Vogels in de cultuur

Over naamgeving, legenden en sprookjes, voorspelling en geneeskunde
Johan Boussauw

 24,90

Zolang wij mensen bestaan, kennen wij aan allerlei vogels een bijzondere betekenis toe. De nachtegaal als brenger van de lente, de koekoek als waarzeggende en voorspellende vogel, de ekster als krachtige boodschapper van verandering en transformatie, bijvoorbeeld. Vogels in de cultuur gaat over onze vogels in een brede cultuurhistorische context: het staat vol met historische verhalen uit het volksgeloof, oude wetenschap, aangevuld met volkse gebruiken en citaten. De auteur beschrijft uitgebreid per soort of soortgroep onderwerpen als volksgeloof, bijgeloof, volksweerkunde, volksgeneeskunde, magie, mythes, jacht, naamgeving, sprookjes en legenden.

Gedurende tientallen jaren heeft de auteur materiaal verzameld afkomstig uit middeleeuwse encyclopedieën, boeken over volksgeloof en oude documenten. Daarbij heeft hij een groot aantal toepasselijke prenten gevonden, afkomstig uit de zestiende tot en met de negentiende eeuw.

Johan Boussauw (1953) is grafisch kunstenaar, met grote belangstelling voor middeleeuwse prenten. Dit boek is het resultaat van de combinatie van een voorliefde voor oude boeken, een uitgebreide natuurkennis en zijn belangstelling voor volkskunde.

Verschijningsvorm:
Paperback
Taal:
Nederlands
Uitgeverij:
Uitgeverij Noordboek
Aantal pagina's:
272
Druk:
1
ISBN:
9789464712599
Gewicht:
481 gram
Afmeting:
230x150x27 mm
Uitgiftedatum:
28-10-2024

Gerelateerde boeken

  • Eilandgevoel

    Eilandgevoel

    Verhalen over de natuur van Schiermonnikoog
    Koos Dijksterhuis
     15,00

    Eilandgevoel

    Iedere werkdag schrijft Koos Dijksterhuis een kort verhaaltje over de natuur. Uit zijn stukjes blijkt zijn grote liefde voor alles wat leeft. Hij verwondert zich over het ogenschijnlijk gewone, waar vaak een verrassend verhaal achter zit. Zijn mooiste verhalen schreef Koos over het door hem geliefde eiland Schiermonnikoog. Ze volgen in dit boek de seizoenen en geven prachtige inkijkjes in de eilander natuur, waarin Koos in zijn eentje of met anderen ronddwaalt.

    Op Schiermonnikoog zijn bijna alle landschappen van Nederland te vinden: duinen, strand, wad, zee, kwelder, plas,
    moeras, bos, weiland, akker, tuin en bebouwing. Er is op Schiermonnikoog ook veel niet: files, parkeerproblemen, massavertier. Er is rust, ruimte en schone lucht. En er zijn eilanders: vriendelijke mensen die badgasten graag zien komen en gaan. Die badgasten zijn fijnproevers. Ze komen zonder auto naar misschien wel het mooiste en fijnste eiland van de wereld.

    Zoals Koos zegt: het paradijs bestaat niet, maar Schiermonnikoog komt in de buurt!

     15,00
  • A fascinating journey along the eyes of animals

    A fly has two eyes, but they consist of hundreds of separate parts, each with its own lens. The eyes of rabbits are implanted sideways to see danger coming. What do all eyes have in common? They all do “something” with light. The renowned ophthalmologist Dr Frank J. Goes takes you on a fascinating journey along the eyes of animals. Changing climate, continental drift and the amount of oxygen in the air influenced the development of animal species and their eyes. Colour vision, sharpness, nearsighted or farsighted, facet eyes, eyes on stalks. The variation is endless, but animals always have eyes adapted to the search for food and survival.

    DR. FRANK J. GOES is a consultant at the Goes Eye Center in Antwerp, which he founded in 1969. In addition to his activities as an ophthalmologist, he is also a lecturer at Ehsal high school,
    an ambassador for the NGO ‘Light for the World’ and a consultant in medical legal matters.

     49,90
  • Wetterlân. Lân fan takomst

    Wetterlân. Lân fan takomst

    Eddy Wymenga, Ysbrand Galama
  • Hek

    Hek

    De ethiek van de grens tussen boerenland en natuurgebied
    Martin Drenthen
     14,90
    E-book: € 11,99

    Hek

    Het stormt in het Nederlandse landschap. De maatschappij is verzeild geraakt in een verhitte discussie over de manier waarop we ons landschap moeten gebruiken. De actuele discussie over de wijze waarop wij in Nederland ons voedsel produceren, wordt gevoed door de stikstofdiscussie en bijvoorbeeld de komst van de wolf. Het produceren van voedsel is een gerechtvaardigd doel, maar waar ligt dan de grens? De verschillende posities in het debat over natuur versus veehouderij worden ondersteund vanuit verschillende morele opvattingen en ethische theorieën. Wat is belangrijker? Het actief waarborgen van het welzijn van onze fauna of moeten we de natuur zoveel mogelijk met rust laten? De Nederlandse
    boeren mengen zich fel in het debat, met een eigen pakket aan ethische overwegingen die deels overlappen met, maar deels ook tegengesteld zijn aan die van de natuurbeschermers. Martin Drenthen ontrafelt van beide partijen de argumenten en plaatst deze in een ethisch kader, zodat de discussie met alle voors en tegens in ieder geval helder gevoerd kan worden.

     14,90