bewegen met toekomstige veranderingen als een stijgende zeespiegel en een krimpende bevolking ontstaan er kansen. Dit boek is een pleidooi voor verbetering en visie.

    Peter de Ruyter is landschapsarchitect. Van 2008 tot 2012 was hij directeur van Atelier Fryslân dat gevraagde en ongevraagde adviezen over het landschap gaf.

     25,00