Veldgids Paardenbloemen

Taxonomie – herkenning – ecologie

 34,90

In het voorjaar kleuren de bermen en weilanden geel van de paardenbloemen. Deze cultuurvolger is niet alleen een van de meest algemene soorten van onze flora, maar ook een hele bijzondere. De paardenbloem roept emoties op (weg met dat onkruid!), wordt gegeten, geschilderd en er is veel discussie over taxonomie en ecologie. De ene ecoloog beschrijft de paardenbloem als één soort met veel verschijningsvormen, andere specialisten herkennen in heel Nederland tot meer dan duizend soorten!

Om tot een goede herkenning te komen, onderscheidt de auteur tien verschillende secties, waarbij de sectie Taraxacum (weidepaardenbloem) de meest algemene is en de sectie Palustria (moeraspaardenbloem) de meest bedreigde. Karst Meijer heeft overzichtelijke nieuwe determinatiesleutels gemaakt. Aan de hand van deze sleutels en vele foto’s van Erik van den Ham kan iedere natuurliefhebber de grote soortenrijkdom moeiteloos op naam brengen. Het boek is gemakkelijk te gebruiken in Nederland en aangrenzend Duitsland en België.

Karst Meijer is botanicus (gespecialiseerd in paardenbloemen en bramen), plantenjager en tuinontwerper. Hij beheert het Herbarium Frisicum, het grootste particuliere herbarium van Nederland.

Erik van den Ham is botanicus, fotograaf en kweker van bomen en planten. Hij zit in het bestuur van Stichting Herbarium Frisicum.

Verschijningsvorm:
Hardcover
Taal:
Nederlands
Uitgeverij:
Uitgeverij Noordboek
Aantal pagina's:
288
Druk:
1
ISBN:
9789464710274
Gewicht:
790 gram
Afmeting:
232x177x22 mm
Uitgiftedatum:
18-04-2025
Bekijk meer informatie over de auteur(s) van deze titel:

Gerelateerde boeken

  • Het bewustzijn van de bij

    Verrassend onderzoek naar de intelligentie van bijen
    Lars Chittka
     32,90
    E-book: € 25,99
  • De heilige natuur 

    Niet-westerse stemmen over dier, mens en klimaat 
    Marloes van de Goor, Pim Martens
     19,90

    De heilige natuur 

    Twaalf inheemse en religieuze leiders uit verschillende werelddelen spreken zich in dit boek uit over de heiligheid van de natuur. Hun eeuwenoude wijsheden inspireren ons om anders te gaan denken over onze omgang met alles wat leeft. Aan het woord komen de Groenlandse sjamaan Angakkorsuaq, de Amerikaanse indianenleider Chief Lane Jr., masaileider Mwarabu, de boeddhistische geestelijke Shih, de dichtende islamgeleerde Ur Rehman Chishti, orthodox rabbijn Slifkin, Maya-priester Sac Coyoy, hindoe-prins Jhala, Aztekenleider Sanchez, leider van de Canadese Bear Clan Wawatie, bisschop Smeets van Roermond en theoloog Valerio van Rochester Cathedral.

    Oeroude natuurwijsheden uit alle streken!

     19,90
  • Met een verrekijker het heelal in

    Een praktische gids
    Paul Bakker
     24,90

    Met een verrekijker het heelal in

    Ben je graag buiten en kijk je graag naar de sterren, bijvoorbeeld tijdens vakanties, of gewoon thuis op een mooie zomeravond? Deze gids laat je met eigen ogen onbekende details van de maan zien en bijzonderheden als sterrenhopen, nevels en dubbelsterren. Ook melkwegstelsels, miljoenen lichtjaren ver, liggen binnen het bereik. Met een verrekijker het heelal in is een praktische, informatieve en rijk geïllustreerde gids, die helpt om zonder telescoop of andere ingewikkelde apparatuur diep het heelal in te kijken. Het waarnemen met een gewone verrekijker staat hierbij centraal.

     24,90
  • De kanoet

    De veranderende wereld door de ogen van een trekvogel
    Rob Buiter
     24,90

    De kanoet

    De kanoet is een reislustige vogel. In Nederland overwintert de kanoet in de Waddenzee en de Delta of hij tankt daar bij, op weg van Siberië naar West-Afrika en terug.
    Door die reislust is de kanoet ook een goede verhalenverteller. De kanoet is als de kanarie in de kolenmijn, en wijst ons in dit geval genadeloos op de aantasting van het milieu. De vogel blijkt zelfs een soort thermometer te zijn: door van generatie op generatie een beetje te krimpen, waardoor hij relatief een steeds langere snavel krijgt, laat de kanoet zien dat ook het klimaat langzaam aan het veranderen is.
    Al deze verhalen zijn opgetekend uit de mond van mensen die deze vogel al vele jaren onderzoeken, met schitterende foto’s van een fotograaf die deze vogels ook al bijna zijn hele leven op de hielen zit.

    Rob Buiter (1966) is freelance wetenschapsjournalist. Hij is verslaggever voor Trouw en Vroege Vogels en hoofdredacteur van het oudste natuurtijdschrift van Nederland, De Levende Natuur. De foto’s zijn gemaakt door Jan van de Kam.

     

     24,90