Voorbij de Big Bang

Wat ligt er buiten ons universum?
Laura Mersini-Houghton

 27,90

We zijn er altijd van uitgegaan dat er één universum is. Maar stel dat er meerdere zijn? Als dat zo is, zo voorspelde de Albanese natuurkundige Laura Mersini-Houghton, dan moeten de sporen van die andere universa zichtbaar zijn in de kosmische achtergrondstraling. Inmiddels bevestigen verschillende satellietmetingen haar hypothese. We leven in een multiversum; een multiversum dat niet ontstaan kan zijn door een simpele Big Bang en waarin zwarte gaten anders werken dan tot nu toe gedacht.

Mersini-Houghton beschrijft haar leven en werk. Haar verhaal begint wanneer ze als student in het communistische Albanië illegale natuurkundige boeken krijgt toegespeeld. Ze verdiept zich in sterrenkunde en weet uiteindelijk door te dringen tot de internationale wereldtop, waar ze de degens kruist met grootheden als Stephen Hawking en sir Roger Penrose.

Laura Mersini-Houghton is een Albanees-Amerikaans natuurkundige. Ze is hoogleraar aan de Universiteit van North Carolina. Daarnaast is ze gasthoogleraar aan de faculteit voor toegepaste wiskunde en theoretische natuurkunde van de Universiteit van Cambridge. Haar werk is onder meer besproken door Michio Kaku, Stephen Hawking, Neil Turok, Andrei Linde, Roger Penrose, Lee Smolin en andere prominente natuurkundigen.

Taal:
Nederlands
Uitgeverij:
Uitgeverij Noordboek
Aantal pagina's:
240
Druk:
1
Verschijningsvorm:
Paperback
Afmeting:
216x140x22 mm
ISBN:
9789056156091
Gewicht:
368 gram
Uitgiftedatum:
27-02-2023

Gerelateerde boeken

  • 12.000 jaar Bos t’Ename

    Een hoopvol perspectief voor bos in de Lage Landen
    Guido Tack, Martin Hermy, Paul van den Bremt, Pieter Blondé
    2021-10-21
     89,95

    12.000 jaar Bos t’Ename

    Een hoopvol perspectief voor bos in de Lage Landen 12.000 jaar Bos t’Ename Bos t’Ename kan op vele vlakken model staan voor alle andere bossen in de Lage Landen, maar onderscheidt zich sterk door de veelheid van kennis die erover is vergaard. Duizenden jaren geschiedenis liggen hier op de bodem en werden bovengespit. Bijna veertig jaar intensief onderzoek bracht het erfgoed inclusief de biodiversiteit uit het verleden in kaart, maar daarnaast spitste het onderzoek zich ook toe op de inventarisatie van de actuele biodiversiteit. Vele tientallen specialisten uit binnen- en buitenland en vrijwilligers hebben zich daarbij ingezet om de 15 à 19.000 soorten in kaart te brengen. De mens was verantwoordelijk voor het verdwijnen van een aantal soorten, maar tegelijk toont onderzoek aan dat menselijke beïnvloeding een rijke biodiversiteit niet uitsluit. Een rijke natuur en dito cultuur kunnen perfect hand in hand gaan. Als dat geen hoopvolle boodschap is.

    Guido Tack (1958) werkt bij het agentschap Onroerend Erfgoed van de Vlaamse overheid op het snijvlak met natuur en bos, landbouw en ruimtelijke ordening en is conservator van het Bos t’Ename. Pieter Blondé (1980) is procesbegeleider bij Natuurpunt en is conservator van het Bos t’Ename. Paul Van den Bremt (1952) werkte als erfgoedconsulent en erfgoedonderzoeker bij het agentschap Onroerend Erfgoed van de Vlaamse Overheid. Martin Hermy (1956) is emeritus professor van de KU Leuven, waar hij 25 jaar onder andere de vakken groenbeheer, natuurbeheer en ecologie aan de bio-ingenieurs gaf. Nele Vanmaele (1978) werkt als erfgoedonderzoeker bij het agentschap Onroerend Erfgoed.

     89,95
  • Het vernuft van planten

    Marcel De Cleene
    2021-06-09
     22,50

    Het vernuft van planten

    Plantenfysioloog Marcel De Cleene kijkt met
    verwondering naar planten. Schijnbaar
    gewone plantenfenomenen getuigen immers
    van een complexiteit die niet altijd vanuit de
    evolutietheorie te verklaren is. Voorbeelden zijn
    legio: zaden verspreiden zich ingenieus over
    een langere afstand om concurrentie te slim
    af te zijn; planten vormen een bladmozaïek om
    het licht maximaal door te laten; vleesetende
    planten gebruiken onvoorstelbare technieken om
    aan extra voedsel te geraken …
    In dit rijk geïllustreerde boek grabbelt Marcel De Cleene
    in de ‘wonderton’ van het plantenrijk. Bladzijde na
    bladzijde neemt hij ons mee op zijn wandeling door
    het vernuft van Moeder Natuur.

     22,50
  • Exodus

    De impact van een Bijbelse migratie
    Marleen Reynders
    2022-07-01
     34,95

    Exodus

    De impact van een bijbelse migratie
    Migraties en deportaties tekenen de geschiedenis van de mensheid. De bijbelse uittocht van het volk Israël uit de slavernij van Egypte naar het Beloofde Land is hiervan een iconisch voorbeeld.
    Intrigerend is de vraag naar de historische kern van het Exodusverhaal. Waren er inderdaad Israëlieten aanwezig in Egypte tijdens de faraonische periode? Is er een wetenschappelijke verklaring voor de bijbelse plagen? Wanneer vond de Exodus precies plaats? En hoe zit het met de doortocht door de Rode Zee en de militaire verovering van Kanaän door de Israëlieten? De Exodus inspireerde door de eeuwen heen vele westerse kunstenaars. Hun werk bepaalde in grote mate onze beeldvorming van de diverse verhaalelementen.
    Marleen Reynders maakt een duidelijk onderscheid tussen het historische bronnenmateriaal en de theologische betekenis ervan. Zij laat zien dat dit bijbels bevrijdingsepos is bedoeld om de grootsheid van Jahweh en de unieke alliantie tussen deze god en zijn volk te onderstrepen en dat het de kern van het Joodse geloof vormt.
    Marleen Reynders is egyptoloog en musicoloog. Ze geeft lezingen en gastcolleges in binnen- en buitenland, begeleidt cultuurreizen en is auteur van verschillende boeken over het oude Egypte.

     34,95
  • Zwaluwen van Gaast

    Theunis Piersma
    2017-11-03
     16,90

    Zwaluwen van Gaast

    Tweede, geheel herziene, druk, oktober 2017

    Theunis Piersma is hoogleraar trekvogelecologie in Groningen en waddenonderzoeker bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) op Texel. Hij is een internationale autoriteit op het gebied van (trek)vogels. In zijn vrije tijd doet hij in zijn woonplaats, het Friese Gaast, onderzoek naar huiszwaluwen. Een dorpsgenoot vroeg hem eens: ‘Waar blijven onze zwaluwen in de winter, Theunis?’ Die vraag was aanleiding voor een zoektocht: hoe overleven huiszwaluwen en waar overwinteren ze?
    Piersma is een geboren verteller en verstaat de kunst om ingewikkelde, wetenschappelijke materie op een begrijpelijke en onderhoudende manier over te dragen. Een literair verslag van een persoonlijke zoektocht, een ode aan de huiszwaluw.

     16,90