Uit de bajes
€ 24,90
Waar gebeurde verhalen uit de zwaarbewaakte bajes van Veenhuizen. Ontstaan als opvang voor arme sloebers, veranderde deze plaats in de loop van de tijd in een gevangenis voor de zwaarste criminelen uit heel Nederland. De gevangenis werd een geïsoleerde, zelfvoorzienende enclave waar een streng regime heerste. Desondanks hadden de bewakers moeite om de gevangenen binnen de muren te houden. En die verzonnen op hun beurt de spectaculairste ontsnappingspogingen. Wie zaten er precies in deze gevangenis, en wat haalden deze gevangenen uit? Door een opgelegde zwijgplicht bleven de verhalen over wat daarbinnen gebeurde lang geheim, totdat …
In Uit de Bajes vertelt Clemens van den Brink de spannende, tot nu toe onbekende verhalen van ex-gedetineerden over hun gevangenisjaren.
Clemens van den Brink (1940) studeerde farmacologie, waarna hij artsenbezoeker bij Pfizer werd van het Specialistenteam.
In 1990 werd hij managing director bij BIONAL Pharma
Gerelateerde boeken
-
Kind in Indië
Opgroeien in de kloof tussen kolonialisme en onafhankelijkheid in Nederlands-Indië€ 27,50Kind in Indië
Voor het boek Kind in Indië zijn acht mensen geïnterviewd die hun jeugd in Nederlands-Indië hebben doorgebracht. Deze jaren zijn getekend door de oorlog, jappenkampen, de bersiap-periode en repatriëring. Om dit tijdvak te duiden heeft prof. dr. Fridus Steijlen, senior onderzoeker bij het KITLV en hoogleraar Molukse Migratie en Cultuur in Comparatief Perspectief aan de Vrije Universiteit te Amsterdam, de inleiding geschreven.
Het boek maakte Michelle van den Berg samen met kunstschilder Herma van Bolhuis. Herma maakte van elk van de acht geïnterviewden drie schilderijen: een portret, een model in interieur en een Indische herinnering. Deze schilderijen zijn in het boek opgenomen en vormen vanaf maart 2023 een expositie die op meerdere plekken te zien gaat zijn. De combinatie van persoonlijke verhalen en schilderijen in impressionistische stijl zorgen voor een bijzondere inkijk in iemands leven.
“Mijn oma is in 1939 geboren op het eiland Sumatra en maakte de Tweede Wereldoorlog mee op Java, waar ze samen met haar moeder en haar zes broertjes en zusjes in een jappenkamp bij Madioen heeft gezeten. In 1951 kwam ze naar Nederland, waar ze tot op heden woont. Het verhaal van mijn oma is nooit helemaal verteld en was iets waar binnen onze familie weinig over werd gesproken. Ik was geïnteresseerd in haar jeugd en ik denk dat er meer (klein)kinderen zijn die meer willen weten over de geschiedenis van hun familieleden uit Nederlands-Indië. Al is dit boek niet enkel voor hen, het is bedoeld voor iedereen die daarover wil lezen.” – Michelle van den Berg
Michelle van den Berg (1994) heeft in 2019 haar master neerlandistiek behaald aan de Rijksuniversiteit Groningen. Tijdens en na haar studie heeft ze gewerkt als eindredacteur bij Dagblad van het Noorden. Sinds 2022 is ze werkzaam als projectleider bij uitgeverij Koninklijke Van Gorcum. Haar liefde voor lezen en schrijven in combinatie met de interesse voor de menselijke kant van de Indische geschiedenis vormde de aanleiding om deze acht verhalen, waaronder dat van haar oma, vast te leggen in een boek.
-