Van Schipborg naar Lausanne

Over het leven van Jan Dijkema
Carl Mureau, Jan Dijkema

 24,90

Iedereen die hem ooit de hand geschud heeft, weet wie Jan Dijkema is. En dat zijn er velen! Van 2016 tot 2022 was hij voorzitter van de Internationale Schaatsunie (ISU). Als bestuurder werkte hij ruim dertig jaar binnen de schaatswereld.

Hij vloog de wereld rond met het internationale schaatscircus, maakte negen Olympische Spelen mee en kwam in contact met de groten der aarde. Zijn grootste drijfveer: een enorme liefde voor de schaatssport. Wat weinigen weten, is dat Dijkema daarvoor zijn sporen al had verdiend als begeesterd politicus en provinciebestuurder.

In het jaar dat hij tachtig wordt blikt Dijkema terug op zijn leven, waarin het besturen centraal stond, zowel binnen als buiten de schaatssport. Dat levert 34 verhalen op, die samen een boeiend tijdsbeeld schetsen. Van de Drentse akkers tot de ereloges van de sport: Van Schipborg naar Lausanne.

Carl Mureau (1965) was ruim dertig jaar krantenjournalist voor NRC, Rijn & Gouwe, BNDeStem, AD en Trouw. Hij werkt sinds 2017 bij de schaatsbond KNSB en schreef onder meer de biografie van olympisch kampioen Bob de Jong.

Verschijningsvorm:
Paperback
Taal:
Nederlands
Uitgeverij:
Noordboek - Van Gorcum
Aantal pagina's:
224
Druk:
1
ISBN:
9789464712490
Gewicht:
412 gram
Afmeting:
214x139x17 mm
Uitgiftedatum:
30-09-2024

Gerelateerde boeken

  • Het Genootschap

    Het Genootschap

    Een modern feuilleton
    Wim Huijser
     22,90
  • Beppe Xenia

    Beppe Xenia

    Hein Jaap Hilarides
     19,90
  • De Nova Scotia staazje

    De Nova Scotia staazje

    Ferdinand de Jong
     15,00

    De Nova Scotia staazje

    ‘Ik hie noch nea sa fier fuort west. Op reis nei Kanada foar trije moannen staazje op in buorkerij yn Nova Scotia. Oaren út myn klasse bleaunen yn Nederlân, of kamen de provinsjegrins net iens oer. Mar ik woe oer de grutte plasse.’
    Dit ferhaal beskriuwt de ûnderfiningen fan in jonge dy’t op in Kanadeeske boerepleats telâne komt dêr’t de sfear him benearet. Yn in waarme Kanadeeske simmer besiket er him yn in fijannige sfear steande te hâlden en siket er in útwei. Noch hieltyd dreamt Freark Fritsma oer de doar fan in sel yn in finzenis dy’t mei in klap efter him ticht batste.

    Dit is de fiifde roman fan Ferdinand de Jong.

     15,00
  • Vertellen is een kunst

    Vertellen is een kunst

    De geschiedenis van Karel ende Elegast
    Jozef Janssens
     27,50

    Vertellen is een kunst

    Er is vermoedelijk geen enkele andere historische figuur die zo vaak werd gebruikt, misbruikt, vertekend en voor ideologische karren werd gespannen als Karel de Grote († 814). De vele middeleeuwse Karelverhalen bevestigen zijn bijzondere status. Karel ende Elegast, wellicht ontstaan rond 1250, was meer dan 300 jaar bijzonder populair. In tegenstelling tot andere Karelverhalen krijgt de keizer de hoofdrol. De onbekende dichter laat hem, op bevel van
    God, ’s nachts anoniem door een donker bos trekken om te gaan stelen. Hij komt er zijn afvallige leenman Elegast tegen die een meesterdief blijkt te zijn … O schande, een keizer die uit stelen gaat! Jan van Boendale en Jacob van Maerlant, twee andere grootheden uit de middeleeuwse literatuur, waren verontwaardigd over zoveel roddels rond de grote Karel. De lezers en luisteraars van toen hadden lak aan deze bedenkingen en smulden van dit verhaal vol oeroude motieven, gebracht
    door een geniale verteller met een boodschap. Karel ende Elegast is ook vandaag het meest gelezen verhaal uit de Middelnederlandse literatuur. Professor Jozef Janssens, specialist middeleeuwse literatuur, reconstrueert de diverse gezichten van deze vorst die tot op vandaag boeit. Prof. Jozef Janssens is emeritus hoogleraar Cultuurgeschiedenis
    en Geschiedenis van de middeleeuwse, Nederlandse en Europese literatuur aan de K.U.Brussel. Hij publiceerde verschillende werken over de middeleeuwse letterkunde en geschiedenis.

     27,50